Pepparkaka, a svéd karácsonyi gyömbéres keksz

Érdekel milyen süteményeket készítenek más országokban karácsonykor? Szívesen kipróbálnál te is egyet? Most egy hagyományos svéd karácsonyi gyömbéres kekszet mutatok be, ami nem más, mint a pepparkaka.

Mi az a pepparkaka?

Évszázados hagyománnyal rendelkező vékony, ropogós keksz, amelynek jellegzetes karakteres ízét a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg adja. Napjainkban már egész évben kapható, mégis nagy hagyománya van a karácsony előtti sütésének. A svéd keksz még saját ünnepnapot is kapott, december 9-ét a pepparkaka nemzeti napjává nevezték ki.

Nevével ellentétben a keksz nem tartalmaz borsot (peppar = bors), de nem volt ez mindig így. A korabeli receptekben nem csak bors, hanem ánizs, édeskömény, cédrusolaj, szerecsendió, narancshéj és ecetes citrom is szerepel a hozzávalók között.

Hogyan ejtjük ki ezt a svéd szót?

Magyarul olvasva kissé érdekes a szó, de svédes kiejtéssel máris jobban hangzik: pepparkaaaká. A harmadik „a” betűt kissé megnyújtva, az utolsó „a” betűt pedig kissé á-nak ejtve hangzik svédesen. Többes számú alakja: pepparkakor.

Kekszes doboz

A pepparkakor eredete

A keksz eredetéről keveset tudunk, hisz nem sok megbízható bizonyíték áll a rendelkezésünkre. Arról azonban vannak feljegyzések, hogy a római kori harcosok pepparkaka szerű kekszet vittek magukkal a csatába, mert sokáig elállt anélkül, hogy penészedne.

Írásos dokumentumok alapján a XIII. században Németországban volt népszerű a pepparkaka. Valószínű, hogy onnan érkezett Svédországba a XIV. században.

A Pepparkaka története Svédországban

Svédországban az első dokumentált pepparkaka sütés 1335-ben történt Magnus Ericsson király esküvőjére. Mindezt az esküvői menü alapanyag beszerzési listájából tudhatjuk meg.

Pepparkaka készítése

A középkorban a gyömbéres kekszet az apácák sütötték, és árusították a kolostorok pékségeiben, gyógyszertáraiban. Úgy tartották, hogy a keksz nyugtató hatású, és az emésztési problémákat is enyhíti.

A svéd receptkönyvekben a XVIII. század közepe körül jelent meg a pepparkaka receptje, innentől kezdett terjedni a keksz otthoni sütése.

Miért éppen karácsonyra készítik?

Eredetileg a gyömbéres kekszet az apácák nem csak karácsonykor, hanem egész évben sütötték. Akkoriban a hozzávalók kuriózumnak számítottak, így a lakosság nagy része nem tudta beszerezni a szükséges alapanyagokat.

A helyzet az 1800-as évektől változott, amikortól egyre többen tudtak liszthez, cukorhoz, vagy különlegességnek számító fűszerhez jutni. Mivel ezek ára még így is magas volt, sokan csak karácsonykor engedhették meg maguknak a hozzávalók megvásárlását. Ekkor terjedt el a karácsonyi pepparkaka-sütés.

Pepparkaka, a kívánságkeksz

Az idők folyamán a pepparkaka köré egy babona is kerekedett, melynek eredete egészen a középkorig nyúlik vissza. A játék lényege, hogy az egyik tenyérbe helyezett keksz közepét a másik kézzel addig kopogtatják, amíg az el nem törik. Akinek a kezében a pepparkaka három részre tört, kívánhatott valamit. A babona szerint a kívánság akkor teljesül, ha az illető nem árulja el senkinek.

Milyen formákat használnak a svéd gyömbéres kekszhez?

Tradicionális formák

  • szív
  • malac
  • angyal
Pepparkaka formák

Mai formák

  • virág
  • emberke, akinek már neve is van: Peppe
  • csillag
  • fenyőfa
  • csizma
  • csengettyű

A pepparkaka formázása

A kekszeket eredetileg faragott fával formázták, manapság már fémből, vagy műanyagból készült sütikiszúrókkal vágják ki a különböző formákat a vékonyra nyújtott tésztából.

A régi módszer lehetővé tette, hogy a kekszek felülete mintás legyen, ami a kiszúrós módszerrel eltűnt. Felváltotta azonban az utólagos díszítés, melyhez cukros tojásfehérje habot használnak.

