9 tipp a tökéletes kutyabarát kert kialakításához

A kutyabarát kert kialakítása időbe telik, de a végén nyugodtan élvezheted a zöldterület nyújtotta örömöket. Mint a kertészkedés más területein, itt is számíthatsz némi próbálkozásra és tévedésre, de biztosítunk, van mód arra, hogy a kertészkedés és a kutyák szeretete harmóniában maradjon.

Olvasd tovább tippjeinket és ötleteinket arról, hogyan tartsd távol a kíváncsi mancsokat a kerti ágyásoktól, milyen növények biztonságosak a kutyák számára és egyéb érdekes témákról. További hasznos tippeket kutyás témában a Dogledesign oldalán olvashatsz.

1. Készítsd fel kutyádat a sikerre

Az általános engedelmességi alapok sosem ártanak. Ha kutyád megérti a megállásra, sarokba állásra és ülésre vonatkozó parancsokat, kisebb valószínűséggel kaszálja le a növényeket, vagy rágcsálja meg a leveleket.

Kutya a kertben játékkal

Ez különösen hasznos lesz abban, hogy lebeszéld a kutyádat arról, hogy a hűvös virágágyás földjében szunyókáljon (bár nem hibáztathatod, ha megpróbálja).

A kölyökkutyák már nyolchetesen elkezdhetik tanulni az alapvető viselkedési irányelveket és az idős kutyák is megtanulhatnak új trükköket. Ha a kutyakiképzés lehetővé teszi, hogy a kert bizonyos részei tiltott területnek számítanak, akkor fantasztikusan jól indult.

Megtaníthatod kutyádnak, hogy a kert a pihenés nyugodt helye. Légy következetes: ha a kutyádnak van elégetni való energiája, tanítsd meg neki, hogy a játékra és felfedezésre a kinti séta, a kutyapark, vagy a kirándulás a megfelelő hely.

2. Tudd meg, hogy mely növények mérgezőek, és mely növények biztonságosak a háziállatok számára

A legjobb kutyabarát kert mentes a veszélyes, mérgező növényektől. A kezdéshez tájékozódj, hogy melyek azok a kutyák számára mérgező növények, melyeket feltétlenül el kell kerülnöd. Ezt követően mérd fel a kerted jelenlegi állapotát:

 • Vedd számba a meglévő kerti növényeidet, ne hagyd figyelmen kívül a fákat sem.
 • Ellenőrizd, hogy meglévő növényeid nem mérgezőek-e. Kimerítő útmutatóért tekintsd meg a macskákra és kutyákra mérgező növények toplistáját.
 • Távolíts el minden mérgező növényt, beleértve a gyökérzetet is, hogy elkerüld az újranövekedést. Ne használj kémiai növény- vagy gyomirtókat, mivel ezek lenyelése esetén megmérgezhetik a kutyát.
 • Ha mindenképpen termeszteni szeretnéd a kedvenc növényeid, melyek mérgezőek a kutyákra (megértjük a paradicsomkedvelőket!), jelölj ki a kertben kerítéssel, akadállyal egy biztonságos termesztésre alkalmas területet.
Kutya a kertben kislánnyal

Ha már van egy nem mérgező terület, amelyet kedvencednek fenntartottál, elkezdheted bevezetni az új növényeket, amelyeket ellenőriztél, hogy kutyabarátok. Ha bármikor felmerül a gyanú, hogy kutyád mérgező növényt fogyasztott, azonnal fordulj állatorvosodhoz.

3. Válassz ki fejlett növényeket

Annak érdekében, hogy növényeid túléljék az ültetést, válassz nagyobb, erősebb egyedeket, különösen a lassan nővő, vagy nehezen telepíthető fajták esetében. A kifejlettebb növényekkel való kezdés több szempontból is segíti a kutyabarát kert kialakítását:

 • Ezek a növények szívósabbak, és gyorsabban tudnak erős gyökeret ereszteni.
 • Egy nagyobb növény vizuális jelként szolgál a kutya számára, hogy játék, vagy mókus üldözése közben kitérjen a növény elől.
 • Ha az ügyetlen (de imádnivaló) kutya véletlenül letörne egy-két ágat, a nagyobb, erősebb növényeknek több esélyük van arra, hogy túléljék a kutyus esetleges összecsapásait.
Kutya a kertben

A helyi faiskolának tudnia kell segíteni abban, hogy milyen növények lennének jók a kertedhez és a kutyusod fajtájához.

4. Válassz erős határnövényeket és korlátokat

Kutyabarát kert kialakításakor védd meg az olyan kényes növényeket, amelyek érzékenyek lehetnek a taposásra, vizelésre. Ezeket a növényeket robusztus, vastag szegélynövényekkel, például cserjékkel és szívós talajtakarókkal lehet elzárni, amelyek természetes akadályt képeznek és elriasztják a kutyát attól, hogy átgázoljon a kedvenc kecses virágon vagy csipkés páfrányon.

Vagy dönthetsz úgy is, hogy olyan jelzőtorlaszokat állítasz, amelyek segítenek kialakítani a kutyád számára tiltott kerti területeket: dekoratív kerítések, sziklák, vagy akár uszadékfadarabok is működhetnek erre a célra.

