Az 5 legjobb kerékpáros körtúra hazai vizek mentén

Kerékpározni jó! Legyen ez egy esti bicajozás a házunk környékén, vagy egy előre megtervezett kerékpáros körtúra a természetben, a tekerésnek mindig megvan a maga varázsa.

A kerékpáros körtúrák legnagyobb előnye, hogy oda érkezünk vissza, ahonnan indultunk. Ez nagyon megkönnyíti a kerékpártúra szervezését, hisz akár kocsival visszük a saját kerékpárunkat, akár a helyszínen bérelünk egyet, nem kell külön megszervezni az indulás helyszínére való visszautazást.

A kerékpározás akkor nyújt igazi élményt, ha olyan helyen vezet az utunk, ami szemet-lelket gyönyörködtető. Erre pedig legalkalmasabbak a vízparti túrák. Igaz, nem vagyunk a vizek országa, mégis számos remek kerékpáros körtúrát tehetünk hazai vizeink mentén. Lássuk a legnépszerűbbeket.

Balatoni kerékpáros körtúra

Ha annyit mondunk, hogy vízparti kerékpározás, a többségnek a Balaton menti kerékpáros körtúra jut eszébe, még akkor is, ha ő maga nem tekerte körbe a távot. Kerékpáros berkekben egy presztízs, ha valaki már maga mögött tudhatja ezt a túrát.

Természetesen a Balaton körbetekerése egy kis felkészülést is igényel. Egyrészt nem árt erőnlétileg felkészülni a több, mint 200 km-es távra, másrészt a többnapos túra szálláshelyeit is előre le kell foglalni. Azt is el kell dönteni, hogy egy szervezett körtúra keretében teljesítjük a távot, vagy egy saját szervezésű kerékpározást választunk. Ha az előbbi mellett döntünk, akkor a Balatonkör honlapján érdemes az aktuális túrákról tájékozódni.

Kerékpáros körtúra Balaton

A Balatoni Körtúra nagyobb állomásai: Siófok – Balatonföldvár – Fonyód – Balatonberény – Keszthely – Szigliget – Badacsony – Tihany – Balatonfűzfő – Lepsény – Siófok. A Balaton északi partján sokan megszakítják a kerékpározást, és meglátogatják a Balaton – felvidéki várakat, pl. a Szigligeti várat. Olyanok is vannak, akik nem vállalják be a teljes Balaton kört, hanem komppal rövidítik le a távot.

A Balaton környéke annyi programot, érdekességet és látnivalót tartogat, hogy akár kisebb, akár nagyobb kerékpáros túrára szánja rá magát az ember, biztosan élményekkel gazdagon fog hazatérni.

Tisza-tavi kerékpáros körtúra

Hazánk második legnagyobb tava a Tisza-tó, ami a szó szoros értelemben véve nem is tó, hanem a Kiskörei duzzasztógát megépítésével, a Tisza vizének felduzzasztásával kialakult mesterséges tó. Eredeti célja a Tisza szabályozása volt, de a víztározó feltöltése után a parton megindult a nyaralók, és szállodák építése, ezáltal a turizmus is fejlődött.

A kerékpározást kedvelők örömére, a 2020-ban átadott kerékpáros hídnak, és az utóbbi években zajló kerékpáros úthálózat fejlesztésének köszönhetően, ma már biztonságosan kerékpározhatunk a Tisza-tó körül.

Kerékpáros körtúra Tisza-tó

Az 6,5 km hosszú kerékpáros híd Tiszafüredet köti össze Poroszlóval, miközben keresztezi az Eger és Szomorka patakot, a Tisza-folyót és a X-es öblítőcsatornát. Az utóbbin átívelő híd különlegessége, hogy kézi erővel felemelhető.

A két kerék szerelmesei több Tisza-tavi kerékpártúra közül is válogathatnak. Az egyik kör, az úgynevezett Nagy-kör, 96 km hosszú, Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Poroszló – Borsodivánka – Tiszavalk – Tiszabábolna – Ároktő (komp) – Tiszafüred útvonalon halad.

A kiskör a kerékpáros híd megépítésével vált biztonságossá, hisz így teljes egészében a gépkocsi forgalom kizárásával kerekezhetünk. A Kis-kör ugyanazon az útvonalon kezdődik, mint a Nagy-kör, csak Poroszlónál Tiszafüred felé kell venni az irányt, amivel így 65 km-re csökkent a Tisza-tavi kerékpáros körtúra. Ez a táv egy nap alatt is teljesíthető, de aki nem akar rohamtempóban tekerni, és a környék nevezetességeit is meg szeretné nézni, az beiktathat 1 éjszakát a tó körüli szállások valamelyikében.

