Mikor van halloween?

Lehet szeretni, lehet nem szeretni, de tény, hogy népszerűsége felfelé ível. Főleg a gyermekes családok körében. Ezért október végéhez közeledve egyre gyakrabban hangzik el a kérdés, hogy mikor van halloween és hány nap van még halloweenig?

MÉG (MÁR CSAK?)

VAN A HALLOWEENIG.

Mikor van halloween 2024-ben?

Halloweent minden évben ugyanazon a napon, október 31-én ünnepeljük. Nincs ez másként 2024-ben sem, amikor október 31. csütörtöki napra esik.

Ez a nap, a kelta újév kezdete előtti nap, amikor a hiedelem szerint az evilág és a túlvilág közötti határ elmosódik, ezért a túlvilági lények és a halottak szabadon mászkálhatnak közöttünk.

Halloween szimbólumok

Halloween estére sokan díszbe öltöztetik a házat mindenféle halloween jelképpel, halloween jelmezbe öltöznek, egyesek partyt rendeznek, míg mások csak halloween filmeket néznek egy adag pattogatott kukorica mellett. A legismertebb jelképek:

Halloween tök - mikor van Halloween

A halloween tököt mikor kell kirakni?

A halloween töklámpás faragása mára már családi programmá nőtte ki magát, sőt, maga a halloween tök termesztésére is egyre többen „szakosodnak”. A tök belsejét kikaparjuk, majd a tök falába ijesztő arcokat faragunk. A tökbe helyezett gyertya fénye kiszűrődik a kivágott részeken, ezért a tök úgy néz ki, mint egy fej.

A halloween töklámpást október 31-én, este kell kirakni a házak bejárat elé, hogy elriassza a gonosz szellemeket.

Halloween helyesírása

Halloween ünnepe Amerikából szivárgott be hozzánk. Látszólag a neve változatlan formában használatos hazánkban is, de ha jobban megfigyeljük, akkor van egy apró eltérés.

Amerikában az ünnepek neveit nagy kezdőbetűvel írják, míg a magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek, a nevezetes napok, időszakok és történelmi események nevét kis kezdőbetűvel írjuk. Nincs ez másként ezzel az ünneppel sem, míg Amerikában Halloween, Magyarországon halloween a helyes írásmód.

A magyar emberek azonban nagyon leleményesek, ha egy angol hangzású szót kell „magyarosítani”. A keresési statisztikák alapján a halloweent az alábbi módon keresztelték át hazánkban: holloween, halloweekend, hallowe, hallowren, hallowenn, halowween, halowen, halooween, heloween, hallowen, hallowwen, hallooween, halloweem, halowwen, hallowin.

Ezek mindegyike helytelen, a magyar helyesírás szabályai szerint egyetlen helyes forma létezik, a halloween.

HOGYAN SZÁMOL A “HÁNY NAP VAN halloweenig” SZÁMLÁLÓ?

A halloween visszaszámláló az ünnepet megelőző nap éjfélig, azaz 2024. október 30. szerda, 24.00 óráig számol visszafelé.

GOOGLE KERESÉSEK halloween TÉMAKÖRBEN

A Google hivatalos statisztikája szerint halloween már szeptemberben el kezdi érdekelni az embereket, majd az ünnep előtti 1-2 hétben egyre intenzívebben keresnek arra, hogy mikor van halloween.

Az, hogy mikor van halloween, azért is érdekel sokakat, mert az ünnepet összekeverik a november 1-i Mindenszentek napjával.


Halloween után hamarosan jön a Télapó! Kíváncsi vagy hány nap van mikulásig? Vagy mennyi van még hátra karácsonyig? A linkre kattintva az összes Hány nap van még? visszaszámlálónkat megnézheted egy csokorba gyűjtve. Megtudhatod, hogy hány nap múlva lesznek a várva várt ünnepeink, az iskolai szünetek, vagy más események.