5 egyszerű karácsonyfadísz házilag

Ki mondta, hogy csak a drága, bolti díszekkel lehet szép karácsonyfát öltöztetni? Ez az 5 egyszerű karácsonyfadísz házilag is könnyen elkészíthető, fillérekből kihozható, mégis gyönyörűvé varázsolják a karácsonyfát.

Az ünnep közeledtével előkerülnek a tavalyi díszek a szekrény mélyéről. Vannak, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz és minden évben ugyanazok kerülnek a fenyőfára.

Azonban sokan vannak olyanok is, akik minden évben szeretnek valamit újítani a karácsonyi dekoráción. Néhány új dísz vásárlása még nem megterhelő, de ha valaki az egész dekorációt le szeretné cserélni, mélyen a zsebébe kell nyúlni. Persze csak akkor, ha mindent az üzletekben szeretne megvásárolni.

Van azonban egy sokkal gazdaságosabb megoldás a díszek lecserélésére. A természet körbevesz minket csodákkal, melyekből karácsonyfadíszek házilag is készíthetők. Ráadásul egy közös kreatívkodás a gyerekekkel vidám családi program is.

1. Egyszerű karácsonyfadísz: fenyőtoboz festve

Ennek a karácsonyfadísznek az elkészítéséhez nem kell mást tenni, mint ősszel kirándulni egyet egy fenyőerdőbe és összegyűjteni a lehullott tobozokat. A kirándulás kiváló családi program. Ősszel az erdők csodálatosak, az avar illata sem fogható semmihez, ezért nem csak testi, hanem lelki feltöltődés is egy ilyen program.

Házilag készített karácsonyfadísz festett doboz

Az meg már csak hab a tortán, hogy a kirándulás közben összegyűjtött tobozok fogják díszíteni a család fenyőfáját. Sokkal értékesebbek, mint a boltban vásárolt díszek, hisz magukban hordozzák a túra emlékeit is.

A festett tobozdíszek elkészítése szintén lehet közös családi tevékenység, ráadásul egyáltalán nem bonyolult. Nem kell hozzá más, csak ecset és vizes bázisú fehér festék, pl. tempera.

Érdemes az asztalt újságpapírokkal letakarni, hogy ne festékezzünk össze semmit. Ha gyerekekkel festegetünk, akkor adjunk rájuk olyan ruhát, amit nem baj, ha összekennek.

A nem túl hígra kevert temperát egy kisebb ecsettel a toboz levélkéinek a végére kenegetjük, mintha havas lenne. Először a toboz egyik felét, majd száradás után a másik felét kenjük be, így nem ragad a kezünkhöz a friss festék.

Karácsonykor egy vékony zsineggel akaszthatjuk őket a fára. A zöld fenyőfán olyan hatást fognak kelteni, mintha hó esett volna.

2. Egyszerű karácsonyfadísz: házilag szárított narancskarikák

A narancs a tél és a karácsony illata, így ezzel a házilag készített dísszel nem csak a látványt, hanem az illatot is meséssé varázsoljuk. Ezt a karácsonyfadíszt érdemes az ünnepek előtti napokban készíteni, hisz minél frissebb, annál illatosabb.

Egyszerű karácsonyfadísz házilag, szárított narancs

A narancs karácsonyfadísz készítése roppant egyszerű. A narancsokat egy éles késsel kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. Papírtörlő közzé tesszük őket, majd egy nehezebb tárgyat teszünk rá nehezéknek. A papírtörlő felszívja a nedvességet, a nehezék pedig megakadályozza, hogy a szeletek deformálódjanak.

Pár óra múlva kiszedjük a narancsszeleteket, majd 50-60 fokos sütőben, vagy aszalógépben, vagy radiátor felett, esetleg egy kandalló párkányán szárazra szárítjuk őket.

Vékony zsineggel akaszthatjuk a karácsonyfára a kiszárított narancskarikákat. Jól mutatnak a fenyőtoboz díszekkel, hisz mindkettő a természet kincse.

A szárított narancskarikákkal nem csak karácsonyfát díszíthetünk, hanem a mikulásvirág mellé készített asztaldíszhez, kopogtatóhoz, vagy akár karácsonyi gyertyához is felhasználhatjuk, mint dekoráció.

3. Egyszerű karácsonyfadísz házilag: szalmadíszek

A szalmából készített karácsonyfadíszek alapanyagát szintén a természetből gyűjthetjük. A szalma aranysárga színe remekül passzol a fenyőfa zöldjéhez, fényes felülete pedig meg-megcsillan az izzók fényében.

Egyszerű karácsonyfadísz házilag szalmából

A szalma karácsonyfadíszek házilag könnyen elkészíthetők, szalmán kívül egy ollóra, vékony zsinegre és egy kis fantáziára van szükség. Ötleteket meríthetünk a YouTube-ról vagy a Pinterest-ről. A linkre kattintva egy szalmacsillag elkészítése látható a videón, lepésről lépésre bemutatva.

4. Egyszerű karácsonyfadísz: házilag sütött mézeskalács

Eddig az ügyes kézűeknek kedveztünk, most következnek a konyhatündérek Ez az egyszerű karácsonyfadísz házilag sütött mézeskalácsból készül. A gyerekek is imádni fogják, ha kiskukták lehetnek.

Mézeskalács karácsonyfadísz házilag

Számtalan mézeskalács recept található az interneten, vagy lehet, hogy a nagyi titkos receptje a fiók mélyén lapul. Itt az ideje előszedni és kipróbálni. Nagymamáink korában elképzelhetetlen volt a karácsonyfa házilag sütött mézeskalács nélkül, érdemes visszacsempészni ezt a szokást a jelenbe is.

5. Egyszerű karácsonyfadísz: masni szalagokból

Ha hirtelen tudatosul bennünk, hogy már csak pár nap van karácsonyig, de nagyon vonz valami új karácsonyfadísz készítése otthon, akkor a masnikötés egy ideális választás. Olyan szalagot használunk, amilyet csak szeretnénk.

Lehet színes, vagy egyszínű, keskeny, vagy széles. anyagát tekintve lehet selyem, szatén, dekorációs szalag, vagy juta. A masni méretét tekintve i lehet kisebb, vagy nagyobb, de vegyesen is készíthetjük.

Egyszerű karácsonyfadísz, masni

Köthetünk egyszerű masnit, de a bátrabbak belekezdhetnek valami bonyolultabba is. Masniköltemények útmutatóinak tömkelege található a YouTube-ra feltöltve. Egy biztos, a karácsonyfa nagyon jól mutat az ágak végeire erősített masnikkal.


Ez a néhány ötlet ékes példa arra, hogy karácsonyfadíszek házilag is készíthetők, csak egy kis fantázia szükséges hozzá. Remek közös program a gyerekekkel, ráadásul pénztárca barát módon tehetjük egyedivé a karácsonyfánkat.