A szemüvegkeret kiválasztása – milyen illik hozzád?

Előbb-utóbb mindenki számára elérkezik az az idő, amikor szemüvegre lesz szüksége, akár a kora, akár valamilyen szemprobléma miatt. A szemüvegkeret kiválasztása több dologtól függ, hisz nem csak a funkció a lényeg, hanem az esztétika és az aktuális divat is.

A szemüvegkeret kiválasztása nem egyszerű feladat, ráadásul a döntés hosszú távra szól. Sok szempontot kell figyelembe venni a választás során. Könnyítésképpen összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat, amelyek befolyásolják, hogy melyik szemüvegkeret lesz végül a befutó.

Szemüvegkeret típusok

Mielőtt megkezdenéd a szemüvegkeretek próbálgatását, el kell döntened, hogy milyen típusú keretet szeretnél. A szemüvegkeretek három nagy csoportba sorolhatók, az alapján, hogy mennyire veszik körül a lencsét.

Teljes keret

A teljes szemüvegkeretek az egyik legelterjedtebb típusú szemüvegkeretek közé tartoznak. Ezek a keretek általában műanyagból vagy fémötvözetből készülnek, és az üveglencsét teljesen körbeölelik. Ezek a keretek biztonságosabban tartják az üveglencséket, és megakadályozzák azok eltöredezését vagy megsérülését, ha véletlenül leesnek vagy megrongálódnak.

Fém keretes szemüveg

A teljes szemüvegkeretek választéka hihetetlenül bőséges, különböző vastagságú, formájú, színű és mintájú keretek között válogathatsz, ízlésednek és pénztárcádnak megfelelően.

Félkeret

Más néven damilos keretnek is nevezik. Ezeknél a szemüvegkereteknél csak a keret fele látszódik, a másik fele damil, ami a lencsébe csiszolt mélyedésbe passzol. A félkeretes szemüveg előnye, hogy nem takarja el az arcot annyira, mint a teljes keretes szemüveg. Így az arc formája és jellegzetességei jobban láthatóak maradnak.

Keret nélküli

A keret nélküli szemüvegek különösen népszerűek azok számára, akik minél láthatatlanabbá szeretnék tenni, hogy szemüveget viselnek. Azoknak is ez a keret ajánlott, akik nem szeretnék szemüvegkerettel takarni az arcukat. Továbbá olyanok is akadnak, akiknek a keret zavarja a látását, nekik szintén ez a legjobb választás.

Szemüvegkeret kiválasztása életmód és funkció szerint

A szemüvegkeret kiválasztása előtt azt sem árt tisztázni, hogy milyen életmódot élsz, milyen funkciót kell betöltenie a szemüvegnek a mindennapjaidban. Ha nem egy általános, mindennapos használatra választasz szemüveget, akkor az alábbi speciális szemüvegkeretek közül választhatsz.

Sport szemüvegkeretek

Ezek a keretek általában tartósak és könnyűek, és olyan sportokhoz tervezték őket, amelyek magasabb szintű fizikai aktivitást igényelnek, például síelés, kerékpározás vagy futás.

Olvasószemüvegek

Azok, akik olvasáshoz választanak szemüveget, fontos, hogy olyan keretet válasszanak, ami nem zavarja a látást, nem szűkíti be a látóteret.

A szemüvegkeret kiválasztása, férfi műanyagkeretes szemüvegben

Szemüvegkeretek szabadtérre

Ha a napod nagy részét a szabadban töltöd, sokat vezetsz, vagy kültéri munkát végzel, akkor valószínű, hogy a látószemüvegedet napszemüveggel fogod kombinálni. Ezért fontos, hogy olyan keretet válassz, amibe egy nagyobb lencse fér bele, hogy minél nagyobb területen védje a szemedet a sugárzó naptól.

Szemüvegkeret kiválasztása anyag alapján

A szemüvegkereteket anyaguk alapján megkülönböztetünk műanyag és fém kereteket. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, így leginkább a pénztárcád és az ízlésed fogja befolyásolni a döntést.

Műanyag szemüvegkeretek

Könnyűek, kényelmesek, változatos színben és formában készülnek, de ha megsérül, akkor nem javíthatók. A nagyobb dioptriájú lencsékhez is ez ajánlott, mert a vastagabb üveg jobban elrejthető a műanyag keretben.

