Gyűrű típusok esküvőre – tudod mi mit jelent?

Melyik lány ne álmodna romantikus lánykérésről, amikor élete nagy szerelme megkéri, hogy legyen a felesége, majd térden állva gyűrűt húz az ujjára. Az álmodozás azonban ritkán szokott kitérni arra, hogy milyen gyűrű típusok léteznek a lánykéréshez és esküvőhöz kapcsolódóan.

A romantikus filmekben minden olyan tökéletes. A szerelemes férfi pontosan tudja, hogy milyen gyűrűre vágyik a párja, ámulatba ejtő helyszínt választ a lánykéréshez, a pillanat időzítése tökéletes, majd a mámorító igen után előkerül a csillogó gyémántgyűrű.

De mi a helyzet a valóságban? Hogyan igazodik el egy férfi a gyűrűk világában? Gondoltad volna, hogy mennyi kérdés merül fel a gyűrűkről lánykérés előtt?

Mit jelentenek a különböző gyűrű típusok, melyiket mikor használjuk, és egyáltalán hogyan hordjuk? Segítünk eligazodni a fogalmak között, hogy érthetőbbé váljanak az esküvői gyűrű körüli fogalmak.

Milyen esküvöi gyűrű típusok ismertek?

Nézzük először, hogy milyen gyűrű típusokat kell megkülönböztetni, ha valaki házasságra adja a fejét. Fogalmak tömkelege kering a köztudatban, de kevesen tudják, hogy pontosan melyik mit takar.

Mikor beszélünk eljegyzési gyűrűről, és mikor jegygyűrűről? Mi a szerepe a kísérő gyűrűnek, és mikor jön képbe a karikagyűrű? Lássuk a részleteket!

Eljegyzési gyűrű

Azt a gyűrűt, amivel megkérik egy lány kezét, eljegyzési gyűrűnek nevezik. Leggyakrabban ez egy köves gyűrű, de manapság már nem okoz meglepetést a hagyománytól való eltérés. Az eljegyzési gyűrűt a házasulandó férfi titokban vásárolja leendő arájának, a lánykérést pedig meglepetésként szervezi.

Gyűrű típusok - eljegyzési gyűrű

Az eljegyzési gyűrűk széles választéka és számtalan típusa sokszor okoz fejfájást a férfiaknak. Először is ki kell választania a gyűrű anyagát, ami leggyakrabban arany, de nem ritka manapság az ezüst, vagy a modern nemesfém sem.

Ezt követi a kő kiválasztása. A hagyomány szerint csupán egy darab kő díszíti, de lehetnek mellette kisebb kiegészítő kövek is. Az eljegyzési gyűrű elsődleges köve a gyémánt, ami a kapcsolat szilárdságát, törhetetlenségét jelképezi. Viszont árban nem mindenki engedheti meg magának, így vannak impozáns, de olcsóbb lehetőségek is, mint pl. a kristály.

A lánykérés a férfi elhatározását, elköteleződését jelképezi, így egy kisebb értékű köves gyűrűvel is nyugodtan a szívünk hölgye elé lehet állni, hisz a szándék a leglényegesebb.

Karikagyűrű, jegygyűrű

A karikagyűrű, vagy hivatalosabb nevén a jegygyűrű egy megszakítás nélküli, kör alakú gyűrű, ami a végtelen szerelem és az örökkévalóság jelképe. A hűséget és az elköteleződést fejezi ki.

Az esküvőhöz köthető gyűrű típusok között a karikagyűrű az egyetlen, ami párban van, és nem csak a menyasszony, hanem a vőlegény is viseli.

Gyűrű típusok modern karikagyűrű

Viselésének hagyománya egészen Egyiptomig nyúlik vissza. Míg évszázadokkal ezelőtt csontból vagy vasból készítették, napjainkban az arany a legnépszerűbb. Bár az arany a bőség és a gazdagság jelképe, manapság már nem ritka az ezüst, a platina, a nemesacél, sőt még a kaucsuk karikagyűrű sem.

