Törtfehér szín a lakásban – minden, amit tudni érdemes

Mennyi mindenre mondjuk nap, mint nap, hogy törtfehér. Törtfehér falfesték, csempe vagy fuga. Törtfehér színű lehet a konyha, az ülőgarnitúra vagy a szőnyeg. Előszeretettel választjuk ezt a színt otthonunk kialakításakor, hisz kellemes érzetet ad és jól harmonizál sok más színnel.

Mi az a törtfehér?

A törtfehér tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amibe mindazok a színárnyalatok tartoznak, amelyek nagyon hasonlítanak a fehérhez és a tiszta fehértől csak egy kis árnyalattal térnek el.

Elnevezésben is számos variánssal találkozunk, úgy, mint gyöngyszín, csontfehér, krém, ekrü, selyemfehér, mosott, sárgás, piszkos, szürkés fehér, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem.

Sokszor egyszerűen csak fehérnek nevezzük ezeket a színeket, de a törtfehér szín valójában valamilyen szín nagyon halvány változata, ami már a fehérhez áll a legközelebb.

Az alapján, hogy milyen más szín keveredik a fehérrel, a törtfehér szín lehet hideg, vagy meleg árnyalatú. A kékes fehérek hidegek, míg a bézs árnyalatok meleg hatásúak.

A színelnevezésekről, színárnyalatokról Földvári Melinda, okleveles színszakértő egy hihetetlenül gazdag összeállítást készített, amit a Színnév – Színszótár internetes oldalán bárki tanulmányozhat.

A fehér szín árnyalatai más arcukat mutatják mesterséges fényben, mint természetesben, ezért ha törtfehér színt szeretnénk kiválasztani, érdemes természetes fényben megnézni a bolti fény helyett.

De még ez sem elegendő a megfelelő szín kiválasztásához. Tanácsos több árnyalatot is egymás mellé tenni, mert a köztük lévő különbséget akkor látjuk a legjobban.

Törtfehér helyesírása

A „tört” melléknevet és a „fehér” melléknevet egybeírjuk az alábbi szabály alapján:
A színárnyalatot kifejező melléknévi jelzőt egybeírjuk a színt jelölő melléknévvel, ha mindkettő egyszerű szó.

A magyar helyesírás szabályai szerint tehát a törtfehér egy szó. Ha valaminek a színét szeretnénk meghatározni, akkor azt mondjuk, hogy törtfehér színű, két szóba írva.

Mi a törtfehér színkódja?

A színkód számokból vagy betűkből álló karaktersorozat, amelyet a színek azonosítására használnak. Egy adott színkód egy konkrét színhez tartozik, így egyértelműen meghatározza, hogy milyen színről beszélünk.

Mivel a törtfehér nem egy konkrét szín, hanem egy gyűjtőfogalom, amibe a fehér számos árnyalata tartozik, így egyetlen színkódot nem lehet megadni a meghatározására.

A festékgyártók készre kevert fehér festékek széles választékát kínálják, amiknek fantázianekveket is adnak. Így pl. a Dulux kínálatában a fehér árnyalatai között találunk Ragyogó gyöngyház, Gyémánt por, Alabástrom szelence, Nemez süveg vagy Opál márvány elnevezéseket is. Aki ezek között sem találja meg a kedvére valót, az 145 törtfehér színkód közül választhatja ki a neki tetsző árnyalatot, színkártya alapján.

Törtfehér nappali, világos, letisztult

A törtfehér falfesték kikeverése

Nem is olyan régen, a festők keverték ki a színeket közvetlenül festés előtt. Az ügyfél próbált valami mintát mutatni az elképzelésről, a festő pedig a korábbi tapasztalatai és a rendelkezésre álló színpaszták alapján megpróbálta eltalálni, ami nem minden esetben sikerült. Gond akkor adódott, ha a kikevert szín nem volt elég, hisz az utókeverés biztosan eltért az előzőtől.

