Hasznos fürdőszoba felújítási tippek, ha átalakítanád…

Időszerűvé vált a fürdőszobád felújítása? Már vágysz valami modernebbre? Esetleg túlságosan megszokottá vált a jelenlegi berendezés? Cikkünkben hasznos fürdőszoba felújítási tippeket olvashatsz, hogy a folyamat minél egyszerűbb, az eredmény pedig káprázatos legyen.

A fürdőszoba a leggyakrabban használt helyisége a lakásnak, így nem csoda, ha bizonyos időközönként fel kell újítani. A burkolatok, a szaniterek és a csaptelepek hamar elhasználódnak a víz, a pára és a tisztítószerek hatására, így időről időre ránk tör a vágy a felújításra.

A költségek és a felfordulás miatt sokan ódzkodnak attól, hogy belevágjanak a nagy munkába, de néhány hasznos felújítási tipp segítségével sok stressztől és fölösleges költségektől kímélhetjük meg magunkat.

Fürdőszoba felújítási tippek, alapos tervezés

fürdőszoba felújítási tippek – tervezés

A hasznos tippek közül az első és legfontosabb, hogy készíts alapos tervet, állíts össze egy részletes költségvetést, így nem ér kellemetlen meglepetés.

Sokan úgy gondolják, hogy elég kiszámolni a szükséges mennyiségű csempét, valamint megvenni a kádat, zuhanyt, csaptelepeket, pedig ez még a költségeknek csak a kisebbik hányada.

Vegyük például a burkolatot. Ahhoz, hogy álmaink csempéje a falra kerüljön és sokáig szép maradjon, még nagyon sok más alapanyagra is szükség van. A burkolandó felületet alaposan elő kell készíteni, a vízzel érintkező részeket vízhatlan réteggel kell ellátni.

Burkoláshoz jó minőségű csemperagasztóra, fugázó anyagra, szilikonos tömítőkre, élvédőkre és még más egyéb apróságra is szükség van. Ebből is látszik, hogy egy alapos tervezés a legapróbb részletekre is odafigyel, amivel elég pontos költségvetést lehet összeállítani.

Az anyagbeszerzésnél ajánlott több helyen is megnézni az árakat, hisz nem ritka a 30-40 százalékos eltérés ugyanarra az anyagra nézve. Érdemes résen lenni és a fürdőszoba áruházak ajánlatait folyamatosan figyelni, hisz bizonyos kiárusításokon, akciókon százezreket lehet spórolni.

fürdőszoba felújítási tippek – Hozzáértő szakember

Miután megtörtént az elhatározás, a legnehezebb feladat a szakemberkeresés. Sajnos a legjobb mestereket minimum hónapokkal előre le kell foglalnunk. Mivel a fürdőszoba felújítása évekre, évtizedekre szól, érdemes várni egy jó szakemberre, mert a kontár munka végül sokkal többe fog kerülni.

A legjobb, ha rátalálunk egy olyan csapatra, akik minden munkát elvégeznek, így nem neked kell összehangolni a szakembereket. Sok problémát szokott okozni, ha pl. a vízvezeték szerelő csúszik pár napot, ami miatt a burkoló nem tudja elkezdeni a munkát.

Sokan laikusként maguk vágnak bele a munkálatokba. Kisebb műveleteknél ez működhet, a helytelen vízszerelés azonban komoly problémákat okoz.

Érdemes ismerősök között is érdeklődni, így biztosan találunk hozzáértő, korrekt mestert. Ne adjuk fel idejekorán a keresést!

fürdőszoba felújítási tippek – Megfelelő fények

Egy fürdőszoba átalakításakor kevés szó szokott esni a világításról, pedig ugyanolyan fontos, mint a szaniterek. Akármekkora a helyiség, világítással sokat javíthatunk a hangulaton. Kövessük a mai trendeket, s helyezzünk fel több fényforrást a mennyezetre is! Emellett világítsuk meg jól a tükröket, oldalról és felülről is!

