Milyen kaput válasszunk otthonra?

„Az én házam, az én váram!” tartja a mondás. A gondosan megtervezett, és felépített birtokunknak azonban nem csak a ház, a kert, hanem a kerítés, és a kapu is szerves része, így nem mindegy, hogyan választunk.

Minden családi ház esetében fontos szerepe van a kiépített kapuknak. Egy megfelelő típusú, minőségien kialakított kapu ugyanis nem csak esztétikai szempontból adhat hozzá ingatlanunkhoz, hanem praktikumban és funkcióban is valami pluszhoz juthatunk, ha jól választunk. Az alábbiakban éppen ezért azzal foglalkozunk részletesebben, milyen kaput válasszunk otthonra.

Milyen kapuk közül választhatunk?

Kapu kínálat terén ma már több megoldás közül is válogathatunk, amik között valószínűleg mindenki megtalálhatja a maga számítását. Természetesen ahány ház, annyi ideális megoldás, de alapvetően az alábbi típusok közül válogathatunk kapuk terén:

  • szárnyas kapuk
  • úszókapuk
  • tolókapuk
  • billenő kapuk
  • szekcionált kapuk

Kétszárnyú kapu

Az úgynevezett kétszárnyú kapuk esetében elmondható, hogy esztétikailag a legszebbek, a két irányba nyíló kapu valódi eleganciát sugározhat. A kétszárnyú kapuk tehát az elegancia alapjainak tekinthetők a kaputípusok között. Az elegancia mellett érdemes megjegyezni, hogy nem csak megjelenésükben elegánsak ezek a típusok, hanem meglepő módon árban is kedvezők, sőt karbantartás terén is kedvezően üzemeltethetők.

A kétszárnyú kapuk ideális megoldást kínálnak, ha a kapu mellett közvetlenül bejárati kapu is található, hiszen ilyen helyeken az oldalra nyíló szerkezetek eltorlaszolnák a bejáratot, illetve jellemzően az oldalsó, kapumozgató elemek beépítésére sincs elegendő hely.

Úszókapu

Az úszókapu a tolókapuk egy fajtája, ahol – ahogy a nevéből is sejthető – a kapu mozgatása olyan képzetet kelt, mintha a kapuszerkezet úszna a levegőben. Ennek technikai oka, hogy az úszókapunak nincs semmilyen alátámasztása a kapunyíláson belül. A kapu szerkezetét a talajra rögzített sín helyett, a kaputest aljára szerelt profilban futó, rögzített úszókapu görgő szettek „úsztatják”. Ennek eredményeként az úszókapuk a kerítés vonalával párhuzamosan nyílnak és záródnak.

Az úszókapu hátránya a szárnyas kapukkal szemben, hogy nyitási irányba nagyobb helyre van szükség, ami azt jeleneti, hogy ha egy 4 méteres kapubejáróhoz keresünk úszókaput, akkor a teljes szerkezet hossza nagyjából 6 méter kell, hogy legyen. Szerencsére ma már komplett úszókapu szettek online is elérhetők és a beszerelés sem bonyolult, így nem meglepő, hogy egyre több helyen alkalmazzák ezeket a kapu típusokat.

Tolókapu

A tolókapuk ugyanazon az elven működnek, mint az úszókapuk, ugyanakkor itt már szükség van egy talajra erősített tolókapu sínre a kapu mozgatásához. Ez a sín a kapunyílás teljes szélességében a kerítés mögött még egyszer ugyanilyen hosszan végigfut. A tolókapu mozgatásához szükséges görgők a kapuszárnyba vannak beépítve. Egy ilyen típusú kapu esetében érdemes alaposan áttekinteni tolókapu görgő kínálatot és érdemes kifejezetten tartós, időjárásnak ellenálló darabokat választanunk. A tolókapuk egyetlen hátránya, hogy a lefektetett sínt, teljes hosszában, mindig tisztán kell tartani és érdemes védekezni a lefagyás ellen is, amit beépített fűtőszállal lehet megelőzni.

Billenő garázskapu

A garázskapuk akkor nyújthatnak megoldást, amikor nem kifejezetten kapura van szükségünk, hanem egy garázs zárhatóságát szeretnénk hatékonyan és stílusosan megoldani. Ennek egyik megoldási formája az úgynevezett billenő garázskapuk. A billenőkapu egy régebbi megoldásnak tekinthető ma már, hiszen több mint 50 éve használják. Előnye, többek között, hogy egyszerű, tartós megoldás, megfizethető áron, ugyanakkor hátránya lehet, hogy nyitás esetén bizonyos szintig kifelé nyílik.

Szekcionált kapuátjáró

Szekcionált garázskapu

A szekcionált garázskapu egy roppant praktikus megoldás, hiszen a kapu maga a nyitás során nem mozdul ki a síkjából, így helytakarékos. A szekcionált garázskapuk nem előre, hanem függőlegesen felfelé nyílnak, így nincs szükség arra, hogy helyet hagyjunk az ajtó előtt. Emiatt állhatunk közvetlenül elé is a kocsival. A vízszintes lamellákból álló szekcionált kapu kinyitáskor íves pályát bejárva a mennyezettel párhuzamos helyzetbe kerül. A szekcionált verziók azért is roppant népszerűek, mert nem csak, hogy több fajta mintával rendelhetők, hanem hőszigetelt verzióként is rendelhetők, így csökkenthető akár a fűtési összeg is a téli garázsfűtés esetén.

Összegezve

A kapuk terén tehát ma már széles kínálatból válogathatunk, aminek köszönhetően minden háztípushoz és területi adottsághoz megtalálhatjuk az ideális megoldást.