A 3 legismertebb szilveszteri étel

Szilveszter a nagy mulatozások, egyúttal az evés – ivások napja. Sokan igyekeznek a szilveszteri hagyományok szerint felkészülni erre a napra és törekednek arra, hogy igazi szilveszteri étel is kerüljön az asztalra, melyek közül most a 3 legismertebbet mutatjuk be.

A szilveszteri ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat időben érdemes beszerezni, ezért is jó tudni, hogy hány nap van szilveszterig, nehogy kifussunk az időből. Hiába készülnek fel az áruházak a legkeresettebb szilveszteri ételekkel, a bőrös malachús vásárlását akkor sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert koppon maradhatunk.

Hagyományos szilveszteri étel a malacsült

Ha feltennénk a kérdést, hogy kinek milyen szilveszteri étel jut eszébe, akkor a malacsült biztos az első helyen szerepelne. A népi hit szerint a malac kitúrja a szerencsét, ezért mindenképpen enni kell, ha szeretnénk magunknak egy jó új évet.

Kisebb társaságok csak egy darabka bőrös malachúst sütnek, de egy igazi nagy év végi mulatságban az egészben sült malac elmaradhatatlan szilveszteri étel.

Sok szakács ígéri a tökéletes malacsült receptjét, de hogy kinek mi a tökéletes, azt ízlése válogatja. Annyi féle fűszerezésről és sütési technikáról olvastam már, hogy nincs annyi szilveszter, hogy kipróbáljam. Köménymag, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, fokhagyma, bors, mustár – kinek melyik fűszer a kedvence, azt használhatja pácoláshoz. Sütésnél van, aki a sörös locsolásra esküszik, van aki borban süti, de alkohol nélkül is finom, ropogósra süthető a malac.

Szerencsehozó szilveszteri étel a lencse

Magyarországon a lencse nem tartozik a leggyakoribb ételeink közé, de szilveszterkor még az is készít valami lencsés ételt, aki egyébként egész évben alig eszik belőle. Ennek a lencse mögött meghúzódó babona az oka, amely szerint aki szilveszterkor lencsét eszik, az az új esztendőben szerencsés és gazdag lesz. Mint lyukas zsákból a lencse, úgy hulljon rád a szerencse, tartja a szilveszteri köszöntés is.

Lencsesaláta

Lencséből készült közkedvelt szilveszteri étel a lencsesaláta. Könnyű elkészíteni és remekül igazítható az ízlésünkhöz. Ha valaki a majonézes salátákat kedveli, akkor a lencsét is készítheti így, de az ecetes lencsesaláták is nagyon ízletesek. A megmosott, pár órára beáztatott lencsét sós vízben puhára, de nem pépesre kell főzni. Ezt követően bármilyen salátához hozzákeverhetjük, kisebb-nagyobb adagban, ízlésnek megfelelően.

A leggyakoribb újévi lencsesaláta a virslis-majonézes, vagy a lilahagymás-citromöntetes változat. Mindkettő remekül passzol a sültekhez, különösen a bőrös malachúshoz, de önmagában is fogyasztható.

Lencseleves

Ahány ház, annyi lencseleves, ezért igazán nehéz lenne ennek a szilveszteri ételnek az eredeti receptjét megtalálni. Az egyetlen biztos alapanyag a lencse, ezen kívül szinte bármi lehet benne. Van, aki zöldségesen készíti, van, aki füstölt kolbásszal, de paradicsomos változatról is olvastam már.

Egyesek tejfölösen eszik, míg mások csak rántással, de mustáros verzióról is hallottam már. A lencseleveshez használt fűszerek is elég széles palettán mozognak, a tárkonytól kezdve, a babérlevélen keresztül a korianderig ezer féle változat készülhet.

Szilveszteri étel - lencseleves

Szilveszteri lencseleves, ahogy nálunk készül

A lencseleves az a szilveszteri étel, ami nálunk még egy évben sem maradt ki. Az egyszerűség hívei vagyunk, így ez az étel sincs nálunk túlbonyolítva. Méregetni sem szoktuk a hozzávalókat, inkább érzésre főzünk, így a hozzávalók megadása sem pontos. Aki már főzött, annak nem fog gondot okozni.

  • Lencse – barna, hántolt, 2-3 marékkal (20-25 dkg környéke)
  • 2 liternyi víz
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2-3 babérlevél
  • só ízlés szerint
  • rántáshoz:
    • 1 púpos kanál liszt
    • annyi olaj, vagy zsír, amiben meg lehet a lisztet pirítani
    • 1 teáskanálnyi őröltpaprika
    • 3-4 gerezd fokhagyma

A lencsét átmossuk, majd beáztatjuk 2-3 órára. Ha közben nagyon beszívná a vizet, akkor pótoljuk. Az áztató vizet lecserélve, 2 liternyi vízben, egy fej egészben hagyott hagymával, sóval és babérlevéllel lassú tűzön főzzük. A főzési idő függ a lencsétől és az áztatástól, így érdemes a lencseszemet többször megkóstolni főzés közben. Amikor már kezd puhulni, de még kissé rágós, akkor bele lehet tenni a 2-3 cm-es darabkákra szeletelt füstölt kolbászt, majd végül rá lehet önteni a rántást.

A rántáshoz az olajat vagy a zsírt felmelegítjük, majd a lisztet rászórva halványbarnára pirítjuk. A tűzről levévé hozzákeverjük az őrölt piros paprikát és az apró kockákra vágott, vagy fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát, majd felöntjük hideg vízzel, amivel csomómentesre keverjük. A tűzre visszatéve rövid ideig összeforraljuk, majd a leveshez öntjük. Frissen sült házi kenyérrel remek egytálétel.

Korhelyleves, a másnapos gyomor csodaszere

Szilveszterkor még az is többször dönti meg a poharat, aki általában kevés alkoholt fogyaszt. Mindez jót tesz a szilveszteri hangulatnak, de nyomot hagy a másnapon. Újév első napján elég gyakori a másnaposság érzet, aminek kellemetlen velejáróit mindenki megpróbálja valamilyen népi gyógymóddal enyhíteni.

Szilveszteri étel - korhelyleves

A másnaposság ellen a korhelyleves az egyik legismertebb ellenszer. Szilveszteri ételként tartják számon, de valójában újév első napján esszük. A neve elég találó, a hatása pedig ámulatba ejtő.

No de miért is nevezik a korhelylevest a másnapos gyomor csodatevőjének? A leves alapja a savanyúkáposzta, ami megnyugtatja a háborgó gyomrot. Annak ellenére, hogy a korhelyleves füstölt kolbásszal, csülökkel, fokhagymával és rántással készült magyaros étel, ami elég keménynek tűnik, a savanyúkáposzta miatt mégis gyomornyugtató hatása van.


Ilyen remek szilveszteri ételek mellé már csak jó hangulatot és vidám óévzárást lehet kívánni. No meg boldog új évet!