Karácsonyi ajtódísz – az ünnepi dekoráció része

Karácsonyi ajtódísz, karácsonyi kopogtató, vagy ajtókoszorú, ki hogyan ismeri. Nem más, mint a bejárati ajtóra kihelyezett dísz, ami azt jelzi az arra járóknak, hogy abban a házban megkezdődött a karácsonyra hangolódás.

Eredetét tekintve nehéz dolgunk van, hisz egyes források az ókori babérkoszorúkra vezetik vissza a történetüket, míg mások egyszerűen csak a csengők őseinek, a fém ajtókopogtatóknak a karácsonyi változatát látják bennük.

Személy szerint jobban hajlok a második verzióra, hisz a régi ajtókon a csengő helyett többnyire kör alakú kopogtatók voltak, amit karácsony közeledtével örökzöldekkel díszítettek, jelezve, hogy közeleg az ünnep.

A karácsonyi ajtódísz elterjedését a népi hagyományok is erősen befolyásolták, mely szerint elűzi a rosszat a háztól. Mi sem természetesebb, hogy őseink inkább kitettek az ajtóra egy gonoszűző koszorút, mintsem hogy kivívják maguk ellen a sorsot.

Ajtókopogtató termesekből
Karácsonyi ajtódísz fenyőágakkal szalaggal

Napjainkban a karácsonyi ajtódíszek fénykorukat élik, alig akad olyan ajtó, ahová ne lenne kiakasztva egy kopogtató. De ma már nem az eredete, vagy a népi hiedelmek miatt, hanem sokkal inkább divatból és dekorációs célból.

Vannak, akik kreativitásukat kihasználva, maguk készítik el az ajtódíszt, míg mások inkább virágkötők mesterműveit vásárolják meg.

Milyen alakú legyen a karácsonyi ajtódísz?

A leggyakrabban kör alakú koszorú kerül az ajtónkra. A kör ősidők óta szimbolikus jelentéssel bír, a teljességet, a tökéletességet jelképezi. A végtelenség és az örökkévalóság is a kör szimbolikájához köthető, mivel nincs se eleje, se vége.

Az emberek az ajtók külső felére akasztott koszorúknak bajelhárító képességet tulajdonítanak, különösen akkor, ha azokat fenyőfa-, boróka ágából, vagy orbáncfűből készítették, s köréjük piros szalagot kötnek.

Hiedelmek, hagyományok, babonák

Nem ritka a csillag alakú kopogtató sem, ami a Jézus születésekor világító betlehemi csillagra utal.

Amikor pedig megszületik vala Jézus a júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az Ő csillagát napkeleten és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki…

Máté evangéliuma
Csillag alakú ajtódísz

Az ajtóra függesztett ötszögű csillag védelmet nyújt a betegségek ellen, az indiánoknál totemként használták. Népi hiedelem szerint az ötágú csillag távol tartja a háztól a rontó démonokat és az ártó szellemeket.

Hiedelmek, hagyományok, babonák
Fenyőfa alakú karácsonyi ajtódísz

A klasszikus kör és csillag mellett megjelennek újabb formák is, mint a fenyő, vagy négyszög. Mivel kőbe vésett előírások nincsenek, így mindenki olyan karácsonyi ajtódíszt használ, amilyet szeretne, csak a fantázia szab határt.

Miből készül a hagyományos karácsonyi ajtódísz?

A tradíciók szerint a koszorúalap örökzöld ágakból, legtöbb esetben fenyőágakból készül. Az egyszerűség hívei még díszeket sem tesznek a fenyőkoszorúra, hanem a maga natúr valóságában akasztják az ajtóra.

Egyszerű ajtódísz örökzöld ágakból

Természetesen a többség ugyanúgy feldíszíti, mint egy karácsonyfát. Nem maradhat le róla a toboz, vagy más őszi termés. Szalagok teszik ünnepivé a kopogtatók megjelenését.

Miből készülhet még a karácsonyi kopogtató?

A kopogtató koszorúalapja készülhet még faágakból, vesszőből vagy szalmából is. A mai modern világban azonban nem ritka a drótkoszorú sem, sőt, a kreatív emberek bármiből össze tudnak állítani egy ajtódíszt. Hulladékokból, flakonokból, megunt karácsonyfadíszekből.

Színes karácsonyi babérkoszorú ajtóra
Vesszőből font karácsonyi koszorú ajtóra
Karácsonyi ajtódísz üveggömbökkel

Mikor tegyük ki a karácsonyi ajtódíszt?

A karácsonyi felkészülés advent első vasárnapján kezdődik. Díszbe öltöztetjük a lelkünket is, és a környezetünket is. Ekkor kerülhet a helyére a karácsonyi ajtódísz, jelezve, hogy a ház lakói már várják a karácsonyt.

Ahhoz, hogy a kopogtatót időben be tudjuk szerezni, vagy el tudjuk készíteni, azt is tudnunk kell, hogy hány nap van még adventig. Az, hogy milyen a karácsonyi kopogtató formája, mérete, stílusa, egyáltalán nem számít. Lényeg a karácsonyra hangolódás.