Cserépkályha vagy kandalló: melyik illik otthonra?

Pár évtizeddel ezelőtt minden házban, ahol megtehették, cserépkályhával fűtöttek. Nem érzelmi okokból, egyszerűen ez a megoldás volt a legjobb. Nagy méretével és hatalmas melegségével minden ház téli kedvencévé vált, körbe lehetett ülni a leghidegebb téli estéken.

A kandalló története több száz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a gazdagabb családok a kastélyok, kúriák fűtésére használták. Napjainkban egyre több otthonban kezdik újra felfedezni a kandalló előnyeit, amit már nem csak látványelemként, hanem valódi fűtési célból is használnak.

Gyakran felmerül a kérdés: cserépkályha, vagy kandalló? Melyiket válasszam? A válasz összetett, hisz az, hogy kinek melyik a megfelelő, nem csak a küllem alapján kell eldönteni, hanem fontos a fűtőértéket és a hő tárolásának képességét is figyelembe venni. Cserépkályhák készítése, javítása országosan és külföldön is ismert kályhaépítőkkel történik, tájékozódni lehet a készítők honlapján, ahol segítenek megvalósítani az álmainkat.

Kandalló vagy cserépkályha?

A kandalló egyik előnye, hogy nagyon gyorsan meleget ad. Már a begyújtás után érezhető a melegítő hatása. Ha üvegajtóval rendelkezik, az ajtó üveg felületét a hő gyorsan átjárja. A lobogó tűz látványát is sokan kedvelik a szobában.

Kandalló tűz

A kandalló legnagyobb hátránya, hogy amint kialszik a tűz, a meleg hatásnak vége. Csak addig melegít amíg lobog a tűz, mert nincs semmi, ami tárolná a meleget. Léteznek hőtárolós kandallóbetétek, de ezek effektivitása is elmarad a cserépkályhához képest. A kandallót látványelemként, vagy kiegészítő fűtésként szokták használni.

A cserépkályha a kandallóval szemben sokára kezd melegíteni, a begyújtás után 1-2 órára is szükség van a kályha felmelegedéséhez. Hatásfoka a kandallónál 80-85 %-kal is jobb lehet. A cserépkályhát gyakran használják fő fűtésként.

A cserépkályhában a tűz kialvása után a parázs még nagyon sokáig melegíti a kályhát, esti begyújtás esetén még reggelre is meleg marad a kályha is és a helyiség is.

Milyen szempontok alapján döntsünk közöttük?

A legfontosabb tényező a döntéskor, hogy a megrendelőnek milyen az életvitele, hogyan kívánja használni a fűtőeszközt. Az, hogy kandallót, vagy cserépkályhát válasszunk-e, attól függ, hogy milyen az életvitelünk, otthon vagyunk-e egész nap, folyamatosan szükségünk van-e a melegre vagy csak alkalmanként gyújtanánk-e be.

A kandalló is és a cserépkályha is készülhet különböző stílusokban, figyelembe véve a fűtendő légtömeget és az ingatlan jellemzőit.

Hova érdemes helyezni a cserépkályhát?

Érdemes a cserépkályhát központi helyre tenni, hiszen nemcsak kályha hanem a szoba, a helyiség dísze is. A legszebb, ha falközépre helyezzük, a hőleadás szempontjából is ez a legjobb megoldás. Súlya miatt emeletre nem mindig építhető.

Cserépkályha

Feltételek a telepítésük esetén

Mindkét esetben akár kandallót akár cserépkályhát választunk, elengedhetetlen egy megfelelő méretű és működésű kémény. Napjainkban, amikor az épületek tökéletes szigetelése a cél, sok esetben fordul elő, hogy nem jutnak megfelelő oxigénhez a kandallók és a kályhák. Ilyen esetben kialszik a tűz, a füst pedig az egész házat átjárja.

Ezért már az ingatlan tervezésekor meg kell gondolni, hogy akarunk-e ilyen fajta fűtési módot. Gondoljuk át tehát előre, hogy mikor és mivel szeretnénk fűteni, jelezzük azt az építtetőnek, fűtési szakembernek, aki tanácsokkal láthat el a kialakítással kapcsolatban.


Akár kandallót szeretnénk, akár cserépkályhát, legfőbb a biztonság, tehát már a tervezéskor ügyeljünk arra, hogy minden megfelelően működhessen az otthonunkban.