Pepparkakor, hozzávalók

Az alábbiakban egy tradicionális svéd pepparkaka receptet adok közre. Mivel Svédországban nagy hagyománya van a gyömbéres keksz sütésének (és evésének), a mennyiséget nem aprózzák el. Ebből az adagból kb. 200 db keksz készül, de ha valaki ezt túl soknak találná, akkor arányosan csökkenthető.

Természetesen, mint minden más étel esetén, pepparkaka recept is többféle létezik. Kisebb eltérések lehetnek, de az alap hozzávalók nem változnak. Vannak, akik több generációra visszamenőlegesen, féltve őrzött családi recept alapján készítik el a karácsonyi gyömbéres kekszet.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy hány nap van még karácsonyig, mert az ünnepi gyömbéres kekszet minimum egy héttel szenteste előtt meg kell sütni, hogy az ízek összeérjenek.

  • 15 dl búzaliszt (+ egy kicsi a tészta nyújtásához)
  • 4 dl kristálycukor
  • 2 dl cukorszirup
  • 2 dl víz (vagy tejszín)
  • 250 g vaj (nem margarin)
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál kardamom
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
Pepparkaka tészta

Mi az a cukorszirup?

A cukorszirup egy tömény, sűrű, folyékony, karamell ízű cukoroldat, ami nem kristályosodik. A szirup 80% cukor és 20 % víz. A cukor különféle cukrokból áll, körülbelül 40% szacharózból (étkezési cukor, pl. répacukor, nádcukor), 40% fruktózból (gyümölcscukor) és 30% glükózból (szőlőcukor).

A különböző cukrok kombinációja megakadályozza a kristályosodást, a nagyon magas cukortartalom pedig hosszú (korlátlan) eltarthatóságot garantál.

Te magad is elkészítheted, ha a hozzávalókat addig főzöd, míg világosbarna, karamell színt nem kapsz.

Vannak, akik a szirupot mézzel helyettesítik a süteményekben, ebben az esetben 1 dl szirup 140 gramm méznek felel meg.

Így készül a pepparkaka

  1. A kristálycukrot, a cukorszirupot és a vizet tedd egy edénybe, majd kevergetve forrald fel. Amint felforrt, vedd le a tűzről.
  2. Az apró darabokra vágott vajat és a fűszereket (kivéve a szódabikarbónát) tedd abba a tálba, amelyben a tésztát keverni szeretnéd.
  3. Öntsd rá a forró cukorkeveréket, és kavard, míg a vaj el nem olvad.
  4. Várj, míg a keverék szobahőmérsékletre hűl vissza.
  5. A szódabikarbónát és a lisztet kavard össze, majd adagold a keverékhez.
  6. Dolgozd el jól a tésztát, majd egy zacskóba téve tedd a hűtőbe legalább egy napra.
  7. Sütés előtt egy órával vedd ki a hűtőszekrényből a tésztát.
  8. Melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra.
  9. A tésztát vagdosd kisebb darabokra.
  10. Lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra.
  11. Sütikiszúróval szaggasd ki a kekszeket és tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe.
  12. Sütési idő 6-8 perc. Vigyázz, hamar megég.
  13. A kihűlt kekszek fedeles sütidobozban sokáig tárolhatók.
Házikó pepparkaka tésztából

Pepparkakshus – házikó pepparkaka tésztából

Karácsony közeledtével sok család elkészíti a saját pepparkaka-házikóját, amihez a keksz tésztáját használják, csak kissé vastagabbra hagyják, hogy ne törjön össze. A házikót mindenki az ízlésének megfelelően díszíti cukrozott tojásfehérjével, színes cukorkákkal.

Mihez eszik a pepparkakat?

Svédországban a gyömbéres kekszet nem csak magában ropogtatják. A karácsonykor szokásos, forraltborhoz hasonló glögg nevezetű italukhoz is szervírozzák, mazsola és mandula társaságában.

Pepparkaka és glögg

Karácsonykor igen népszerű egy gazdagon megrakott sajttálat is tenni a vacsoraasztalra. A kék sajtokat előszeretettel eszik a svédek pepparkakával. A karácsonyi hangulat elmaradhatatlan kelléke még a mikulásvirág is, ne felejtsd el beszerezni ünnepek előtt.


Remélem kedvet kaptál a hagyományos svéd karácsonyi gyömbéres keksz elkészítéséhez.