Időtálló konyhabútorok és berendezések

Egy új konyhabútor megtervezése során alapvető igény, hogy az adott darab időtálló és persze tartós legyen. Ha sikerült megálmodni, hogy melyik gép és berendezés hova kerüljön, akkor itt az ideje a látványra és a megjelenésre koncentrálni.

Egy konyhával szemben alapvető elvárás, hogy sokáig stílusos maradjon a helyiség, amit azzal érhetünk el, ha nem követjük az utolsó divatot, hiszen az évről-évre változik. A bútort biztosan nem cserélgetjük le pár hónap múlva. Már csak az a kérdés, hogy milyen is egy időtálló bútor? Ebben a cikkben megismertetjük a konyhatervezés alapjait!

A főzőhelyiség színei

Tervezéskor talán az első és legfontosabb a konyhaszekrény színének kiválasztása. Vannak, akik szerint nem érdemes az éppen aktuális stílust követni és a legbiztosabb megoldás a natúr árnyalat beépítése a helyiségbe.

Azonban a színek játékával kitörhetünk az unalmas, sablonos stílusból. A konyhabútor jelenik meg a legnagyobb felületen, ezt pedig a fal követi, így ezek színe és összhangja fogja meghatározni a helyiség hangulatát.

A konyhatervezés alapjai közé tartozik tehát, hogy megtaláljuk a megfelelő tónusokat a falhoz és a bútorhoz egyaránt. A leghálásabba fehér, a drapp, a szürke, vagy valamilyen halvány árnyalat, amely nem tűnik ki túlzottan a helyiség enteriőrjéből.

A csempe esetében már elgondolkodhatunk élénkebb, mintás darabokon, üveglapon, kőburkolaton egyaránt, itt már szabadabb kezet kapunk a tervezés során.

Terrakotta konyhabútor

A terrakotta talán minden évben divatosnak számít, így, ha valaki extrább konyhára vágyik, elgondolkodhat egy ilyen típusú berendezésen. A meleg és a nem túl élénk vöröses-barnás árnyalat szinte bármely helyiségben remekül mutat, különösen igaz ez a főzőrészre.

Itt ugyanis barátságos és otthonos hangulatot érhetünk el, ha terrakottát választunk. Jól kombinálható ráadásul semlegesebb színekkel, mint a fehérrel, a feketével, esetleg a bézzsel vagy a szürkével egyaránt.

Fekete berendezések

Bár kirívónak számít egy fekete bútor, de aki kedveli ezt a színt, és nem csak az aktuális divat miatt, az nyugodtan dönthet úgy, hogy ezt a változatot teszi be a konyhába.

A fekete berendezések nagy előnye, hogy bármivel kombinálhatók, legyen szó fehérről vagy egyéb harsány árnyalatokról.

Remekül illenek ebbe az enteriőrbe például a Lacanche Hungary range tűzhelyei, amelyek nem csak időtállók és tartósak, de prémium minőséget is képviselnek. Ezt garantáltan nem kell majd lecserélni két év múlva, ráadásul ezen álom megfőzni a vasárnapi családi ebédet.

Color blocking alkalmazása

Ez az irányzat nem más, mint az élénk színek merész, de harmonikus párosítása. Kevesen ismerik még és még kevesebben alkalmazzák profi módon, azonban a color blocking a konyhatervezők körében is egyre népszerűbb.

Nem véletlen, hiszen e technika alkalmazásával összeválogatott színek mindig vidám és pozitív energiával látnak el bennünket és az otthonunkat. A főzőhelyiség kapcsán könnyen alkalmazható a különböző színű bútorlapok és frontok kombinálására, így egy igazán egyedi konyhabútort hozhatunk létre.

A kiegészítők minősége és típusa

Térjünk ki egy kicsit a különböző apróságokra, kiegészítőkre, hiszen ezek esetében is fontos, hogy az adott darab időtálló legyen. A fióknál például érdemes olyan fém eszközökkel dolgozni, amelyek jól bírják a napi használatot, nem akadnak be pár hónapnyi húzogatás után.

Érdemes figyelni az ajtók pántjaira is, ezek ugyanis sok esetben gyorsan elkopnak, ami miatt cserére szorulnak. Ha tehát nem akarunk folyamatosan azzal foglalkozni, hogy az egyes alkatrészek mikor adják meg magukat, akkor mindenképpen gondoljuk át a kellékek típusát.


Elmondható, hogy az időtálló és tartós konyhabútorok kapcsán nagyon fontos ügyelni a színekre, az alapanyagokra, illetve a különféle kiegészítők minőségére egyaránt. A konyhatervezés alapjai közé tartozik továbbá a megfelelő berendezések kiválasztása, hiszen ezeknél szintén fontos, hogy sokáig bírják a mindennapos használatot.