Bőrvédelem nyáron – mire érdemes odafigyelned?

Az első csobbanás a strandon, röplabda a parton, bringázás a perzselő szélben: ugye Te is élvezed a nyarat? Egy kinn töltött nap után, rákvörösen hazatérve, nem is gondolod, hogy szervezeted segítségért kiált. Sokszor csak később derül ki, milyen komoly problémákhoz vezethet a leégés, és mennyire fontos lenne a bőrvédelem nyáron.

Néhány egyszerű tipp betartásával viszont gondtalanul belevetheted magad a nyárba. Olvasd el cikkünket a veszélyekről és a teendőkről! Védd Te is bőrödet a nyári hónapokban!

A nyári hónapok kockázatai

A védelem nélküli kinn tartózkodás egyes következményeit rögtön észreveszed, de beindulnak olyan folyamatok is, melyeknek majd évek múlva látod az eredményét. A veszélyek a következők:

  • Korán öregedő, ráncosodó, száraz bőr.
  • Leégés, mely bőrpírral, égő érzéssel, esetleg hólyagokkal is jár.
  • Csalánkiütés.
  • Viszkető allergia.
  • Szerkezeti kár a szövetekben, mely melanomához, azaz bőrrákhoz vezethet.

Mivel a mai világban mindenki sokáig szép, fiatalos és egészséges szeretne maradni, nagy meggondolatlanság elfeledkezni nyáron a bőrvédelemről.

Bőrvédelem nyáron, napozás közben

Megfelelő testápolási rutin kialakításával, valamint a strandon fokozott elővigyázatossággal a nyári kinn tartózkodás nem káros. Sőt, megfelelő mértékben egészséges is lehet, hisz a napfény segít a D-vitamin szükségletünk pótlásában.

Napvédelem bőrvédő krém

Bőrvédelem nyáron fényvédő krémmel

Amikor nem a strandra tartunk, akkor is érdemes legalább 30 faktoros naptejet használni fedetlen testrészeinken. Arcunkon ezt kiválthatjuk UV szűrős BB, vagy nappali krémmel.

A strandon a következő szabályokat tartsuk be:

  • Lehetőleg délelőtt 11 és délután 3 óra között ne napozzunk!
  • A kreol bőrűek 30, fehérebb árnyalatúak 50 faktoros krémet használjanak!
  • 1-2 óránként vigyünk fel újra és újra fényvédőt!
  • Fürdés után mindenképpen kenjük be magunkat újra, akkor is, ha nem telt le az idő!
  • Amikor lehet, kalapot és napszemüveget is használjunk!
Napvédelem fokozatosság

Fokozatosság és mértéktartás

Még a naptej használata mellett sem egészséges a hirtelen és túlzásba vitt napfürdőzés. Nyár elején fokozatosan emeljük a kinn töltött időt! Kezdetben 5-10 percet tartózkodjunk napon, majd idővel néhány perccel többet! Egyszerre 30 percnél tovább a kreol bőrűek se tegyék ki magukat a közvetlen napsugárzásnak!

A hidratálás a bőrvédelem alapja nyáron

Már a napozást megelőző hetekben érdemes fokozottan hidratálni. A szokottnál magasabb folyadékbevitellel és a minőségi Janssen nappali hidratáló krémek használatával időben fel tudunk készülni a perzselő sugarakra.

Használjunk-e napozás utáni krémet?

Strandolás, vagy hosszabb szabadban tartózkodás után még megfelelő bőrvédelem mellett is száraznak, elnyűttnek érezhetjük testünk védőrétegét. Elegendő-e a megszokott hidratáló készítményünk, vagy vásároljunk after sun terméket?

Valójában a jobb hidratálók az after sun krémekhez hasonlóan táplálják a bőrt. Így akár egy minőségi testápoló, akár napozás utáni termék megfelelő választás, ha az alábbi feltételeknek eleget tesz.

Napozás bőrvédelem

Hasznos összetevők

A napfürdő után úgynevezett szabadgyökök szabadulnak fel szervezetünkben, így antioxidáns tartalmú készítmény javasolt. Emellett hasznos az A-, C- és E- vitaminok jelenléte is.

Szintén keresendő hatóanyagok a panthenol és az allatoin. Ezek kombinálva erősen csökkentik a gyulladásokat, így enyhítik az esetleges égést.

Hasznos, ha a termék aloé vera kivonatot is tartalmaz, mely szintén nyugtató és bőrregeneráló hatású.

Kerülendő hatóanyagok

Sajnos egyes hűsítő krémek még jobban szárítanak táplálás helyett. Nem érdemes például denaturált alkohollal készült after sun terméket venni. Hasonló a mentol tartalmú krém is, mely akár bőrirritációt is okozhat.


A nyári hónapokban nagyon kell vigyáznunk a bőrre, hogy csökkentsük az UV sugarak káros hatásait. A bőrvédelem nyáron a mértékletességgel és a fokozatossággal kezdődik, majd a hidratálásával és a minőségi fényvédő készítmények használatával folytatódik, így lesz biztonságos a nyári napfürdőzés.