Robogók szezonra felkészítése

Ha büszke robogó tulajdonos vagy, és nem használtad a járművedet egész évben, szezon elején javasolt egy alaposabb átnézés, szezonra felkészítés. Ehhez adunk gyakorlati tanácsokat az alábbiakban.

Robogónk külső átvizsgálása

A szezonra felkészítést kezdjük egy szemrevételezéssel. Járjuk körül a motort, hogy nincs-e rajta valami nagyobb sérülés. Ez alatt azt értem, ami motorozásunkat megzavarhatja, veszélyes lehet ránk vagy a közlekedés más résztvevőjére.

Robogó szezonra felkészírve

Nézzünk a robogónk alá, nem csepeg-e valamilyen folyadék (olaj, hűtővíz, fékfolyadék). Gondoljuk át, legutóbbi motorozásunkkor (előző szezon végén) nem jegyeztünk-e meg valamit, ami kijavításra szükséges.

A kormányzás vizsgálata is a szezonra felkészítés része

Ellenőrizzük a kormány mozgását. Kormányzásnál érzünk-e esetleg akadást. A kormányszerkezet egy golyós- vagy tűgörgőscsapágy közbeiktatásával fordítható el.

A golyóscsapágyban az egymás mellett körben sorakozó golyókat alulról és felülről egy-egy csésze tatja a helyükön. Ezeken a golyókon történő elfordítással valósul meg a motorkerékpár kormány mozgása.

Robogó kormány vizsgálata

Mivel legtöbbet egyenesen haladunk, egyenesen áll a kormány. Ebben a helyzetben érik az útegyenetlenségekből adódó ütések a golyókat, a csészéket. Ezek az ütések vájatott képeznek a csészékben és itt megakadhat a kormány kanyarodás közben. Ebben az esetben javasolt a robogó kormánycsapágy cseréje.

Fékek és gumiabroncsok ellenőrzése

Két dolog biztosan van a robogónkon, ami nem maradhat ki a szezonra felkészítésből. Az egyik a fékek, a másik a gumik állapota. Életünk múlhat a biztonságos megálláson, és haladáson.

A legtöbb robogó első kereke tárcsafékkel van ellátva. Az itt használt fékbetéteket, ha nem cseréljük időben, a féktárcsánk sínyli meg. A betéten egy fém alapon van egy kopóréteg. Ez a réteg kopik fékezéskor.

A dobféknél ugyanilyen kopóréteg van a fékpofákra illesztve. Ez a kerék dobrészén fejti ki fékező hatását. Ez a felület egyenetlenül kophat a fékezés hatására. Ebben az esetben oválissá kopik a kerék fékdobja. Ezeknél a robogóknál egyszerűen ellenőrizhető a fékpofa kopottsága. Nézzük meg a fékbowden végén lévő csavar mennyire van betekerve. Minél jobban, annál kopottabb a fékpofa.

A tárcsaféknél ne felejtsük el ellenőrizni a fékfolyadékot, aminek a cseréje kétévente javasolt. Évek alatt elveszíti a viszkozitást, vagy nem fog a fék megfelelően, vagy beragad. Mindkettő balesetet idézhet elő.

Robogók szezonra készítése, gumik ellenőrzése

A robogó gumik ellenőrzésénél ne elégedjünk meg a látszólag mély mintázattal. Az ilyen felület is be tud repedezni.

A gumiabroncs oldalán látható a gyártási idő. Ez általában négy szám: a második kettő jelöli a gyártási évet, az első kettő pedig azt, hogy ennek az évnek hányadik hetében készült. A gumiköpenyt javasolt ötévente cserélni.

Robogónk váltó részének átvizsgálása

A robogó attól robogó, hogy automata váltós. A sok éve kifejlesztett szerkezetek ékszíj hajtással működnek. Ha megsérül, elszakad a szíj, megáll a járművünk. Ebből adódóan nem árt, ha megfelelő állapotú az ékszíj. Ezek az alkatrészek bordázott kiképzésűek. A bordák között a használattól repedés keletkezik, ebben az állapotban már közelítünk a szakadáshoz.

A robogó ékszíj széleiről por formában válik le a gumi. Ez szélességvesztést idéz elő, ami befolyásolja a kétkerekű járművünk sebességét.

Amennyiben nem vagyunk biztosak, hogy helyes méretű ékszíjjal van szerelve a robogónk, segítségünkre lehet egy variátor szíj táblázat, ahol közvetlenül meg is tudjuk vásárolni.

Ugyanit található a variátor, amiben 6-8 db vario görgő található. Ez egy műanyaggal bevont rézmag. A használattól a műanyag borítás megkopik, és ha már annyira elkopik, hogy a réz érintkezik az alumínium variátorral, akkor kárt tehet benne. Az ilyen sérülés a robogó menetteljesítményét befolyásolja.

A robogó és az olajcsere

Négyütemű robogókba illő legalább az évente egyszeri motorolaj csere. De a csere intervallumot még az is befolyásolja, hogy mennyit közlekedünk a motorral.

50-es motornagyságnál, de néhány nagyobb ccm-es motorkerékpárnál sincs cserélhető szűrő. Ahol nincs, ott egy olajjal maximum 2-3000 km megtétele javasolt. Ha van olajszűrő, mindenképpen cseréljük az olajjal együtt!

Az olajcserét sokan egyszerűnek gondolják, de érdemes a robogó olajcseréről bővebben tájékozódni.

Robogónk tavaszi szezonra felkészítésének összegzése

Robogó szervíz
Robogó szervíz

Ha azt szeretnénk, hogy robogónk megfelelően működjön, a fent leírt alapvető ellenőrzések kerüljenek elvégzésre. Bizonyára nem mindenki tudja az összes műveletet maga elvégezni, ilyenkor érdemes egy szakértő robogó szervízt felkeresni.

Szerző: Molnár Csaba