Ékszerválasztás korosztályok szerint

Szó szerint igaz a megállapítás, hogy az ékszer minden korosztály számára tökéletes ajándék, hisz már a babák és a nagyobb gyermekek is viselhetnek aprócska kiegészítőket.

Nemcsak az aktuális divat, hanem az életkor is meghatározza, hogy mit viselünk, vagy kinek milyen ékszert adjunk ajándékba. Cikkünkben életkorokra bontjuk a divatot és ízlést, kiemelve néhány ajánlást az egyes csoportok részére.

Kiegészítők gyerekeknek

Ha a csemetéknek vásárolunk, mindenképpen a biztonságra törekedjünk. Szerencsére ma már számos, kifejezetten nekik ajánlott termék kapható.

Babák

Újdonsült kereszt- vagy nagyszülő lettél? Ha kislányról van szó, biztosan alig várod, hogy egy aprócska ékszert vásárolj neki. A legjobb választás ebben az életkorban egy fülbevaló, aminek viselése a csemetéknek sem kényelmetlen.

Biztosan szeretnél olyat választani, ami évtizedek múlva is féltve őrzött kincse lesz a megajándékozottnak. A kiválasztásnál azonban arra is figyelj, hogy olyan fülbevalót válassz, ami könnyü, kicsi és nem akad bele semmibe. A babáknak ajánlott kapocsmegoldások a kör alakú bepattintós, elől kapcsos, patentos és a francia kapcsos. Stílusban pedig a következők trendik:

 • köves
 • gyöngyös
 • állatos
 • szívecskés
Ékszer óvodás korban

Ovisok és kisiskolások

Ahogy egyre cseperednek a gyermekek, úgy alakul ki az ízlésük. Ebben a korban, főleg a kislányok, szeretnek ékszert hordani. Igazi hercegnős, csillogó darabok érdeklik őket. A fülbevalót nehezebb elveszíteni, de karkötőből és nyakláncból ne válasszunk túlságosan értékeset! Megteszi egy színpompás bizsu kiegészítő, melyért kevésbé fáj a szívünk, ha tönkremegy.

Kamaszok kedvencei

A tizenéves életkor a nagy változások időszaka. A divatkellék-választást ilyenkor már nem nagyon lehet a szülőkre bízni. A legjobb, ha a kamasz választja ki, pontosan mit szeretne. Rengeteg féle stílust képviselnek a mai tizenévesek, így a következő típusokból kerülhet ki a győztes:

 • Swarovski köves darabok
 • Kézműves ékszerek
 • Nemesacél láncok, karkötők
 • Charm kiegészítők
 • Gót stílusú termékek
 • Fekete-ezüst láncok, nyak- vagy karpántok
 • Kaucsuk termékek
Brillancy karkötő

Készüljünk fel rá, hogy gyermekünk stílusa gyakran változik ebben a korban. Ami ma tetszik, holnap a sarokba vágja. Az ízlést erősen befolyásolja, hogy éppen mit visel a baráti társaság, vagy a kedvenc énekes. Ezért nem érdemes súlyos vagyonokat költeni kiegészítőkre, hisz nem biztos, hogy sokáig használatban lesz.

Fiatal felnőttek ékszerei

Higgadtabb, megfontoltabb, egyenletes energikus lét a fiatal felnőtteké. Vannak, akik ebben a korban találnak párt, és állapodnak meg. Így életük fontos lépéseit ékszerrel is megpecsételik.

Ékszer esküvőre

A korábban viselt bizsukkal ellentétben itt már nagyobb szerephez jutnak a nemesfém kiegészítők ragyogó drágakövekkel. Emellett erősen keresik a különleges színeket és kialakításokat a korosztály tagjai. A leendő menyasszonyok körében kiemelten népszerű az eljegyzési gyűrű rose gold stílusban, általában gyémánttal díszítve. A karikagyűrűk esetében is hódítanak ezek a fajták.

Stílus középkorúaknak

Ebben a szakaszban ugyanúgy viselhetünk értékesebb darabokat is, és bizsu is, mint korábban. Nem kell tehát magunk mögött hagynunk az általunk kedvelt stílust. Néhány általános tippre érdemes azonban figyelnünk, hogy a kornak megfelelően előnyös legyen a viselet.

Arany ékszer középkorú hölgyeknek
 • Fülbevalókból ne hordjunk hatalmas, súlyos darabokat! Ilyenkor ugyanis kevésbé rugalmas a bőr, a megnyúlt fülcimpa pedig kellemetlen látvány.
 • A csillogó kristályok, kövek kimondottan előnyösek ekkor is.
 • Ha ujjaink vastagak, válasszunk finom, vékony gyűrűt!
 • A hosszú, vékony, csontos ujjakat jól ellensúlyozza egy vastagabb, díszesebb gyűrű.
 • Ha nyakunk rövidebb és húsosabb, ne válasszunk nyakra simuló nyakláncot!
 • Nyújtja az arcot kulcscsont alá, vagy a mellcsont közepéig érő nyakék.

Ékszerek idősebb korban

Hibát követnek el, akik 60 év felett nem hordanak kiegészítőket. Ugyanúgy hozzátartozik a jó közérzethez, és a mutatós megjelenéshez, mint korábban. A középkorúaknak szóló tanácsokat itt is érdemes figyelembe venni. Egyébként pedig bármilyen, öltözethez illő kelléket, bátran viselhetünk, de lehetőleg ne halmozzuk őket!

Ékszer idősebb korban

Ha ajándékot választunk nagyszüleinknek, figyeljük meg a stílusokat! Kedvelik a feltűnő árnyalatokat, vagy inkább a klasszikus, szolid formák hívei? Jó hír a bizonytalankodóknak, hogy egy elegáns arany vagy fehérarany termékkel általában nem lehet tévedni.


Az ékszer minden korosztálynak szól. Különösen a hölgyek, de nem ritkán az urak is viselik. Ajándékba is tökéletes. Természetesen van néhány alapszabály, melyekre bizonyos életkorokban érdemes odafigyelni. Így biztosan mindig előnyös lesz a megjelenés.