Mi az a processzor és mi a szerepe?

A processzorok olyan elektronikus eszközök, amelyek vezérlik a számítógépes egységek működését és adatáramlását. A processzor, amely a számítógép agya, biztosítja az elvégzendő műveleteket.

A számítógép legkisebb műveletét is a processzor végzi. A processzor nemcsak a számítógépben található, hanem számos gépben és eszközben, a televíziótól kezdve a mosogatógépig.

Mi a processzor ?

Szakmai nyelv használata esetén az angol neve „Central Processing Unit”.

Mivel a felhasználók általában nem preferálják a technikai nyelvet, a közös neve processzor volt. A processzor a számítógép agya. Ezen áramkörök összes művelete és számítása a processzor alkatrészén történik.

Hogyan lehet megkülönböztetni a processzor típusait?

A processzorokat a magok száma szerint tudjuk megkülönböztetni. A processzorokban lévő magok száma közvetlenül befolyásolja a processzor sebességét. Mivel a processzor minden magja képes arra, hogy a processzorok által GHz-en felül meghatározott sebességgel dolgozzon. A múltban minden processzor egymagos volt. Ezért a legfontosabb, ami megkülönböztette a processzorokat, az órajelük volt.

A technológia fejlődésével a kétmagos, a négymagos és a nyolcmagos processzoros modellek elterjedtek. Ily módon a számítógépek olyan alkatrészekké váltak, amelyek egyszerre több műveletet is képesek végrehajtani, vagyis többfeladatos képességgel.

Az okostelefonok is a többmagos processzorok erejét használó eszközök közé tartoznak. Az első kétmagos okostelefont gyártó vállalat az LG volt, a 2011-ben piacra dobott Optimus 2X modelltel. A telefonban használt processzor modellje az ARM Cortex-A9 volt .

A processzor-architektúrák manapság két különböző típusra oszthatók. Ezek 32 és 64 bitesek. A 32 bites és 64 bites definíciók olyan fogalmak, amelyeket az operációs rendszereknek köszönhetően nagyon jól ismerünk.

Az 1990-es évek elejéig minden számítógép 32 bites processzorokat használt. Az Intel Pentium és az AMD első processzoros modelljei mind 32 bites architektúrával rendelkeztek. A 2000-es évek elején 64 bites processzorok kezdtek belépni az életünkbe. Később, 2005-ben, a Microsoft kiadta a Windows XP 64 bites verzióját. Az otthon használt számítógépek is képesek futtatni a 64 bites architektúrát a jótól a jóig.

A 32 bites processzorokról az okostelefonok 64 bites processzoraira való áttérés a 2010-es években történt. Az első telefon, amely ezt az átállást tette, az Apple iPhone 5S volt . Ezt követően a 64 bites processzorokat, amelyek a telefonok iparági szabványává váltak, ma már minden okostelefon használja.

Mi a különbség a 32 és 64 bites architektúra között a processzorokban?

Az egyik legnagyobb különbség a 32 bites és a 64 bites processzorok között az a számítások száma, amelyeket a processzorok másodpercenként elvégezhetnek. Mivel a 64 bites processzorok egynél több maggal rendelkeznek, a sebességet tekintve felülmúlják a 32 bites processzorokat.

Egy másik különbség a 32 bites és a 64 bites architektúrák között az a maximális RAM-mennyiség, amelyet támogatni tudnak. Míg a 32 bites processzorok legfeljebb 4 GB RAM- ot képesek támogatni, a 64 bites processzorok által támogatott maximális RAM-kapacitás ma körülbelül 8 TB.

Mit jelent a processzor sebessége?

A processzor sebességének nevezett technikai név valójában a processzor órajelének sebessége (Clock Speed). Ma, mivel a korábbiakhoz képest nagyon gyors processzorokat állítanak elő, az órajel sebességét inkább GHz-ben , mint MHz-ben mérik. Gondolkodott már azon, miért hívják ezt a sebességet órajelnek?

Ennek oka, hogy az így kapott sebességet a processzor által egy másodperc alatt elvégezhető feldolgozás mennyiségével mérjük. Térjünk ki még egy kicsit a témára, hogy az általunk nyújtott információk könnyebben érthetők legyenek. Az első, amit tudnia kell, ez: A processzor által végzett minden műveletet 1 Hz értékkel mérünk.

Ezután ellenőrizzük, hogy egy processzor hány 1 Hz-es műveletet tud végrehajtani másodpercenként. Ennek eredménye az órajel, amely minden processzor legkiemelkedőbb tulajdonsága. Győződjünk meg róla, hogy értünk egy példával: Ha egy processzor órajele 4 GHz, akkor másodpercenként 4 000 000 000 (négy milliárd) műveletet képes kezelni.

Energiafogyasztás és hőkezelés:

Ha processzort vásárol a számítógépéhez, akkor először meg kell vizsgálnia a processzor órajelét és a magok számát. Az okostelefonok processzorairól azonban van valami, ami megváltozik. Ha okostelefonokon csak numerikus értékekkel mérik a processzorokat, akkor figyelmen kívül hagyják ezeknek a processzoroknak a hőmérsékletét.

Ha egy processzor fut, nagy mennyiségű hőt termel, mint bármelyik alkatrész. Könnyű hűteni a számítógépekben használt processzorokat. Számos különböző lehetőség van a processzor paszta, a processzor ventilátor vagy a folyékony processzor hűtőkészletek tekintetében. Mivel azonban az okostelefonok nagyon zsúfolt területen működnek, sajnos a fogyasztónak nincs ilyen esélye.

A nagy okostelefon-processzorgyártók is tisztában vannak ezzel a ténnyel. Megoldásként korlátozzák a processzorok teljesítményét. Némi zavart okozhat azonban a vállalkozás marketing része. Míg a számítógépes processzorok órajele folyamatosan elérhető, az okostelefonos processzorok számára megadott sebesség csak elméleti kapacitás.