Írország 8 természeti kincse

A „Zöld Sziget”-nek is becézett Írország bővelkedik természeti kincsekben. Mesebeli tájakat járhatunk be, ha hátrahagyjuk a városokat. Így szinte az ír legendák varázslatos világában érezhetjük magunkat. Cikkünkben 8 olyan természeti kincset mutatunk be, melyre érdemes időt szánni, ha valaki Írországot választja úti célul.

1.      Mesebeli vidék: a Killarney-tavak

A délnyugati részen, a Dunloe-hasadék gleccservölgyében található 3 tó, mely a külföldi és a helyi turisták körében is népszerű. Csodás túrákat tehetünk a nemzeti parkban, s több kilátópontról is gyönyörködhetünk a tavakban.

Killarney tavak – Írország

A park közelében található Kilgarvan település kastélyromja is érdekes látványosság. Megfigyelhetjük, ahogy a természet visszaszerzi: belsejében igazi erdő nő.

2.      A legmagasabb pont: Carrantuohill

1038 méterével ez a legmagasabb pont, mely szintén a délnyugati részen magasodik. Hangulata inkább a Tátrához hasonlítható, de nem szükséges hegymászófelszerelés a meghódításához. Ez a pont a kiindulója a híres Kerry-körtúrának, mely élménydús, 179 km-es elfoglaltság.

3.      A Moher-sziklák

A nyugati részen, Galway közelében látogathatjuk meg ezeket az üledékes kőzetből álló sziklákat. 214 méter magasan emelkednek az Atlanti-óceán fölé, ezzel tiszteletet és félelmet keltve.

Tiszta időben gyönyörű a kilátás, a naplemente pedig pompás színekben tündököl. Számtalan madár fészkel itt, így az állatvilág szerelmesei is megtalálják számításukat.

Moher sziklák – Írország

4.      A Szent Hegy: Croagh Patrick

Körülbelül 750 méter magas ez a hegy. A hagyomány szerint itt böjtölt Szent Patrik 40 napig, mielőtt kiűzte a kígyókat Írországból. Az évi 1 millió látogatót annak köszönheti, hogy zarándokhely, így rengetegen részt vesznek az itt bemutatott misén.

5.      Különleges karsztvidék: A Burren

A Burren jelentése sziklás hegy. Egy 250 km²-es karsztvidéket jelöl a nyugati részen. Gyönyörű látvány tavasszal és nyáron, ahogy a termékeny sziklák között virágok és más növénykék cseperednek.

Azért is érvényesülnek ezek a lágyszárú alpesi és mediterrán fajok, mert fák számára viszont szinte lehetetlen megmaradni a területen, az alacsony víztartó képesség miatt. A látvány télen is különleges, mert ilyenkor számos tó keletkezik a környéken, s ezek nyáron eltűnnek.

6.      Az érintetlen Connemara

Ha valaki változatos és vadregényes tájon barangolna, érdemes a legérintetlenebb részt, Galway közelében Connemara vidékét meglátogatnia. Hegyek, erdők és puszták alkotják változatos felszínét.

A korábbi civilizációkról 4000 éves sírok, romos házak, vízvezeték rendszerek és mészégetők maradványai tanúskodnak.

Connemara – Írország

7.      A legendás Cashel sziklája

Egy síkságból kiemelkedő sziklás terület nem mindennapi látvány. A legenda szerint akkor került ide, mikor Szent Patrik kiűzte az ördögöt egy közeli helyről.

A terület nem érintetlen, hiszen az idők során erődítményt emeltek ide, a vikingek támadásai ellen. Idővel több épület is helyet kapott itt, melyeknek a romjai ma is megtekinthetők.

8.      Természet a civilizációban: A Powerscourt-kertek

Aki kevésbé vágyik túrázni, viszont értékeli a növényvilág csodáit, ezeket a kerteket látogassa meg. Dublintól csak 20 perc autóúttal elérhető az olasz mintára épült teraszos kert, s a teraszok alján egy mesés tó tündököl hatalmas szökőkúttal.

A völgyben tovább haladva tárul elénk a japánkert, mely már több mint 100 éves múlttal bír. Tavasszal nemcsak a látvány, de a virágillat is elkápráztatja a turistát.

A birtokot számos ősfa díszíti, a központtól körülbelül 1 órás sétára pedig 121 méteres vízesés látható. Ez már gyakorlatilag a Wicklow-hegy kapuja.


Az ír vidékek olyan természetes látnivalókat tartogatnak, melyek minden képzeletet felülmúlnak. Meglátogatásukhoz érdemes túrabakancsot ragadni, és jó pár hetet eltölteni a mesés tájakon. Persze csak egy minőségi nyelvtanfolyam elvégzése után, hogy angoltudásunk tárgyalóképes legyen.