Manapság már könnyű dolgunk van, ha egy színt szeretnénk kikevertetni lakásfestés előtt, hisz csak ki kell választani a színkártyáról az adott árnyalatot, a többit pedig elvégzi helyettünk egy számítógéppel vezérelt festékkeverő gép.

Ez a gép a megadott színkód alapján adagolja az alapszíneket (piros, sárga, kék) a fehér festékhez, aminek eredményeként több ezer szín közül választhatunk.

A festékboltokban leggyakrabban az NCS színkártyával találkozhatunk. Az NCS (Natural Colour System) vagyis “természetes színrendszer” a legelterjedtebb, számos festékgyártó is ezt használja.

Bizonyára sokan találkoztak már a legyező formájú, kétoldalas színkártyával a festékboltokban, amely közel 2000 színt tartalmaz. A jelzésrendszer figyelembe veszi az árnyalat színezetét, telítettségét és világosságát. 

A színkártya segítségével a törtfehér falfesték kiválasztása sem bonyolult. A nehézséget inkább a bőséges választék adja, hisz a csodás színek láttán az ember döntésképtelenné válik. Érdemes ilyenkor a meglévő burkolatokhoz, bútorokhoz, kárpithoz és szőnyeghez illeszteni a színkártyát, ami megkönnyíti a választást.

NCS színkártya

Törtfehér használata, párosítása

Az otthonunk színeinek kiválasztásánál az egyik leghálásabb szín a fehér és annak árnyalatai. Tágítja a teret, így a kisebb helyiségeknél kifejezetten előnyös fehérre festeni a falakat. A rikítóan fehér falak helyett sokkal barátságosabb hatást érünk el, ha inkább valamely árnyalatát használjuk. A törtfehér falszín melegséget, nyugalmat áraszt, ráadásul nagyon könnyű hozzájuk bútort és textíliákat párosítani.

A törtfehérek a semleges színek közé tartoznak, amelyek önmagukban jellegtelenek, semmitmondók lehetnek, viszont nagyon hálásak, mert kitűnő semleges háttérként szolgálnak. Ez nagyon hálás tud lenni, ha a falra festmények kerülnek.

Éppen ebből fakad, hogy nagyon jól lehet őket kontrasztos színekkel párosítani, amik feldobják, élénkítik őket. Sokszor elegendő néhány harsány kiegészítő, mint pl. egy szőnyeg, vagy díszpárna, esetleg egy sötétítő, vagy egy állólámpa és máris megkapta a szoba a saját karakterét a semleges színek között.

A törtfehér árnyalatainak használata azért is előnyös, mert elegendő a kiegészítőket más színre cserélni és máris egy új szobát kaptunk cserébe. Ez sokkal kisebb költségvetéssel és felfordulással jár, mint az egész szoba átfestése.

Törtfehér konyha arany kiegészítőkkel

A világítás hatása a törtfehér színárnyalatokra

A világítás kulcsfontosságú tényező, amikor a festék színárnyalatait értékeljük, különösen a törtfehér és egyéb világos színek esetében, melyek a környező fény fajtájától és irányától nagymértékben változhatnak.

 • Természetes fény: a napfény az egyik legneutrálisabb fényforrás, és a törtfehér színek általában a legvalósághűbben jelennek meg ebben a fényben. Azonban a különböző napszakokban a fény színhőmérséklete változik. A reggeli és az esti órákban a fény melegebb és sárgásabb, míg a déli órákban hidegebb és kékes.
 • Halogén lámpák: meleg, sárgás fényt adnak, ami a törtfehér színt melegebbnek és barátságosabbnak teheti.
 • LED világítás: A LED világítás színhőmérséklete változhat. A meleg LED lámpák sárgás fényt adnak, míg a hideg LED lámpák kékes fényt. Otthoni használatra általában jobb választás a meleg LED, mivel kellemes és meghitt hangulatot teremt. A hideg LED-et általában munkahelyeken vagy kereskedelmi környezetben használják.
 • Kompakt fénycsövek (CFL): ezek a lámpák különböző színhőmérsékletekben érhetők el, de gyakran hűvösebb és kékesebb fényt adnak, ami a törtfehér színt hidegebbnek és kevésbé melegnek teheti.
 • A fény iránya: a fény iránya lehet direkt, vagy szórt, ami szintén befolyásolja a törtfehér valós érzékelését. A közvetlen fény kiemeli a textúrákat és a festék árnyalatait, míg a szórt fény puhább, lágyabb megjelenést eredményez.
 • Tükröződések és a szomszédos színek: a törtfehér is befolyásolható a szomszédos felületekről visszaverődő színek által. Egy erős színű bútor vagy szőnyeg visszavetheti a színét a falra, befolyásolva annak árnyalatát.

