2 gyerek 1 szobában? Így oszd ketté a teret!

A meredeken emelkedő ingatlanárak mellett sok család kényszerül vágyainál kisebb lakásba. Gyakran adódik úgy, hogy a gyerekek egy szobába kerülnek. A helyzetet a legtöbb csemete jól fogadja. Biztonságot ad, hogy nincsenek egyedül, s így izgalmasabb az élet.

Kisebb korban nem okoz problémát a közös szoba, de ahogy cseperednek a gyerkőcök, annál jobban igénylik a saját szférát. Ilyenkor, még ha nem is lehet megoldani a külön szobát, előnyös lehet valamilyen módon kettéosztani a teret. Így mindkét gyermeknek lehet egy külön kis zuga. Íme néhány ötletes példa a tér felosztására.

Oszd ketté vizuálisan!

Sok szülő esik abba a hibába, hogy mindenkinek egyenbútort és egyenágyat vásárol. Pedig külön kis egyéniségekről van szó. Személyiségük, érdeklődésük jelenjen meg a berendezésben akkor is, ha egy szobában laknak.

Külön tematika

Királylány és vonatvezető? Dzsungelharcos és repülő pilóta? Oroszlánkirály vagy Jégvarázs? Ezek az egymástól eltérő témák megférnek egymás mellett, a szoba két térfelén.

Ha a gyermek kedvenc hőseivel vagy figuráival rendezzük be az ő részét, sokkal otthonosabban érzi majd magát. Nem kell túl nagy dologra gondolni. Szerencsére a kisebb-nagyobb kiegészítők számtalan témában beszerezhetők. Kapható például sokféle állatos szőnyeg, vagy tűzoltós pamutvászon ágynemű ovisoknak, esetleg néhány falikép a kedvenc mesefigurával és máris boldogság önti el gyermekünk szívét.

Eltérő bútorok

Csupán felőttként gondoljuk azt, hogy egy szobába, egy stílus illik. De ha két gyereknek szeretnénk egy szobát berendezni, akkor vegyük elő a gyermekibb, vidámabb, formabontóbb gondolkodásunkat.

Nem számít, hogy egy helyiségről van szó, lehet teljesen más a két szekrény, íróasztal és ágyikó. A nagyobb gyerekek ösztönösen érzik, mi az, ami tetszik nekik, így a saját bútorukat már ők s ki tudják választani. Nyugodtan vonjuk be őket, így biztosan nem fogunk mellé.

Más színű falak

Nincs arra szabály, hogy egységesnek kell lennie a falfelületnek. A lényeg, hogy az adott rész stílusához illő legyen a fal árnyalata is. Nem baj, ha teljes kontrasztban van a másik gyermek birodalmával. Ez is segíti a vizuális elkülönülést.

Oszd ketté fizikailag is

Az átlagos méretű szobákkal nem tehetjük meg, hogy rendes fallal felezzük meg őket. Így túlságosan zárt, akár ablaktalan terek jönnének létre, melyek nem alkalmasak a csemetéknek.

A megoldás mindenképpen olyan elválasztó elem, mely jelöli a fizikai határokat, mégsem egy igazi fal. Lássuk, a kreativitás milyen megoldásokat szülhet!

Tárolószekrény

A legtöbb szülő a két ágyat a legtávolabbi pontokra helyezi. Középre pedig sok részből álló tárolószekrény kerül. Így a gyerekeknek lesz helyük ruháikat, játékaikat és könyveiket elpakolni, s a privát tér kérdése is megoldódik.

Függöny

Kreatív, és – szépen kivitelezve – esztétikus megoldás a teret függönnyel elválasztani. Figyelni kell, hogy ez nem átlátszó, de könnyed darab legyen. Varrathatunk olyat, melynek a két oldala más-más, hogy mindkét rész hangulatához passzoljon.

Egy másik megoldás, ha a fal mellett lévő ágyakhoz szerelünk 1-1 függönyt. Így az ágy lesz a különválasztható kuckó. Az íróasztalok a helyiség közepén viszont egymás mellett kapnak helyet. Így a tanulás és a játék lehet közös.

Ágyak a fal mellett

Ha keskeny a szoba, akkor a két ágyat az egyik hosszabb falon helyezzük el. Közéjük szekrényt tegyünk, így az ágy elszigetelt kuckóvá válik. Más tekintetben nem nyújt nagy elkülönülést ez a megoldás, viszont nagy teret hagy a helyiségben.

Vékony fal

Ha nem is húzunk igazi téglafalat, egy vékonyka elválasztót beszerelhetünk nagyobb szobákba. Ennek két oldalára kerülhetnek az íróasztalok vagy a szekrények, így szinte teljesen elkülönül a két tér.

Figyeljünk viszont arra, hogy mindkét szobarészben legyen ablak, máskülönben a fal nem jó ötlet.


A kis lakásokban gyakran nem jut külön szoba a gyermekeknek. Ez nem baj, hiszen általában élvezik egymás társaságát. Mégis jó, ha valamilyen módon különválasztjuk a két térfelet, hogy mindegyiknek legyen saját szférája. Ezt megtehetjük vizuálisan, például eltérő tematikával, vagy fizikailag kijelölt határokkal, pl. egy függönnyel vagy szekrénnyel.