Környezettudatosság a kertben

Manapság egyre nagyobb teret nyer a környezettudatosság. A legtöbben azon vagyunk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, zöldebbé és energiatakarékosabbá váljunk.

Nehéz azonban az életünk minden területén erre törekedni, hiszen sok esetben a környezetbarát megoldások drágábbak, mintha hagyományosan csinálnánk valamit. Ami a kertet illeti, itt már egy fokkal egyszerűbb a dolgunk.

Ebben a cikkben arról írunk részletesebben, hogyan válhat valaki környezettudatossá odakint is.

Környezetbarát udvar

Az első és legfontosabb, hogyan illeszkedik a környezettudatosságba egy benzines kerti gép? A benzinmotoros szerszámgépek webáruházában kapható eszközök esetében a legtöbbeknek az jut az eszébe, hogy mivel benzines, így terhet ró a környezetre.

Azt viszont nem vesszük figyelembe, hogy jóval hatékonyabb és gyorsabb általa a munka, ráadásul manapság egyes gyártók már olyan készülékeket forgalmaznak, amelyeknek csökkentett a károsanyag-kibocsátásuk.

Hozzá kell tenni, hogy ezeknek az eszközöknek a használata ott indokolt, ahol nagy teljesítményre van szükség, valamint nincsen lehetőség hálózati csatlakozásra, esetleg akkumulátor töltésére.

A veteményes helyzete

További kérdés szokott lenni, hogy gereblyézzünk, esetleg gazoljunk vagy sem. Ahogy melegszik az idő, egyre több gazzal találkozhatunk. Más kérdés, hogy ezeket minden esetben érdemes-e összeszedni.

Manapság a szokatlan szárazság miatt sokkal praktikusabb megoldás ha takarjuk a növények gyökérzetét, a földet, így sokkal lassabban szárad ki, nagyobb terméshozam érhető el.

Emellett ha például a lehullott falevelekkel, fűnyírásból maradt nyesedékkel, esetleg aprított ágakkal tesszük mindezt, akkor fel is használjuk a zöldhulladékot, visszaforgatjuk azt a talajba. Ehhez hozzájön, hogy így kevesebbet kell öntözni, hiszen a növények és a föld tovább tartják magukban a nedvességet.

Mulcsolásra fel!

Az előző pontból adódóan térjünk át egy kicsit a mulcsolásra és a talajtakarásra. Egy réteg lehullott levél és egy kis maradék fű sokáig meg tudja őrizni a talaj nedvességtartalmát és nem csak a veteményesben.

Jó megoldás a fák és bokrok alá, hiszen további előnye például, hogy megelőzi a gázképződést, egyensúlyban tudja tartani a talaj hőháztartását, valamint ásványi anyagokkal táplálja a növényeket, bokrokat, fákat.

Amennyiben mindenképpen szükség van az avar eltakarítására, a legjobb választás egy magas kerékmagasságba állított fűnyíróval megtenni mindezt a gyűjtő puttony nélkül. Hagyjuk, hogy a gép a levél nyesedéket szétszórja, így az értékes tápanyagok visszakerülnek a talajba, amely serkenti a talajéletet.

Fenntartható megoldás

A fenntartható kertészkedés hívei úgy gondolják, hogy az elszáradt és letermett növényi részeket sem szabad összeszedni a kertben. A békés kertben kedves látogatókkal találkozhatunk, mint a madarak és az egyéb rovarok.

Gyakori vendég a meggyvágó, az ökörszem vagy éppen a nagy fakopáncs. Az elhagyott növények igen hasznosak, hiszen amellett, hogy énekesmadarak jönnek a kertbe, megeszik az évelők magjait.

Előfordulhat, hogy annyira szeretnek nálunk lenni, hogy tavasszal annak közelében keresnek egy kellemes fészkelőhelyet és nálunk gyűjtik össze a rovarokat és a hernyókat, amelyek károsak a kertre nézve.

A fűnyírás kérdése

Fontos megjegyezni, hogy bár szép az ápolt és rövid gyep, ez nem fenntartható, hiszen így se vadvirágok, se egyéb növények nem fejlődnek ki, amelyek az egyes rovarfajok étkezéseihez szükségesek.

A gyepgondozás az időjárástól függően márciustól novemberig tart, viszont ügyeljünk arra, hogy sose legyen túl kicsi és lehetőleg ne akarjuk azt hetente több alkalommal visszavágni. Pár pipacs, gyermekláncfű, ibolya mindig jól mutat, ráadásul nagyon hasznos a rovarok és bogarak számára.

A gyepszellőztetésre azonban nagy szükség van, viszont ezt is lehet gép nélkül csinálni. Egy vadvilla, esetleg egy speciális gereblye tökéletes megoldás, viszont legyünk óvatosak, kíméletesek, hogy a gyomokat és a virágokat ne távolítsuk el. Ennek köszönhetően javul a gyep levegő-, víz-, valamint tápanyagfelvétele.


A kert is lehet környezetbarát, amihez bízunk benne, hogy most egy kis segítséget is adtunk.