Kerékpáros körtúra a Fertő tó körül

A Fertő-tó Európa harmadik, Magyarország második legnagyobb természetes tava, melynek csak egy kis része tartozik Magyarországhoz, nagyobb része Ausztria területén fekszik. Elképesztően gazdag növény és állatvilággal rendelkezik, így a természetkedvelők szívesen fedezik fel szépségeit.

A Fertő-tó körüli kerékpáros körtúra valójában nem az egész tavat kerüli meg, hanem bejárja a tó teljes magyarországi területét, és Ausztriában egy részt.

Kerékpáros körtúra túrabicikli

A kerékpáros körtúra Fertődről indul, ahol az Eszterházy-kastély látogatása kihagyhatatlan program. A körtúra érinti Fertőrákost, ahol érdemes megnézni a kőfejtőt is, melynek pereméről csodás kilátás nyílik a Fertő-tóra.

A Fertő tavi kerékpáros körtúra mintegy 120 km hosszú, melyből kb. 80 km az ausztriai szakasz. Az útvonal emelkedős szakaszokkal tarkított, így akik szeretnének végighaladni rajta, előtte időben hozzák magukat formába.

Kerékpártúra a Velencei-tó körül

A Velencei-tó leginkább annak köszönheti a népszerűségét, hogy közel van a fővároshoz. Autóval, és vonattal is könnyen megközelíthető, így sokan leugranak kikapcsolódni 1-1 hétvégére, de akár csak egy napra is.

A Velencei-tavi kerékpáros körtúra, a maga 30 km-ével, könnyen teljesíthető gyerekes családoknak, vagy kevésbé edzetteknek is. Gárdonyból indulva Dinnyés – Pákozd – Velence útvonalon érhetünk vissza újra Gárdonyba.

Kerékpáros túra

A körtúra inkább nevezhető pihenésnek, kikapcsolódásnak, mint túrának, hisz az út mentén számos fagyizó és büfé csábít megállásra. Látnivalókban sincs hiány, hisz a kerékpárút a Velencei madárrezervátum, a Pákozd-Sukoró Arborétum és a Miskahuszár szobor mellett halad el. A Velencei-tó déli partján pedig többször megállhatunk valamelyik szabadstrandnál, egy kis hűsítő fürdőzésre .

Felső-Tisza-vidéki körtúra

Kerékpáros körtúrát nem csak tavak körül tehetünk, hanem folyók mentén is. Az egyik ilyen gyöngyszem a Felső-Tisza-vidéki kerekezés, Kölcse –Sonkád – Tiszabecs – Tiszakóród – Szatmárcseke – Túristvándi – Kölcse útvonalon, kb. 40 km-en keresztül.

Még meg sem kezdjük a túrát, máris egyedülálló látnivalót nézhetünk meg Kölcsén, méghozzá a XV. században épült református templomot, és az 1791-ben épített fa harangtornyot.

Felső-Tisza-vidéki kerékpáros körtúra

A kerékpáros körtúra először az Öreg – Túr környékén halad, majd pár kilométeres tekerés után Tiszabecsre ér, ahol a Tisza belép Magyarország területére.

A következő vizes állomás Tiszakóród, ahol a Túr a Nagybukónál a Tiszába csatlakozik. Itt bizonyára minden túrarésztvevő megáll egy kis pihenőre, és felidézi Petőfi, Tisza című versének első versszakát:

Nyári napnak alkonyúlatánál
Megállék a kanyargó Tiszánál
Ott, hol a kis Túr siet beléje,
Mint a gyermek anyja kebelére.

A körtúra igazán érdekes állmása az Öreg- Túr mentén fekvő Túristvándi, ahol egy ma is működő, XVIII. századi vízimalom várja a látogatókat. A malom megcsodálása után a kerékpáros túra az Öreg Túr mentén vezet vissza Kölcsére, a kiindulási helyre.


Mozgás, természet, vízpart, hazánk kincsei… ez mind-mind hozzátartozik egy kerékpáros körtúrához. Bőven válogathatsz a lehetőségek közül, hisz Magyarország számos területén jól kiépített kerékpárutakon tekerhetsz, és élvezheted a táj adta szépségeket.

Szerző: FT