Temperamentumtól és fajtától függően a kistestű kutyákat elriaszthatja a hagyományos kerti szegély vagy a könnyű, összecsukható drótkerítés; míg a nagyobb kutyák számára olyan határt hozz létre, amely megkönnyíti a kiképzést.

Kutya a kertben a bokorban

Bizonyos növények – különösen a zöldségek, amelyeket nem szeretnél, hogy a kutya megrágcsáljon – csirkedrótkerítést vagy borítást igényelhetnek a rágcsálás és a taposás elleni védelem érdekében.

5. Használj konténereket és emelt ágyásokat

A konténeres kertészkedés jó megoldás kis helyeken, vagy olyan kutyák számára, akik nem tudnak ellenállni az ásásnak. A kerti ágyás megemelése, vagy más módon történő stratégiai elhelyezése korlátozhatja a kutya hozzáférését. Néhány ötlet:

 • Ültessük a növényeket stabil edényekbe, például lóvályúkba vagy nagy cserepekbe.
 • A függőkosarak vagy növénypolcok segítenek megvédeni a növényeket az ásó mancsoktól.
 • A magasított ágyások egyértelműen elhatárolják a termesztőteret a játéktértől, különösen, ha akadályokkal megakadályozza, hogy a kutya beléjük férkőzzön.

Ezek a stratégiák azonban nem ajánlottak kutyára mérgező növények termesztésére az egyébként kutyabarát helyiségekben. Ha például elmarad a paradicsomnövényeid betakarítása, kutyád hozzáférhet a földre hullott, túlérett és mérgező csemegékhez.

6. Állíts fel stabil kerítést a nem biztonságos helyekre

Ha kényes, vagy kedvelt növényfajtákat és/vagy kutyára mérgező növényeket termesztesz kutyabarát kertedben, győződj meg róla, hogy szilárd kerítéssel véded kedvenced és a növényeid is.

Kutya a kertben labdázó kisfiúval

A szükséges kerítés mértéke és típusa ismét a kutya temperamentumától, méretétől és fajtájától függ, egyes kutyák szökésművészek. Ez is egy olyan terület, ahol a költségek befolyásolhatják, hogy mennyire kutyabarát a kerted, mivel az erős kerítés komoly költségekkel járhat.

7. Adj a kertednek kerítést és kutyaösvényeket

Egyszerűen egy világos, kutyabarát kerülőút kialakítása segíthet, hogy a kutya éppúgy érezze, hogy van dolga a kertben, mint neked. A kutyák számára kijelölt ösvényekkel és egy jól körülhatárolt kerttel kutyád nagyon is úgy érezheti, hogy kötelessége a határon járőrözni. Sőt, nagyon hasznos lehet a mókusok, nyulak vagy más zöldségrablók elriasztásában.

Győződj meg róla, hogy az ösvény mancsbarát felületű kutyád számára. A határokat feldobhatjuk uszadékfával vagy másfajta szegéllyel is, amely világosan jelzi a területet. Ugyanez az anyag a kertet különböző szakaszokban vághatja át, így kutyáid nagyobb valószínűséggel maradnak az ösvényen.

8. Használj erős szagokat az ásás elrettentésére

Mint a legtöbb tippünk esetében, valószínűleg szükség lesz a kutya néhány természetes viselkedési formájának elrettentésére. Íme néhány illatanyag, amelyek segíthetnek visszatartani a kutyákat attól, hogy ássanak a kertben:

 • Fűszerekkel beszórhatsz bizonyos növényeket vagy kerti helyeket, ahol nem látod szívesen kedvencedet. Az őrölt mustár vagy az őrölt szárított bors hatásos lehet.
 • A kávézacc általában távol tartja a kutyákat. További bónusz, hogy a kávézacc sok esetben remek trágya, így két előnye is van egyben!
 • Egyesek a Macskajaj (Macskaűző) nevű növényre esküsznek a kutyák és macskák elriasztására, különösen a határok mentén.
 • A rozmaring, a zsálya és a keserű narancs szúrós szagú, és a kutyák kevésbé közelednek hozzájuk.
Kutya a kertben vödörben

9. Jelölj ki játszóteret – akár ásáshoz is

Egyetlen kutyatulajdonos sem szeretné, ha a kültéri hely csak munka lenne és semmi játék, ezért íme néhány módszer, hogy a hely szórakoztató legyen a kölyökkutyának:

 • Hozz létre ösvényeket, amelyeken járőrözhet a kerti ágyások körül.
 • Neveld kutyádat arra, hogy a kijelölt területeken játsszon és/vagy tarts fenn időt az udvaron kívül a futásra és a játékra.
 • Használj rönköket, tuskókat és köveket vizuális érdekességként, valamint szórakoztató akadályokként a futó kölyök számára.
 • Egy kutyabarát kertben feltétlenül hozz létre egy ásóhelyet, egy laza területet az egyébként nem használt földből, ahol kutyád gyakorolhatja az ásóösztönét.
 • Enged meg, hogy az árnyékban pihenhessen és tarts kint friss vizet.

A kutyabarát kert kialakítása mellett is szükséged lesz egyedi kutyafelszerelésekre, mint pl. pórázra, hámra, hisz lesznek helyzetek, hogy kordában kell tartanod a kutyusodat. Jöhetnek vendégek, akik félnek a kutyától, vagy munka is zajlódhat a kertben, ami egy ugribugri kutyusra veszélyeket jelent.