Színek párosítása a lakásban

Színekkel még a legunalmasabb otthon is barátságossá, egyedivé, különlegessé varázsolható. Nem mindegy azonban, hogy az egyes helyiségekbe milyen tónusú és mennyire harmonizáló kombinációkat használunk, hisz egy helytelen színválasztás inkább ront a helyzeten, mint javít.

A szobafestékek választéka napjainkban igen széles, az ember a bőség zavarában szenved, amikor választania kell. Mielőtt hirtelen felindulásból választanánk valamilyen színt az üzletben mutatott színkártya alapján, érdemes egy kicsit beleásni magunkat a színek világába.

Elsődleges, másodlagos és harmadlagos árnyalatok

A lakberendezéssel foglalkozók számára a Goethe-féle színtan adja a színhasználat alapjait. Ez alapján születtek meg a napjainkban is használt besorolások, az elsődleges, a másodlagos és a harmadlagos színkategóriák.

  • Elsődleges színek: piros, kék, sárga
  • Másodlagos színek: az elsődleges színekből kevert árnyalatok, mint a narancs, a lila, és a zöld
  • Harmadlagos színek: egy elsődleges és egy másodlagos színből keverhető ki, mint például a kékeszöld

A lakásfelújítóknak a harmadlagos színek adják meg a választás szabadságát, hisz ide tartoznak a legegyedibb színek. Szinte nincs olyan berendezési tárgy, amihez ne lehetne megtalálni a megfelelő árnyalatot a harmadlagos színek között.

Sokan alkalmaznak olyan különleges festékeket szobafestéshez, mint a menta, a mustársárga, illetve a kékesszürke.

A lakberendezés színei

A színválasztás nagyban függ az egyéniségünktől. Van, aki az élénkebb, harsányabb színeket kedveli, van, aki a pasztellt. Vannak, akik színesben képzelik el az életüket, vannak, akik szürkében. Legyen szó bármilyen ízlésről, a színharmónia kialakítása minden esetben nagyon fontos.

Egy lakás megtervezésénél szem előtt kell tartani, hogy az élénkebb és melegebb árnyalatok kisebb részen is feltűnő hatást kelthetnek, így mértékkel kell használni őket. Ilyen a sárga, a narancs, a bíbor, illetve a vörös is.

Ezzel szemben a mélyebb, hideg változatok akár nagyobb felületen is alkalmazhatók. Tehát jöhet sok zöld, kék, ibolya és persze türkiz egyaránt. Egy adott választás érvényesülését nagyban befolyásolja a szoba fényviszonya, és a bútorzat is.

Válasszunk ellentétes színeket!

Manapság már senkit sem botránkoztat meg, ha egymástól merőben elütő árnyalatokkal kísérletezünk. Az egymáshoz passzoló kombinációkat úgy találhatjuk meg, hogy a választott színt a komplementerének a szomszédjával társítjuk.

Ilyen megoldás lehet a látványos okkersárga és a kellemesebb világoskék.

Mi a helyzet a neutrális változatokkal?

A neutrális színek közé a fekete, a fehér és a szürke tartozik, de általában a barna és a bézs árnyalatokat is ide sorolhatjuk. Ezek mindegyike pszichológiai szempontból semleges hatású, senki nem lesz tőlük sem ideges, sem boldog.

Minél erőteljesebb színekkel kombináljuk őket, annál jobban fel tudják erősíteni egymás hatását.

Érdemes tehát a semleges színekkel megteremteni a hátteret, majd kiválasztani hozzájuk a kontrasztos árnylatokat, amivel könnyedén feldobhatjuk a teret.

Lakberendezés során ne feledkezzünk meg arról, hogy a kő, a fém, a natúr vászon, de még a fa is semlegesek, így nem árt ezekből is becsempészni egy keveset a konyhába vagy a fürdőszobába.

Melyik szín melyikkel passzol össze a legjobban?

Megpróbáltunk összegyűjteni pár színkombinációt, amely tökéletes választás lehet a lakásba:

  • A vörös minden változata nyugodtan használható együtt, ahogy a rózsaszínek is.
  • A sárgához nyugodtan válasszunk narancsot, kéket, zöldet, amelyekkel egy igazán friss és üdítő enteriőr születik meg.
  • Meleg hatást érhetünk el a narancsokkal, ám az erőteljesebb árnyalatait érdemes mértékkel használni.
  • Amennyiben egyensúlyt szeretnénk teremteni, tökéletes megoldás a sok zöld tónus.
  • A visszafogottabb személyeknek jó alapot nyújtanak a szürkék és az egyéb semleges színek. Ezeket, ahogy már említettük is, tulajdonképpel bármivel lehet párosítani, akár kisebb mértékben is.

A lakberendezés során nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a színeket, amik a legjobban passzolnak egymáshoz és az otthonunk stílusához. A meleg és a hideg árnyalatok keverése, valamint a semleges változatok használata tökéletes megoldást nyújt egy harmonikus enteriőr kialakításához.