A kávézacc hasznosítása a háztartásban – 5 remek tipp

Alig akad olyan ember, aki ne fogyasztana rendszeresen kávét. A kávé finom, a kávézacc hasznosítása pedig pénztárcabarát megoldás a háztartás több problémájára, ráadásul környezetbarát is.

A kávéfőzés utáni zacc azonban legtöbbször a kukában landol, pedig el sem tudod képzelni, mennyi mindent lehet vele kezdeni. Most bemutatok neked 5 tippet, hogyan hasznosítsd újra a kávézaccot a háztartásban.

A kávézaccot nem kell azonnal felhasználnod kávéfőzés után, én alapos szárítás után egy befőttes üvegben gyűjtöm, és akkor használom, amikor szükség van rá. Fontos, hogy ne maradjon nedvesség a zaccban, mert hamar bepenészedik.

A kávézacc hasznosítása lefolyótisztítóként

A mosogató lefolyójával sokunknak meggyűlik a baja. A zsiradék és az apró ételmaradékok hamar dugulást okoznak. Szeretem elkerülni a vegyszereket, így a lefolyó tisztítására is környezetbarát módszereket keresek. Több praktika is létezik, de az egyik kedvencem a kávézaccos tisztítás.

A kávézacc hasznosítása mint lefolyótisztító
Kávézacc, mint lefolyótisztító

Fontos megjegyezni, hogy ezt a módszert csak megelőzésre javaslom, hisz egy kezdődő dugulás során a kávézacc csak ronthat a helyzeten. Beleragad a csőben felhalmozódott szennyeződésbe, és ezáltal csak tetőzi a problémát.

A kávézacc apró szemcséi, és zsíroldó hatása azonban jó hatással van a lefolyó csövére, ha akkor használjuk, amikor még nincs semmi baj. A rendszeres kávéfogyasztás megkönnyíti a dolgunkat, hisz a szemetes helyett a lefolyóba is kaparhatjuk a lefőtt kávé őrleményét. Ezután már csak egy adag forrásban lévő vízzel kell leönteni, és meg is vagyunk a tisztítással.  

Kávézacc a szobanövényeknek

A szépen gondozott szobanövények otthonunk ékességei. Mivel a cserépben csak kevés föld jut a növények gyökerének, ezért a tápanyagokat pótolni kell, ha azt akarjuk, hogy egészségesek maradjanak. A cserepes virágaink gondozására is számos házi praktika létezik, melyek között a kávézacc hasznosítása is szerepel.

Kávézacc a szobanövényekre
Kávézacc a szobanövényekre

A kávézacc nitrogént, káliumot és magnéziumot tartalmaz, így növényeinknek jó tápanyagforrás. Nem kell túlzásba vinni a használatát, de havonta egyszer egy evőkanálnyi kávézacc életerősebbé, frissebbé teszi a szobanövényeket.

Kávézacc a hŰtŐbe

A rendszeresen tisztított hűtőszekrényben is gyakori a kellemetlen szag, hisz kis helyre, különböző illatú ételeket zárunk össze. A kávézaccal azonban könnyen segíthetünk ezen a problémán.

Szagtalanítás kávézaccal

Nem kell mást tenni, mint egy tálka kávézaccot a hűtőszekrény polcára helyezni, és egy napig benne hagyni. A kávézacc képes magába szívni a kellemetlen szagokat, így a hűtőszekrény újból szagmentessé válhat.

Természetesen a kávézacc ebben az esetben sem csodaszer, a fedetlenül bepakolt ételek tömény szagával, vagy az ápolatlan hűtőszekrényekkel nem tud mit kezdeni.

A kávézacc hasznosítása, mint súroló

A háztartási súrolószerek közül a kávézacc sem maradhat ki. Erős szemcséinek, és zsíroldó hatásának köszönhetően az edényeket, vagy a tűzhelyet is remekül meg lehet vele tisztítani.

Kávézacc újrahasznosítása
Kávézacc, mint súrolószer

Ahogy az előzőekben is írtam, csodát ne várj tőle elhanyagolt edények esetén, de a kávézacc rendszeres használata, mint súrolószer, megelőzi a makacs lerakódásokat. Pl. szívesen használom súrolóként a levesfőzés során kialakult zsírperem eltávolítására a fazék oldaláról.

Érdemes figyelembe venni, hogy a kávézacc a mosogatószivacsba beletapad, így súrolásra én egy külön szivacsot használok.

Kávézacc a vázába

A kedvenc üvegvázámnak nagyon szűk a nyaka, így a tisztítása egy kihívás. Nemrégiben kissé hanyag voltam, és napokig nem cseréltem vizet a vázában, így egy vékony algaréteg rakódott a falára. Nem volt itthon üvegmosóm sem, így megpróbáltam különböző házi praktikákkal kitisztítani.

Használtam ecetet, szódabikarbónát, és egyéb tisztítókat, de az alga nem mozdult. A reggeli eszpresszó kávém kortyolgatása közben jött a nagy ihlet, hogy kipróbáljam kávézaccal is a tisztítást. A kávézacc hasznosítása egyébként is szívügyem, próbálom minél sokoldalúbban újrahasznosítani.

Kávézacc hasznosítása váza tisztításra

Gyorsan ki is próbáltam az ötletemet. Egy evőkanálnyi kávézaccot beletettem a vázába, majd egy kevés forró vizet öntöttem rá. Semmi mást nem tettem, csak a váza száját befogva alaposan rázni kezdtem a sűrű, kávézaccos vizet.

Mivel a kávézacc miatt nem látszódott, hogy hatásos-e a módszer az alga ellen, így a türelmetlenségem és a kíváncsiságom miatt az első adagot hamar kiöntöttem. De kellemes meglepetés ért, mert az alga fele eltűnt a kedvenc vázám faláról. Az előző műveletet megismételtem, amikor már 2-3 percig rázogattam a környezetbarát súrolószeremet a vázában, majd meleg vízzel alaposan kiöblítettem. A vége egy kristálytisztán csillogó váza lett. Próbáld ki te is!


A kávézacc hasznosítása jót tesz a környezetnek is és a pénztárcádnak is. Ráadásul annyira sokoldalú, hogy a háztartáson kívül használhatod egy remek kávézaccos arcpakoláshoz, de ha hiszed, ha nem, a kávézacc a kertben is több hasznos célt szolgál.

Ha már úgyis kávézol, akkor az értékes kávézacc ne a szemétben végezze. A számos felhasználási lehetőség közül mindenki megtalálhatja a sajátját, remélem neked is sikerült hasznos ötleteket adni.

Szerző: FT