Megoldások kisméretű fürdőszoba berendezésére

Egy kisméretű fürdőszoba berendezése során számos problémával találkozhatunk, hiszen amellett, hogy kevés a hely a tároláshoz, maga a tér is szűknek érződik.

Egy ablak nélküli helyiség még csak rátesz egy lapáttal az egész problémára, hisz nehéz úgy elrendezni és olyan világítást találni, amitől nagyobbnak érződik.

Nehéz döntés továbbá a fürdőkád és a zuhanyzó kérdése is, de nem lehetetlen úgy összeválogatni a berendezéseket, hogy kényelmesnek érezzünk egy kisméretű fürdőszobát.

Falra szerelt fürdőszobaszekrény

Ebben a cikkben olyan ötletekkel rukkolunk elő, amelyek remek módszerek arra, hogy egy kisméretű fürdőszobát hogyan rendezzünk be praktikusan, akár az Arezzo termékekkel is.

Kisméretű fürdőszoba, kis alapterület

A szűkös térérzeten egy apró területen is megpróbálhatunk javítani, nem kell az egész fürdőt szétbontani. A legjobb megoldás erre, ha mindent, amit csak tudunk, felemelünk a padlóról.

Tökéletes választás a falra szerelhető bútorok, mosdókagyló és WC, hiszen ezeknek köszönhetően vizuálisan növelhetjük a teret, ráadásul még a takarítás is egyszerűbbé válik általa. Láthatóvá válnak a szélek, a sarkok, amikhez amúgy csak nagyon nehezen férhetnénk hozzá.

Emellett ügyeljünk arra, hogy a berendezés is, és a falak is világosak legyenek, valamint a padlóburkolat se legyen túlzottan eltérő árnyalatú, hiszen ezek szintén segítenek a térérzet növelésében. A bézs vagy törtfehér csempe minden fürdőszobába tökéletes választás.

Ne válasszunk bonyolult mintákat egy kicsi fürdőszobába, mert nem mutatnak jól kis területen. Maradjunk inkább az egyszerűségnél, ami biztos nem okoz csalódást.

Zuhany vagy kád?

Kis alapterületű fürdőszobáknál a legelső eldöntendő kérdés, hogy fürdőkád, vagy zuhany legyen, hisz a kettő együtt nem szokott elférni. A jó választáshoz a család szokásait kell feltérképezni. Sokan elengedhetetlennek tartják, hogy a fürdőben legyen egy kád, főleg egy kisgyermekes családban, hogy a gyerekek tudjanak fürödni.

Kisméretű fürdőszoba világos csempével

Egyre többen vannak, akik a zuhanyt preferálják, mondván, hogy egyszerűbb, gyorsabb és víztakarékosabb a zuhanyzás, mint a fürdés.

Aki nem tud dönteni a két lehetőség között, azoknak ajánlott a zuhanyzós kád beépítése. Ennek a hibrid megoldásnak előnye és hátránya is van, de a cél érdekében érdemes kompromisszumot kötni. Ez a zuhany nem akadálymentes, hisz majdnem olyan magas fala van, mint egy normál kádnak, így csak azok válasszák, akiknek nem probléma a ki-bemászás.

Bármelyikre esik is a választás, a vízálló burkolás elengedhetetlen, hogy sokáig élvezhessük a felújított fürdőszobát.

Kisméretű fürdőszoba, tárolási nehézségekkel

A leggyakoribb probléma, hogy bár sikerült a zuhanynak és a bútoroknak helyet találni, tárolásra már nem sok lehetőség van egy kisméretű fürdőszobában. Pedig itt különösen fontos a rend, viszont, ha nincsenek kisebb polcok, szekrények, kosarak, akkor könnyedén elboríthat mindent a káosz.

A kisebb tárgyak, kiegészítők, tisztálkodószerek számára mindenképpen muszáj extra helyet találni. A WC felett elhelyezett polcok és szekrények remek megoldást nyújtanak erre. Nem foglalnak helyet, mégis rendezett lehet az összkép. A kozmetikumoknak pedig jöhet egy tükrös fürdőszoba szekrény a mosdókagyló fölé, így tényleg mindent el tudunk rejteni a kíváncsi szemek elől.

Kisméretű fürdőszoba beépített tárolópolcokkal

Érdemes megvizsgálni, hogy melyik sarok számít holt térnek, ahová még egy sarokszekrény becsempészhető. A kád, vagy zuhany falához tervezhetünk beépített polcokat is, így megkönnyítjük a tisztálkodószerek tarolását és a térhatás is egységesebb, mint az utólagosan felfúrt polcokkal.

Praktikus mosdó egy kisméretű fürdőszobába

A reggeli készülődés során sok időt töltünk a mosdónál. Arcot és fogat mosunk, sminkelünk, esetleg borotválkozunk. Ideális esetben ehhez egy normál méretű mosdókagyló kellene, de ez nem minden esetben fér el egy apró 2-3 m2-es fürdőben.

Erre a problémára nyújt megoldást egy keskeny mosdó és egy hozzá tervezett egyedi szekrény, amivel teret nyerhetünk magunknak. A legjobb választás mindenképpen a falra szerelt mosdó, amihez jöhet egy szintén falra szerelt csap, így helyet takaríthatunk meg, ráadásul jóval dizájnosabb lesz az összkép.

Kisméretű fürdőszoba berendezése világos színekkel

Kis fürdőszoba ablak nélkül?

A szúk térérzetet tovább rontja az ablak hiánya, de valljuk be, ezen nem igazán tudunk változtatni. Ezért az ablaknélküliséget más módszerekkel kell ellensúlyozni. Ezekben a helyiségekben fokozottan érvényes, hogy világos burkolatot és szanitereket válasszunk.

Az álmennyezetbe helyezett energiatakarékos LED-es fények, a fali világítások, valamint a háttérvilágítással rendelkező tükrök sokat segíthetnek a tér tágításában. Ezekkel sokkal jobb eredményt érhetünk el, mintha csak egy nagy lámpát tennénk a plafonra vagy a falra.


Nem lehetetlen tehát kis méretű fürdőszobát berendezni, hiszen az Arezzo termékeknek köszönhetően számos méretben találhatunk különféle szanitereket és tárgyakat. De bármekkora is a fürdőszoba, a felújítást mindenképpen előzze meg egy alapos tervezés.