Az öt legfontosabb szerszám a profi kertápoláshoz

Ki ne vágyna egy igényes és karban tartott kertre? Egy idilli udvar, ahol az egész családdal és a barátokkal kikapcsolódhatunk, élményteli perceket eredményezhet.

A mai rohanó világban fontos, hogy ne kelljen minden nap kerti teendőkkel foglalkozni, hiszen akkor nem sok időnk marad élvezni a kertünket. Az egyes szerszámok megkönnyítik a dolgunkat a kerti tevékenységek során és lerövidítik a kerti munkára fordított időt.

A kerttervezés folyamata

Az első és legfontosabb, hogy felállítsunk egy koncepciót, ami alapján szeretnénk kialakítani a kertet. Mindegy, hogy a veteményesről, a virágágyásról, esetleg a fűszeresről van szó, érdemes alaposan átgondolni, hova is tervezzük az adott részt.

A könnyedén használható álomkert esetében ne feledkezzünk meg az autóbejáróról, a gyermek játszóterületéről és a közlekedő útvonalak kialakításáról sem. A növények ültetésénél az sem mindegy, hogy milyen fényigénnyel rendelkezik a kiválasztott fajta.

Azt leszögezhetjük, hogy mindegy milyen tevékenységet végzünk odakint, minden esetben szükség van néhány kerti szerszámra, ami megkönnyíti a munkánkat. Lássuk, hogy miket érdemes beszerezni otthonra!

1.     Sövénynyíró

Aki kertet szeretne, sövényt biztosan szeretne. A sövények a legjobb kerti térelválasztók, így alig várjuk, hogy sűrű és embermagasságú legyen. Ehhez azonban már az ültetéstől fogva rendszeresen vágni kell, amivel elősegítjük az ágak elágazását, ezáltal a sűrűsödését.

Ha már szép nagyra nőtt a sövényünk, akkor sem tehetjük karba a kezünket, hisz a növény akkor marad egészséges, ha az oldala és a teteje is vágva van. A sövény karbantartásához nem árt beszerezni egy motoros sövénynyírót. Ezt alkalmazva évente pár alkalommal elegendő vágást végezni a zöldeken. A kompakt kialakításnak köszönhetően bárki könnyedén kezelheti, így akár hölgyek is elvégezhetik ezt a fajta kerti munkát.

2.     Stihl 250 benzinmotoros fűkasza

Minden kertben szükség van továbbá egy Stihl 250 benzinmotoros fűkaszára. Egy erőteljes és nagy teljesítményű motoros eszköz a damilfejes nyírási munkálatokhoz alkalmas. Kiválóan használható nagyobb telkek hatékony és gyors karbantartásához, de akár mezőgazdasági területekhez is.

Ahhoz, hogy a virágokat, a sziklakertet és a veteményest is karban tudjuk tartani, minden esetben szükség van a megfelelő méretű fűre. Hiszen ki szeretne térdig érő gazban kertészkedni?

3.     Szettek kisebb méretű kertekhez

Egy praktikus kézi szerszámkészlet kiváló segítség a kertápolásban. Érdemes olyat választani, amely tartalmaz műanyag kannát, lapátot a virágföld meréséhez, metszőollót és pár kesztyűt is. Ezeket bárhová magunkkal vihetjük a kertben és könnyedén elvégezhetjük az apróbb munkákat.

4.     Öntözőkomputer

A növényeknek vízre van szükségük, amit a rendszertelen esőzés nem mindig tud biztosítani. Ha szép, zöld füvet és folyamatosan virító kerti virágokat szeretnénk, akkor nem várhatunk az égi áldásra, rendszeresen öntözni kell a kertünket.

Főként nyáron sokat vagyunk távol az otthonunktól, így sokszor gondot okoz a kert öntözése.

Hosszú távon a legjobb megoldás egy öntözőrendszer kiépítése, öntözőkomputerrel összekötve, ami gondoskodik a növények igény szerinti és folyamatos vízellátásáról. A rendszert kiegészíthetjük időjárás-érzékelővel is, ami ellenőrzi a vízellátottságot is.

5.     Ásó

Bár alapnak tűnhet, nagyon fontos, hogy minőségi darabot vásároljunk. Az ásófej éle lehet lapos, hegyes, esetleg íves. Minél laposabb a fej, annál több földet tudunk vele megmozgatni. Fontos, hogy prémium anyagból készüljön, hiszen csak így dolgozhatunk vele biztonságosan.

A vastagabb kivitelek jobban bírják az erőfeszítést, bár a talajba is nehezebben lehet őket belenyomni. A javaslatok alapján azonban a kötöttebb föld esetében sokkal jobb megoldás lehet egy vastagabb anyagból gyártott eszköz.

A nehezebben megmunkálható agyagos talajban viszont ez a verzió elakadhat, így oda inkább a hegyes modell lesz a megfelelő. Mindegyik esetében fontos a folyamatos élezés.


Nem véletlenül szokták mondani a családi házakra és a kertekre, hogy szinte sosincsenek kész, folyamatosan van velük munka. A kertekben tavasztól őszig mindig van valami teendő. Ezekhez nem árt beszerezni pár szerszámot is, amik megkönnyítik a mindennapokat.