Mire jó a kávézacc a kertben?

Tudtad, hogy a kávézacc mennyire értékes hulladék? Ha megtudod, hogy mennyi mindenre jó a kávézacc a kertben, biztosan nem dobod többet a kukába.

A nemzetközi statisztikák szerint Magyarországon egy ember napi átlag 3 kg kávét fogyaszt, ami azt jelenti, hogy kis hazánkban minden nap kb. 75 tonna kávét főzünk. Nos, akkor azt sem nehéz kikövetkeztetni, hogy mennyi kávézaccot dobunk nap, mint nap a szemétbe, holott hasznosabban is felhasználhatnánk.

De nem csak a kertben, hanem a háztartásban is remekül felhasználható a kávézacc. Sőt, házi, vegyszermentes kozmetikumot is készíthetsz belőle, a kávézaccos arcpakolások egyenesen megújítják a bőrödet.

Magnólia

Talaj savanyítása kávézaccal

A kávézacc nitrogénban és káliumban gazdag, így a talajt savas kémhatásúvá változtatja. Számos olyan növény van, ami a savanyú földet kedveli, ilyenek többek között a magnólia, a hortenzia, az azálea és a rózsa.

Mivel hazánkban a savas kémhatású föld ritka, ezért mesterségesen kell savasítani, ha olyan növényeket szeretnénk a kertünkbe, amelyek ebben a földben érzik jól magukat.

A növény ültetésekor sokan megvásárolják a savas földet és a növény körüli területen kicserélik a talajt, viszont elfeledkeznek arról, hogy az idő múlásával a savasság csökken, ami a növény fejlődését gátolja.

Ezért célszerű fenntartani a talaj savaságát, aminek egyik módja a kávézacc használata. A teljes siker érdekében a kávézaccon kívül egy is fahamut is szórhatunk a savas földet kedvelő növények köré, mert így a kalcium és foszfor igényüket is kielégítjük.

Kávézacc a kertben csiga ellen

A kávézacc a kertben a csigák távoltartásában is segít. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata. Az érdes kávézacc rátapad a csiga nyálkás „hasára” és felsérti. Ezért szórd körbe kávézaccal a kerti ágyásodat, vagy a növényeidet, amit meg szeretnél védeni a csigáktól.

Kávézacc a kertben csiga ellen

A csigák kedvencei a káposztafélék és saláták, így ezek védelmében nagyon hasznos lehet a kávézacc. Nem nyújt tökéletes védelmet, hisz így is lesz olyan csiga, ami keresztülvergődi magát rajta, de sokkal kevesebb lesz, mint kávézacc használata nélkül.

Kávézacc a kerti komposztban

Mint ahogy már korábban is jeleztem, a kávézacc tele van a növények számára hasznos szerves anyagokkal, mint pl. a kálium, a foszfor és a magnézium, így evidens, hogy a komposztban is hasznos szerepe van. Ezen kívül javítja, lazítja a talajszerkezetet, ami elősegíti a kedvező vízelosztást.

Kávézacc komposztba

Egy réteg levágott fűnyesedéket szórj meg kávézaccal, majd jöhet a következő réteg fű. Nem kell túlzásba esni, elegendő, ha kávézacc a komposzt negyedét teszi ki.

Kávézacc a kertben a hangyák ellen

Vannak, akiknek hatásos, vannak, akiknek nem jött be ez a módszer, de egy próbát mindenesetre megér. A kávézacc a kertben elvileg megzavarja a hangyák szaglását, így nem találnak élelmet, de a tájékozódásuk elvesztése miatt sem találnak vissza a bolyba.

Ezzel a módszerrel azonban nem sokra mégy, ha egy komplett hangyabolytól kellene megszabadulnod, hisz az életvitelük sokkal bonyolultabb attól, hogy egy kis kávézaccal győzedelmeskedj felettük.

Kávézacc a kertben a macskák távolságtartására

Kávézacc a kertben kóbormacskák ellen

A kóbormacskák meg tudják keseríteni a kerttulajdonosok életét, hisz előszeretettel piszkítanak a virágágyásba, vagy a zöldségeskertbe. Mivel a cicák többsége nem szereti a kávéillatot, így a kávézacc a kertben távol tartja az ideiglenesen arra kódorgó és szükségletüket elvégző cicákat.


Ebből az összefoglalásból is látható, mennyire értékes anyagot dobálunk a szemétbe nap, mint nap, de remélhetőleg egyre többen fogják újrahasznosítani.

Szerző: FT