Olvasni jó! Könyvajánló

Olvasni jó! A történetekbe belemerülve kiszakadhatunk a saját valóságunkból, és gondolatban belecsöppenhetünk a könyv történetébe. A könyv sorain keresztül átélhetjük a szereplők érzelmeit, párhuzamot vonhatunk a saját életünkkel, és magyarázatot kaphatunk a világ történéseire.

Olvasni jó, hisz a könyvolvasás során olyan világot alkotunk, amit senki más nem ismer, csak mi. Az olvasó fantáziájára van bízva, hogyan elevenednek meg a sorok. A leírások alapján mindenki maga képzelheti el a tájat, a szereplőket, a helyszíneket, a színeket, az illatokat. Egy jó könyv odaragaszt minket a lapokhoz, nem lehet tőle szabadulni.  

Olvasni jó, hisz az egész világot bejárhatjuk anélkül, hogy kimozdulnánk a szobából. Nincs tér, és idő, hisz visszarepülhetünk a múltba, maradhatunk a jelenben, de bepillanthatunk a jövőbe is.

Szerencsére a könyvek választéka igen gazdag, így bárki megtalálhatja a számára legkedvesebbet. Most röviden bemutatok párat a számomra legkedvesebbek közül.

Olvasni jó ajánlat: Kate Furnivall, Árulás

A brit regényíró fantasztikus műveit a véletlennek köszönhetjük. Kate felnőtt fejjel tudta meg, hogy orosz felmenőkkel rendelkezik, ami felkeltette benne a vágyat, hogy megismerje a gyökereit. Az orosz nagymamájának kalandos élettörténete ihlette, hogy megírja első regényét. Könyvei tele vannak izgalommal, fordulatokkal és romantikával.

Kate Furnivall, Árulás könyve 1938-ba repíti az olvasót. A lebilincselő, megrendítő regény az első betűtől az utolsóig fogva tartja az olvasót. Romy és Florence ikrek, de egy rettenetes titok elszakítja őket egymástól. Mindkettőjük bizonyítani akar a világnak és önmagának. Egyikükből pilótanő, a másikukból a társasági élet fontos szereplője lesz.

A közelgő háború szele lassan befúj minden ház kapuján, és nem kerüli el a testvéreket sem, akik úgy tűnik ellenséges oldalon állnak. Az írónő karakterei, cselekményformálása a könyv befejezése után is hosszú ideig elgondolkodtatja az olvasót.

Olvasni jó ajánlat: Szabó Magda, Régimódi történet

Ki ne ismerné a magyar női irodalom legjelesebb alakját, a Kossuth díjas Szabó Magdát. Eleinte verseket írt, majd hamar áttért a regényírásra, melyekből többet meg is filmesítettek. Regényeiben gyakran saját életének történeteit dolgozza fel, melyeken keresztül korhű ábrázolást ad a magyar társadalomról.

Szabó Magda, Régimódi történet című regényében az édesanyjának állít emléket. Elvesztése utáni gyászát az segíti a legjobban, ha a munkába temetkezik és férje javaslatára a világ elé tárja anyja, Jablonczay Lenke különleges személyiségét. Lenke, ahogy ő és férje nevezik, megérdemli, hogy a külvilág megtudja, mekkora erővel és teherbírással rendelkezett, amelyet átadott lányának. Szellemisége az írónő minden sora mögött megbújik.

A könyv nem titkolt feladata az lett volna, hogy életre keltse ezt a nem mindennapi embert, hogy szavai által a világmindenség részese legyen. A Szabó Magda minden sejtjében ott lélegző anyakép valóban megelevenedik a sorokban és azok mögött is.

Olvasni jó ajánlat: Szvetlana Alekszijevics, Fiúk cinkkoporsóban

Szvetlana Alekszijevics ukrajnai születésű, de Fehéroroszországban felnövő írónő, akinek 2015-ben ítélték oda a 112. irodalmi Nobel-díjat. A dokumentumirodalom jeles képviselője, aki regényein keresztül valósítja meg hitvallását, mely szerint a hétköznapi embereknek is hangot kell adni.

Szvetlana Alekszijevics, Fiúk cinkkoporsóban című művében az Afganisztánt megjárt katonákkal és az elesett fiaikat gyászoló anyákkal folytatott beszélgetéseit fűzte dokumentumregénnyé. A Szovjetunió széthullásának kaotikus napjaiban játszódó cselekmények mélyen felkavarják az olvasót. Az írónő gyakran fájdalmas emlékeket bolygat meg, amelyeket „talán jobb lenne elfelejteni”.

A huszadik századi szovjet történelem legtragikusabb eseményeit foglalja keretbe és keresetlen őszinteséggel, nyíltsággal mer beszélni róluk, miközben az azokat megélők sokszor vissza is vonják, olykor meg is tagadják szavaikat.


Három írónő, három remekmű. Mindenben különböznek, de megegyeznek abban, hogy mindhárom lebilincselő történet. Letehetetlen könyvek. De nem is kell, hisz olvasni jó!

Szerző: Barsi Balázs