Fém szemüvegkeretek

Vékony keretek, elegáns megjelenés. A fém keretek tartósabbak és sérülés esetén többnyire javítani is lehet őket. Fémallergiásoknak nem javasolt, bár léteznek már nikkelmentes keretek is.

Mi befolyásolja még a választást?

 • Az arc méretének megfelelő keretet válasszunk. Nagyobb archoz nagyobb keret illik.
 • A keret színe jó ha harmonizál a szem, a szemöldök, és a haj színével.
 • A keret felső íve a szemöldök vonala alatt végződjön, alul pedig ne érjen az archoz.
 • Sápadt, finom bőrhöz, világos hajhoz a nem feltűnő színű keret való inkább, ami nem nyomja el az arcvonásokat.
 • Az orr is korrigálható a megfelelő szemüvegkerettel. A rövid, széles orr keskenyebbnek hat a magasan az orrgyökön ülő finom kerettel, a vastag keret a hosszú orrot is rövidebbnek tünteti fel.

Szemüvegkeret arcformához

 • Kerek arc esetén optikailag meg kell nyújtani az arcot, hogy oválisabbnak tűnjön. Azok a keretek előnyösek, amelyek kiemelik a szemöldököt, és a szemrészt szélesítik, ezáltal az arc vékonyabbnak hat. A szögletes keret is megfelelő, mert a külső pereme a merőlegest hangsúlyozza, így hosszúkásnak mutatja az arcot. Előnytelenek a kerek, finom keretek.
 • Szív alakú arc esetén előnyösek a könnyű, kerek vagy ovális keretek. Az alsó szélén erősebben hangsúlyozott keretek, nagyobb súlyt adnak az alsó arc élnek. A keret ne érjen a szemöldökig, de legyen mélyen az arcban sem. Előnytelenek a kis, szögletes keretek.
 • Négyszögletes arc esetén a puha, lebegő keretforma, és a kacskaringós vonalak puhává, harmonikusabbá teszik a markáns arcot. Így a kerek és ovális keretek a megfelelőek számukra. Előnytelen a szögletes, kis szemüveg.
 • Hosszúkás arc esetében szélesíteni kell az arcot, így az ívelt, ovális vagy kerek formák, a szemüveg szárán lévő minták, dekorok szélesítik az arcot. Az orr részen lévő rövid összekötő nyújtja az orrot.
 • Háromszögletű arc esetén az a fajta keret az előnyös, amelyik a szemre vonzza a tekintetet, így optikailag szélesíti az állat és az arccsontot. Előnyös még a karakteresebben díszített keret.
Fém keretes szemüveg tokkal
 • Ovális arc esetében bármilyen alakú keret jól áll, különösen a kerek formák és a geometrikus alakzatok. Aranyszabály: az arc legszélesebb részénél mindig legyen szélesebb a keret.
 • Gyémánt formájú arc a legritkább arcforma, a szem és az állkapocs vonalánál keskeny, az orca viszont kiszélesedik és magasan van. Előnyös a keret nélküli, fúrt szemüveg, esetleg ovális vagy macskaszem alakú keret.

Melyik a jó szemüveglencse bifokális vagy multifokális?

A bifokális és a multifokális lencse különbségei: a két lencse típus ugyanazt a célt szolgálja ugyan, de amíg a bifokális lencse kettő, a multifokális lencse három látási zónában nyújt biztos tájékozódást.

A multifokális szemüveglencse három részre oszlik, a felső rész a távollátást segíti, a középső rész a fokozatos átmenetet biztosítja, a legalsó zóna a közellátást biztosítja.

A bifokális lencse esetében nincs köztes zóna, így a felső rész a távolra, az alsó rész a közelre látást segíti.


Remélem, hogy a felsorolt szempontok és tanácsok segítettek a megfelelő szemüvegkeret kiválasztásában. Légy kreatív és bátor a szemüvegkereted kiválasztásában. Szánj rá elég időt, hogy megtaláld azt a szemüveget, ami legjobban kifejezi az egyéniségedet, amiben jól érzed magad és ami a legfontosabb funkciót is betölti, azaz élesen látsz rajta keresztül.