Az otthoni napelem-használat 4 legfontosabb jellemzője

Ma már a napelemek, és magának a megújuló energiaforrásoknak a használata egyre nagyobb szerepet kap a civil szférában is. Mindez jól látható abból is, hogy egyre több családi ház tetejét borítják napelem-panelek. Legnagyobb előnyük, hogy használatukkal hozzájárulhatunk a globális káros anyag kibocsátás mérsékléséhez.

Sokan még csak játszadoznak a napelemrendszer kiépítésének gondolatával, nekik szeretnénk egy rövid összefoglalóval támpontot adni az induláshoz. Ahhoz, hogy egy jól működő, hatékony napelemes rendszert tudjunk kiépíteni, sok szempontot kell figyelembe venni, melyek közül most a 4 legfonotosabbat gyűjtöttük egy csokorba.

Mi kell ahhoz, hogy otthon is lehessen napelemünk?

Bár ma már rengeteg a szakmai információ a napelemekről, a részletekben sajnos továbbra is könnyű elveszni, így egy szakember segítsége mindenképpen jól jöhet. De a szakember is akkor tud igazán segíteni, ha az alapokkal mi magunk is tisztában vagyunk, és tudjuk, hogy mit is szeretnénk.

Ahhoz, hogy saját otthoni napelemes rendszerünk lehessen, számos tényezőt kell latba vetni, melyek között a legfontosabbak:

 • anyagi jellemzők
 • területi jellemzők
 • ingatlan jellemzők
 • technológiai jellemzők
 • energetikai jellemzők

1, Otthoni napelem ára

Egy otthoni napelemes rendszer esetében sokan az igen magas költségektől tartanak. A teljes körű kivitelezés általánosságban 2-3 millió forint, de mindezt természetesen rengeteg tényező befolyásolhatja, amik között első helyen szerepel a:

 • leendő rendszer mérete
 • rendszer típusa

2, Otthoni napelem típusa

A családi házak esetében építendő napelemes rendszerek árát nagyban befolyásolhatja, hogy milyen típusú az adott rendszer. Ezt a kérdéskört több szempont szerint is vizsgálhatjuk, hiszen egyrészt egy napelemes rendszer lehet:

 • hálózatra visszatápláló és
 • sziget üzemű

Utóbbi azt jelenti, hogy teljesen függetlenedhetünk az áramszolgáltatók hálózatától. Azonban ennek ára van, hiszen így nagy tárolókapacitású akkumulátorokat szükséges beszereznünk, ha nem szeretnénk, hogy az éjszaka tényleg sötét legyen az egész házban. Ez egy komplett rendszer esetében akár a költségek duplázódását is jelentheti.

A hálózatra visszatápláló rendszerek esetében, amit megtermelünk, de nem használunk fel, azt az energiát az áramhálózatba juttathatjuk, hogy más használhassa fel. Ez azt jelenti, hogy az általunk termelt energiát az áramszolgáltatónak már nem kell megtermelni, csak tőlünk megvásárolni.

Kvázi mi értékesíthetjük az ilyen rendszerek esetében a nálunk felesleges áramot. De ez fordítva is igaz, ha többet fogyasztunk, mint amit termelnénk, akkor a hálózatról mi is vételezhetünk áramot, aminek megfizetjük a szokásos árát.

A napelem típus kérdéskört vizsgálhatjuk a panelek típusa alapján is, ami szintén jelentősen befolyásolja a beruházás összköltségét. A napelem panelek esetében két népszerű és elterjedt verzió közül érdemes válogatni, melyek név szerint a:

 • monokristályos napelem
 • polikristályos napelem

A monokristályos napelemek előállítása bár drágább, de azonos méretű rendszerek esetén több energiát termelhet, főképp direkt napfényben. A polikristályos ezzel szemben a szórt fényben éli világát, ami azt jelenti, hogy a felhősebb tájakon lehet ideális választás, még ha kicsivel gyengébb is a teljesítménye.

3, Napelem és fogyasztók kapcsolata

Az otthoni napelemes rendszerek kiépítése során fontos jellemzője lesz a rendszernek, hogy mekkora teljesítményre is van szükség, vagyis, hogy mekkora napelem rendszert kell kiépíteni, hogy a meglévő fogyasztókat elláthassuk energiával.

Tehát értelemszerűen, ha egyszerre van jelen a klíma, két hűtőszekrény, mosogatógép és esetleg még a sütőnk is elektromos, akkor nagyobb napelemes rendszerre lesz szükségünk, ami bizony nagyobb bekerülési költséget is jósol számunkra.

4, Napelem és ingatlan jellemzők

Végül, de persze nem utolsó sorban, ahhoz hogy odahaza is kiépíthessünk egy napelemes rendszert, ahhoz egy megfelelő jellemzőkkel bíró ingatlanra is szükségünk van.

Ezen a téren szintén több tényezőt is figyelembe vehetünk, mint például a:

 • földrajzi fekvése
 • tető állapota
 • tető hajlásszöge
 • ingatlan tájolása
 • árnyékoltság

Ezen a téren mindenképp érdemes már szakértők segítségét kérni, hiszen egy esetleges gyengébb tetőszerkezet nagyban növelheti a teljes beruházás költségét, de a rossz tájolás, vagy árnyékoltság akár a rendszer hatékonyságára is kihathat.


Az otthoni napelemek használatához tehát több jellemzőt is vizsgálni kell, hogy végül egy valóban hatékony megoldásra tehessünk szert energiatermelés szempontjából.