A nagy tavaszi lakásfestés házilag: így kezdj neki!

Elhatároztad, hogy a tavasz beköszöntével kifested a lakásodat? Elérkezett az idő, neki lehet állni a munkának. Tanácstalan vagy, hogyan zajlik egy lakásfestés házilag kivitelezve? Szerencsére van pár tippünk arra, hogy mire kell figyelni, ha tényleg tökéletes munkát szeretnél végezni.

Nulladik szabály, hogy a lakásfestés házilag biztosan több ideig tart, mintha gyakorlott szakembert hívnál, ezért csak akkor kezdj bele, ha van rá elegendő időd. Ne csak arra gondolj, hogy a falakat hamar lemázolod, hanem számolj azzal is, hogy az előkészület sokkal hosszabb folyamat, mint maga a festés.

Festés - ecset

A házilagos lakásfestés megtervezése

Ahhoz, hogy a munka gördülékenyen haladjon, érdemes előre megtervezni az egész folyamatot. Alaposan gondold át, milyen színt szeretnél nézni az elkövetkezendő években, mi az, ami passzol a bútoraidhoz és az ízlésedhez. A színpárosítás íratlan szabályait sem árt tanulmányozni, hogy a végeredmény harmonikus legyen.

Ha merészebb vagy, akkor próbálkozhatsz nem szokványos színekkel is, de ha biztosra akarsz menni, akkor valami pasztell színt, vagy törtfehéret válassz, ami sosem okoz csalódást.

Bizonyára azért nem hívsz festőt, mert úgy számolsz, hogy a lakásfestés házilag olcsóbb. Ez azonban csak akkor lesz igaz, hogy ha megtalálod a kedvező árú beszerzési forrásokat és mindenből annyit veszel, amire szükséged lesz. Erre is szánj időt, hisz nem megy minden egy nap alatt.

Készíts listát a szükséges anyagokról, eszközökről is, hogy valaminek a hiánya ne akadályozza a munka menetét. Amint minden beszereztél, bele is kezdhetsz az érdemi munkába.

Hogyan állj neki?

A leg- és legfontosabb, a gondos előkészítés a festés előtt. Legyen szó a takarításról, a pakolásról, a bútorok és egyéb berendezések védelméről, mielőtt bármit csinálsz, ezekre mindenképpen gondolj.

1.   Mindent le kell takarni

Ahhoz, hogy könnyen tudj haladni, amit csak lehet, ki kell vinni a helyiségből. A nagyobb bútorokat és a kanapét a szoba közepére kell tolni, majd le kell takarni takarófóliával, amit érdemes összeragasztani, hogy ne csússzon le a bútorról. Ehhez a legtöbb üzletben viszonylag olcsón találsz megfelelő védőeszközt.

Lakásfestés előkészületek

Sokan nem gondolnak rá, de mielőtt a bútorokat összetolod, szedd ki belőle mindazt, amire szükséged lesz az elkövetkezendő napokban. Nincs bosszantóbb attól, ha a másnapi ruhád az összeforgatott, letakart és leragasztott szekrényben maradt.

2.   Alaposan ki kell takarítani

Bármennyire is furán hangzik, a festést takarítással kell kezdeni. Bármilyen tiszta is a lakás, ahogy a bútorokat megmozgattad előkerülnek a porcicák az eldugott helyekről. A szekrények tetejét, a falakat és a csillárokat is le kell porolni festés előtt.

Ha ezzel elkészültél, jöhet a padló porszívózása. A portalanított padlót is le kell takarni, hiszen azt feltakarítani csak keserves munkával lehet. Ráadásul a festés után úgyis még egyszer szükséged lesz egy nagyobb tisztogatásra, így jobb, ha előtte is megteszed mindezt.

A padló letakarásához vastag, lépés- és létraálló anyagot használj. Lehet, hogy drágább, de sokszorosan megtérül, ha nem lesz festékes és karcos a parketta.

3.   Leragasztani a szegélyeket

Az összes szegélyt, és minden fallal érintkező felületet festőszalaggal körbe kell ragasztani, így nem lesz festékes. Az ajtófélfa, a csövek, a villanykapcsolók, a parketta széle, a beépített bútorok nem maradhatnak ki a ragasztából. Nagyon unalmas és rettenetesen időigényes művelet, de nagyon sok órányi takarítástól fog megmenteni, ha ezt nem hagyod ki.

Lakásfestés eszközök

4.   Hibák kijavítása

Történhet a lakásfestés házilag vagy festővel, a javítási munkákat nem lehet kikerülni. Az apró karcolásokat, repedéseket, lyukakat glettel és glettvassal tudod eltüntetni, amihez készen kapható javítótapaszt lehet vásárolni.

Ha túl sok felületet kell javítani, akkor a készre kevert glettanyag nagyon drága lesz, inkább a vízzel keverhető zsákos anyagot válaszd.

5.   Falak simára csiszolása

A javítás után, a falak száradását követően, csiszolópapírral le kell csiszolni a falakat. Határozott, körkörös mozdulatokkal kell a régi fallal összecsiszolni a glettelt részt, hogy egyenletes felületet kapj. Csiszoláskor használj maszkot, hogy ne kerüljön a finom por a tüdődbe.

Miután ezzel is elkészültél, újból jöhet a portalanítás. A falat puha ronggyal, vagy száraz kefével töröld át, majd porszívózz fel a szobában. Fellélegezhetsz, hisz ezzel lezárult az előkészületek fejezet, jöhet a látványos rész, a falfestés.

Lakásfestés házilag

  • Az ecset megragadása előtt olvasd el, hogy kell-e vízzel hígítani az alapanyagot. Akár kell, akár nem, a festéket alaposan fel kell keverni. Ha van elektromos fúrógéped, akkor egy festékkeverő szárat belefogatva pillanatok alatt tökéletes simára keverheted a festéket, de ha mindezt kézzel végzed, akkor szánj rá pár percet.
  • Végezz egy kevésbé látható helyen próba festést, hogy megfelelő-e a szín, amit választottál.
  • Ezután nekikezdhetsz a festésnek. Először a sarkok, majd az ablak és ajtókeretek körül kell kezdeni vagy ecsettel, vagy kicsi hengerrel.
  • Ha az apróságokkal elkészültél, jöhetnek a nagy terjedelmű falak. Először a plafont fesd ki, majd jöhetnek a falak. Lehetőleg az egészet egyszerre fesd, és az új réteg előtt várd meg, amíg teljesen megszárad a fal. Ha jó minőségű festékkel dolgozol, akár 2 réteg festék is elegendő a teljes takaráshoz, de előfordulhat, hogy háromszor is át kell kell kenned a falat.
Lakásfestés házilag hengerrel
  • Ha végeztél a festéssel, akkor következhet a kevésbé szeretett rész, a teljes takarítás. A festékszalagok eltávolításával kezd, majd  a takaró fóliák leszedése után a megszáradt festékcseppek felszedése, az ajtók és ablakok letörlése, majd a felmosás következik.
  • Jöhet a visszapakolás, a tárgyakat szép lassan visszarakod a helyükre. Újjászületett a szoba.

Amennyiben nem mersz belevágni a lakásfestésbe házilag, akkor szakembert kell keresni hozzá. Szobafestő megbízása Szentendrén weboldalon kérhetsz segítséget a kivitelezéshez.


Elmondhatjuk, hogy sokat spórolhatsz, ha saját magad végzed a lakásod festését, megfelelő előkészületek után. Azonban ha nincs hozzá erőd, akkor inkább szakmai segítséget kell kérni egy tapasztalt szakembertől.