Gyömbéres almakompót télire tartósítószer nélkül

Ki ne evett volna már almakompótot? A hagyományos paraszti ételek egyike, ami rendszeresen jelen volt a családi asztalon, de napjainkban sem merült feledésbe. Most egy kevésbé ismert, gyömbéres almakompót télire is eltelhető változatát mutatom be.

Az almakompótot az év bármely időszakában elkészíthetjük, hisz az alapanyaghoz nem nehéz hozzájutni. De nem mindegy, hogy milyen forrásból származó almát használunk és az sem utolsó szempont, hogy milyen drágán tudunk hozzájutni.

Gyömbéres almakompót hozzávalók

Az őszi almaszezonban tudjuk a legtöbb, a legolcsóbb és a legfinomabb almát beszerezni. Vagy a saját kertünkből, vagy a szomszédtól, vagy a piacon egy kistermelőtől. Akinek almafája van, a hibás, kissé nyomott almákat még ingyen is odaadja, amiből remek kompót főzhető.

Egy frissen főzött kompót csak pár napig tárolható, de ha nagyobb mennyiségű alma áll rendelkezésre, akkor érdemes télire is eltenni pár üveggel.

Gyömbéres almakompót hozzávalók

  • Alma, bármilyen fajta
  • 1 citrom
  • Gyömbér – egy 0,75 l-es befőttes üveghez 3 vékony szelet
  • Nyírfacukor, vagy hagyományos cukor, stevia, eritrit, méz, ki-ki ízlésének megfelelően.

Almakompót készítésének menete

Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, a magházat és az esetleges hibás részeket eltávolítjuk.

Almaszeletek almakompóthoz

Az almagerezdeket hideg vízbe tesszük, amibe egy fél citrom levét belefacsarjuk. A citromlé megakadályozza, hogy az alma megbarnuljon, így a gyömbéres almakompót olyan lesz az üvegben, mintha frissen szeleteltük volna.

Amint elkészültünk az alma tisztításával és szeletelésével, jöhetnek a csírátlanított befőttes üvegek. A legelterjedtebb a 0,75 l-es üveg, így a gyömbéres almakompót ízesítését ehhez igazítottam. Ha valakinek nagy családja van, akkor nagyobb üvegekbe is rakhatja, akkor értelemszerűen többszörözi a hozzávalókat.

Az üveg aljára teszünk 3 meghámozott gyömbérszeletet (egy szelet nekem kb. 2×3 cm-es darab volt, vastagsága fél cm). Ezt követően telerakjuk almagerezdekkel az üveget. Nem kell túlságosan összenyomni, de nagy hézagok se legyenek közötte.

Az üvegbe rakott almagerezdek tetejére teszünk 1 evőkanál citromlevet és 2 csapott evőkanál nyírfacukrot. Ez kb. ugyanennyi, vagyis 4-5 dkg hagyományos cukornak felel meg, így már könnyebb viszonyítani és átszámolni bármilyen más édesítőre, ha valaki nem nyírfacukrot szeretne használni.


Almakompót télire befőttes üvegben

Gyömbéres almakompót cukor nélkül, de édesen

Az egészséges táplálkozás egyik alapja a hagyományos cukor elkerülése. Az édes íz azonban nagyon sok ételünkben, mint pl. az almakompótban is elkerülhetetlen, ezért egészséges alternatívát kerestem.

A nyírfacukrot (xilit) találom a legjobbnak, mert semmilyen utóízt nem érzek a vele készült ételekben, ráadásul számos jótékony hatása is ismert. A nyírfa rostjából kivont anyag, tehát egy teljesen természetes édesítő.


Amint minden belekerült a befőttes üvegekbe, vízforralóban vizet forraltam, majd a forrásban lévő vízzel felöntöttem az üveget. Állni hagytam 3-4 percet, hogy az almagerezdek átmelegedjenek. Közben a forró víz a hőkiegyenlítés miatt jelentősen lehűl, ezért ez nem alkalmas a dunsztolásra, újra fel kell forralni.

A pár perc várakozás után az üvegben lévő vizet leöntöttem egy rozsdamentes lábasba és elkezdtem felforralni. Ezt a műveletet óvatosan kell végezni, mert igaz, hogy hűlt a víz, de még elég forró ahhoz, hogy a kezünket megégesse.

A leöntött léhez adtam még pluszban fél dl vizet, hogy a főzés közben elpárolgó részt pótoljam, nehogy kevés legyen a felöntő lé az üvegben.

Almakompót télire tartósítószer nélkül

Ahhoz, hogy a télire eltett almakompót a legegészségesebb maradjon, nem csak a cukrot kell egészégesre cserélni, hanem a tartósítószert is ki kell hagyni. Szerencsére egy jól kivitelezett száraz dunszt elegendő a csírátlanításhoz, így ezzel a módszerrel az almakompót tartósítószer nélkül is hónapokig eláll a kamra polcain.

Nézzük, mit kell tenni! Miután a leöntött levet újból felforraljuk, ráöntjük az üvegben maradt almagerezdekre. Ekkor a csírátlanított fedőt erősen rácsavarjuk az üvegre. Egy konyharuhával, vagy egy edényfogóval megfogjuk a lezárt üveget és a mosogató felett lassan a feje tetejére fordítjuk.

Gyömbéres almakompót télire tartósítószer nélkül

A megfordítással ellenőrizhető, hogy a fedő alaposan és légmentesen zár-e, hisz ez az alapja a befőttek tartósításának. Ha egy fedő nem zár jól, akkor az üveg megfordításakor sziszegő hang hallatszik és elkezd a lé kicsöpögni az üvegből. Ekkor vagy jobban rá kell csavarni a fedőt, vagy le kell cserélni.

Ha a fedőpróba jól sikerült, akkor az üveget egy pléddel bélelt dobozba rakjuk, majd alaposan betakarjuk paplannal, párnával, vagy nagykabáttal. Ezt nevezzük száraz dunsztnak.

A száraz dunszt egy régóta ismert és alkalmazott hőkezelési technika, amely során az üvegbe zárt forró étel a saját belső hőjétől válik baktériummentessé. A száraz dunszt akkor lesz sikeres, ha a betakarással megakadályozzuk a gyors kihűlést.

Amikor gyömbéres almakompótot készítek télire, akkor az üvegeket 2 napig hagyom a száraz dunsztban. Ezután félig kitakarom őket, hogy elérjék a szobahőmérsékletet. Végezetül az üveg falán végigcsorgott ragacsos levet nedves ruhával letörlöm és mehet a kapra polcára.


Az így elkészített tartósítószermentes, gyömbéres almakompót kb. 2 hét után lesz fogyasztható, addigra érnek össze az ízek. A szárazdunsztos kezelés során az alma nem fő szét, hanem kissé roppanós állagú marad, ami nagyon kellemessé teszi a fogyasztását.