Nagyon hangulatos élmény lehet a tisztálkodás, ha állítható a fényforrások erőssége, tehát hangulatvilágítást is teremthetünk. Ezeket az extrákat érdemes előre betervezni, hisz utólagosan már csak bontással lehet új vezetékeket elhelyezni.

Az elektromos készülékeket sem szabad figyelmen kívül hagyni tervezéskor. Legyen elég konnektor ott, ahol éppen szükséges, hisz a fürdőszobában veszélyes az elosztók és hosszabbítók használata.

fürdőszoba felújítási tippek – a praktikum mindenek előtt

Aki belevág egy átalakításba, sok esetben szeretné a divatot követni. Ez érthető, de gondoljunk bele: az új berendezés 10-15 évig is maradhat, míg a trendek jönnek-mennek. Így valóban csak a nekünk tetsző irányzatokat kövessük! A praktikumot pedig helyezzük minden szempont elé! A következőkre figyeljünk:

  • Könnyen takarítható kialakítást és bútort válasszunk!
  • Kerüljük a csúszós burkolatot!
  • Minőségi szanitereket szerezzünk be, így hosszú ideig nem lesz gond velük! Ilyen az Arezzo zuhanyszettek széles kínálata.
  • Ha kevés a hely nyíló zuhanyajtóhoz, harmonikás megoldás vagy zuhanyfüggöny célszerű.
  • Fa padlóburkolat vagy bútor esetében kizárólag vízállót válasszunk!

Lekerekített formák

Bár divat a szögletes szaniter, a lekerekített formák mégis kényelmesebbek. Ezeket részesítsük előnyben, hiszen helykihasználásuk sokkal jobb! Emellett lágyabb, barátságosabb hatást keltenek, s nem ütközünk bele az élekbe.

Csempe színek, méretek

Egy fürdőszoba hangulatát a burkolatok határozzák meg, így nem mindegy, hogy mit választunk. Sokan esnek abba a hibába, hogy a katalógusban bemutatott képek alapján választanak csempét.

Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeken a bemutató fotókon irreálisan nagy fürdőszobákat láthatunk, amik nem hasonlíthatók össze egy panelfürdővel.

A most divatos óriási méretű csempelapok nem érvényesülnek kis helyiségben és a vágás miatt sok a szemétbe fog kerülni. A színekkel és a mintákkal is vigyázni kell. Minél sötétebb a csempe, annál jobban kicsinyíti a teret.

A különböző minták, bordűrök, színek használatával is csínján kell bánni. Itt is érvényes a mondás, hogy a kevesebb néha több. Sokat segíthet a döntésben, ha látványtervet készíttetünk a csempeszalonban.  

Fürdőszoba felújítási tippek, új színek használata

A berendezés felújítása is megoldás

Úgy érzed, nem engedheted meg mostanság a komolyabb beruházást? Semmi gond, hiszen elég egy erős tisztítószer vagy átfestés, és máris felfrissítheted a helyiséget. A következőket kipróbálhatod:

  • Citromsavval, ecettel vagy más erős tisztítószerrel átsúrolni a megsárgul felületeket.
  • A jó állapotú fugát letisztítani és új árnyalattal átszínezni.
  • Alapos tisztítás után alapozni, majd zománcfestékkel átfesteni a csempét, vagy a bútort.
  • Új zuhanyfüggöny, fürdőszoba szőnyeg, törölközők és kisebb fürdőszobai kiegészítők vásárlása egymással harmonizáló színekben, ami olyan érzés, mintha új fürdőszobát kaptunk volna.

Természetesen ezek a kisebb fürdőszoba felújítási tippek nem valósítják meg álmaink fürdőszobáját, de egy időre jobb hangulatot varázsolnak otthonunkba.


Komoly vállalkozás a fürdőszoba átalakítása. Nemcsak a szakember megszerzése, hanem a tervezés is kihívást jelent. A fürdőszoba felújítási tippek segítenek, hogy praktikus és esztétikus eredmény jöjjön létre.