Pár évtizeddel ezelőtt álmodni sem lehetett ennyi féle karikagyűrűről, mint manapság. Szüleink jegygyűrűje kizárólag sárga aranyból készült, sima, minta nélküli felületük volt és csak a szélességüket tekintve volt eltérés közöttük. Monogramot, vagy dátumot a karikagyűrű belsejébe gravíroztak.

Napjainkban már ékszertervezők sokasága specializálja magát jegygyűrűk tervezésére. Nem csak árban, hanem alapanyagban, mintázatban, formában is óriási a választék a karikagyűrű típusok között.

Míg korábban kizárólag sárga aranyból készültek a jegygyűrűk, ma már a rozé- és fehérarany is bekerült a palettába. A hölgyek gyűrűjét sokszor kövek is díszítik, ami az egyszerűbb cirkóniától egészen a drágakövekig többféle lehet.

Gyűrű típusok köves karikagyűrű

A gyűrű típusát tekintve kétféleképpen történhet a lánykérés. Vagy egy eljegyzési gyűrűt ad át a férfi a kedvesének, majd ezt követően közösen választják ki a karikagyűrűt, amit csak az esküvő napján húznak fel egymás ujjára, vagy karikagyűrűvel történik az eljegyzés, amit mindketten viselnek.

Manapság már egyre ritkább, hogy a férfi egyedül választja ki a jegygyűrűt, inkább eljegyzési gyűrűvel történik a lánykérés, majd az esküvői készülődés részeként a karikagyűrűt is közösen választják ki a párok.

Kísérő gyűrű

Ha a lánykérés karikagyűrűvel történik, szokás szerint a lány egy köves gyűrűt is kap mellé. Ezt a gyűrűt kísérő gyűrűnek nevezzük.

A kísérő gyűrű alapanyagát, típusát tekintve megegyezik az eljegyzési gyűrűvel, csak elnevezésbeli különbség van a kettő között. Mivel egyre ritkább, hogy jegygyűrűvel történik az eljegyzés, így a kísérő gyűrű is kezd kimenni a divatból.

Gyűrű típusok kísérő gyűrűk

A gyűrűk helye – hogyan viseljük?

A gyűrűviselési szokások szerint az eljegyzési gyűrűt a bal kéz negyedik ujjára, azaz a gyűrűsujjra kell felhúzni. Az eljegyzési gyűrű esküvő után legtöbbször a jobb kéz középső ujjára kerül át, de ebben már sokat lazultak a szokások.

Ha az eljegyzés a karikagyűrűvel történt, akkor azt az esküvő napjáig mindkét fél a bal kéz gyűrűsujján viseli, majd az esküvői szertartás részeként felhúzzák egymás jobb gyűrűsujjára.

A kísérő gyűrű a lánykéréskor a bal kéz középső ujjára kerül, a karikagyűrű mellé, majd a házasságkötést követően átkerül a jobb kéz középső ujjára, a jobb kéz gyűrűsujjára húzott jegygyűrű mellé.

Gyűrű típusok esküvőre

Miért éppen a bal kéz negyedik ujja? Az egyiptomiak úgy tartották, hogy ez a legmegfelelőbb hely az érzések kifejezésére, hisz ebből az ujjból vezet egy ér a szívbe.

Gyűrűtartók esküvőre a nagy napon

Az esküvői szertartás része a gyűrűk egymás ujjára húzása. A karikagyűrűket a felhúzás pillanatáig gyűrűtartó párnán, esküvői gyűrűtartón, vagy dobozkában tartják.

A gyűrűtartót kiválaszthatja a jegyes pár is, de gyakran kapják ajándékba valamelyik családtagtól, vagy közeli baráttól. Népszerűek a fa gyűrűtartók, amibe az ifjú pár nevét és a házasságkötés dátumát vésik bele.


Most, hogy már mindent tudsz az esküvői gyűrűk típusairól, fókuszálhatsz az esküvő szervezésének többi részletére, mint pl. a helyszín, a tökéletes esküvői zenész, a menü és a programok kiválasztására.