10 érv, miért válassz törtfehér falszínt

 1. Időtlen elegancia, hosszú távon is divatos marad, bármely korosztály számára vonzó.
 2. Optikai nagyítás, a szoba tágasabbnak és világosabbnak tűnik.
 3. Könnyű kombinálni más színekkel, így a dekoráció és a bútorok összhangja is egyszerűbben megtervezhető.
 4. Nyugtató hatású, ezért ideális választás lehet a hálószobában vagy a fürdőszobában.
 5. Variálható, hisz számos árnyalata közül kiválaszthatjuk a szobánk stílusához leginkább illőt.
 6. Stílusos, letisztult megjelenést kölcsönöz a szobának, ezért ideális választás lehet egy modern vagy minimál stílusú otthonban.
 7. Béke és harmónia érzetét kelti, és segít az otthonunkban a pozitív energia megteremtésében.
 8. Világosítja a sötét szobákat, így akár több természetes fény juthat a helyiségbe.
 9. Jó választás, ha az otthonunkat lakáseladásra készítjük fel, mert a törtfehér falszín a legtöbb ember számára vonzó és stílusos megjelenést kölcsönöz a helyiségnek.
 10. Tisztaságérzetet sugároz, frissebbnek, üdébbnek, letisztultabbnak érezzük a helyiséget.

Gyakori hibák a törtfehér színárnyalatainak kiválasztásakor

Szerencsére nincs sok kockázati tényező, ami elronthatná a törtfehér szín kiválasztását, de érdemes erre a néhány dologra odafigyelni.

 • Nincs figyelembe véve a leendő fényforrás: a törtfehér árnyalatok drasztikusan különbözhetnek a különböző fénykörnyezetekben. Például egy árnyalat, amely természetes fényben kellemesnek tűnik, mesterséges világításban túl sárgásnak vagy szürkésnek látszódhat. Ezért a színárnyalat kiválasztásakor helyezzük a színmintát különböző fényforrások mellé (napfény, LED, halogén stb.) a nap különböző időpontjaiban, hogy lássuk, hogyan változik a szín.
 • A színminta túl kicsi: egy apró színminta nem mindig ad teljes képet arról, hogyan fog kinézni a törtfehér szín egy nagyobb felületen. Vannak festékboltok, melyek nagyobb méretű színmintákat is kínálnak, amelyek élethűbben bemutatják, hogyan fog kinézni a festék egy nagyobb területen.
 • Nincs tesztelve a kiválasztott szín festés előtt: sokan kihagyják azt a lépést, hogy egy kis mennyiségű festékkel teszteljenek egy területet a falon, mielőtt az egész szobát kifestenék. Igaz, hogy ez pénz és időigényes, hisz meg kell vásárolni a legkisebb mennyiséget tesztelés céljából, de ha valaki nem szeretne tévesen választani, akkor ez a legjobb megoldás.
 • Nincs figyelembe véve a tér színösszeállítása: bár a törtfehér színhez szinte minden más szín jól passzol, mégis lehetnek zavaró párosítások. A törtfehér árnyalatai között is megtalálunk hideg és meleg színeket, így a meglevő bútorok és textíliák hidegsége vagy melegsége befolyásolhatja, hogy jó törtfehér festéket választottunk-e. Megoldás itt is a tesztfestés.

Otthonunk színvilágának kialakításakor bátran alapozhatunk a fehér árnyalataira, hisz néhány alapszabály betartásával nem fog csalódást okozni.