Ezekre figyelj a babaszoba berendezése kapcsán!

Nem egyszerű manapság egy babaszoba berendezése úgy, hogy mindennel fel legyen szerelve, ami szükséges egy újszülött számára. Legalábbis a legtöbb édesanya így gondolja.

Nem kell azonban túl sok mindennel ellátni a csöppséget, hiszen kezdetben nem igazán kell neki más, csak egy kényelmes fekhely, étel, pelenka és néhány ruha. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire ügyelj, ha újdonsült anyukaként alakítanád ki a csöppség kuckóját.

Mikor érdemes nekilátni?

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében. Amikor végre feltámad a fészekrakó ösztön, akkor bizony mindent be akarunk szerezni a csecsemőnek, pedig nem muszáj azonnal felvásárolni a fél üzletet. Fontos azonban, hogy néhány dolog mindenképpen legyen meg, még akkor is, ha a kezdetekben nem lesz külön szobája a gyermeknek.

Babafészek

Nem érdemes halogatni a tervezést, hiszen bőven van arra esély, hogy a csöppség előbb bújik ki. Ekkor pedig ott állunk, hogy nincs számára egyetlen apró zúg sem, ahol nyugodtan tud pihenni.

Igazából nem a babaszoba berendezése a fontos, hanem a kis csöppség helyének a kialakítása. Hol fog aludni, hol fogjuk tisztába tenni és etetni. Ha ezek kész vannak, akkor maga a babaszoba tervezése, berendezése várathat magára, akár a gyermek egy éves koráig is.

Az egyik legfontosabb kiegészítő a kényelmes babafészek, hiszen ebben a baba úgy fogja magát érezni, mintha még mindig az anyukája hasában lenne. Ha tehát nem szeretnénk magunkkal altatni, esetleg nincs rá lehetőség, akkor ez remek kompromisszum. Ezt jó, ha már időben beszerezzük, hiszen helyet nem foglal, de a biztonság kedvéért ott lesz, ha korábban lenne rá szükség.

A babaszoba kialakítása

A babaszoba berendezése ne a bútorok megrendelésével kezdődjön. Érdemes teljesen nulláról kezdeni és átgondolni, hogy milyenek legyenek a falak és a padló. Először azt kell eldönteni, hogy megfelel-e a jelenlegi, esetleg cserére szorul.

Sokféle választási lehetőségünk van, többek között a laminált padló és a padlószőnyeg. Bármelyik felületről van szó, törekedjünk arra, hogy könnyen tisztítható legyen, hiszen főleg egy babaszobában, ez kulcsfontosságú.

Ami még fontos lehet, azok a színek. Legyen szó a falakról vagy a kiegészítőkről, sose használjunk túlzottan élénk árnyalatokat, hiszen ez befolyásolhatja a csöppség alvási szokásait.

Babaszoba éjjelilámpa elefántokkal

Tisztasági festést mindenképpen érdemes csinálni, lehetőleg lemosható festékkel. Olyan teret próbáljunk meg kialakítani, amiben a baba biztonságban érezheti magát.

A világítás

Amikor a világításra kerül sor, akkor kétféle funkciót vegyünk figyelembe. Az egyik, hogy legyen egy mennyezeti lámpa, ami megfelelően bevilágítja a szobát. A másik pedig egy olyan éjjeli lámpa, amely akár éjszaka is éghet, hogy tökéletesen láthassuk, ha a babának szüksége lenne ránk.

Az éjjeli szoptatáshoz vagy pelenkacseréhez nem túl jó az erős és zavaró világítás, bőven elegendő egy kisebb változat, így senki nem ébred fel túlságosan.

Az altatáshoz szükséges kellékek

Azt már említettük, hogy a babaszobába mindenképpen kell egy babafészek, amelynek köszönhetően már csecsemőkorban megszokja a csöppség, hogy egyedül alszik. Emellé nem árt egy olyan ágy, ami kellően magas, nem tud belőle kiesni és tartozik hozzá pelenkázásra alkalmas hely is. Sokszor lehet beszerezni olyan ágyat, amihez pelenkázó tartozik, ez hatalmas előny egy gyors éjszakai peluscseréhez.

Babaszoba berendezése pelenkázóval

Ha viszont a baba nehezen alszik el, vagy tudjuk, hogy a szobában lesz etetve, akkor egy kényelmes fotel az édesanya életét is meg tudja könnyíteni. Ennek köszönhetően ugyanis komfortosan tudja majd szoptatni a csecsemőt, nem kell őt végigvinni az egész házon, hogy el tudjon helyezkedni a nappaliban vagy a szobában.


Egy babának tehát nincs szüksége túl sok dologra, viszont van néhány kellék, amit nem árt idejében beszerezni. Legyen szó egy pihe puha babafészekről, esetleg egy szoptatós fotelről egyaránt, ezek nemcsak a gyermek, hanem az édesanya és az édesapa életét is megkönnyíthetik.