Milyen ágyneműhuzatot válasszunk otthonra?

Az ágynemű kategóriájába nemcsak a huzat tartozik bele, hanem a paplanok, a párnák, a takarók, illetve a matracvédők is. A kényelmes és pihentető alváshoz elengedhetetlen, hogy minőségi és tartós darabot válasszunk otthonra. De vajon melyik a legjobb? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a tökéletes megoldásokat az ágynemű textília témakörében!

Milyen legyen az ágyneműhuzat mérete?

Az első és legfontosabb, hogy megfelelő méretet válasszunk. Az egy- és a kétszemélyes termékeket könnyedén megkülönböztethetjük egymástól, ám manapság már számos egyéb darab is található a boltok polcain. Az egyszemélyes klasszikus mérete a 140×200-as, amelynek a hosszabbított változata a 140×220-as huzat. Amennyiben azonban nagyobb méretekkel rendelkezünk, tehát kétszemélyes paplanunk van, akkor oda francia típusú textíliára lesz szükség. Ez lehet 200×200-as, 200×220-as, vagy éppen 240×200-as. Ezekben általában egy paplan- és két párnahuzat található.

Az ágynemű anyaga

Másik radikális kérdés, hogy milyen legyen a huzat anyaga? A legtöbben a pamut mellett teszik le a voksukat, ami gyermekek esetében még jó is lehet. Mindegyik anyagnak megvan a maga előnye és hátránya. A flanel ágyneműhuzat vásárlásával azonban biztosan nem lőhetünk mellé, hiszen ezek jól szellőznek és könnyen tisztíthatóak. De mi a helyzet a többivel?

Ágyneműshop párna

A pamut

Ez az anyag rendkívül puha, jó a nedvszívó és a légáteresztő képessége, jól tartja a színét és az alakját is. Hátránya azonban az, hogy könnyen gyűrődik, így minden esetben vasalásra szorul. Az ebből készült huzatokat többféle színben és mintával megvásárolhatjuk, így a választék hatalmas.

A mikroplüss

Egyre szélesebb körben terjednek el a mikroplüss ágyneműk, amelyek bársonyosak és puhák is egyben. Azért is ennyire kedvelt, mert nem igényel vasalást, ugyanis nem igazán gyűrődik meg. Azonban nem ajánlatos érzékenyebb bőrűként emellett döntenünk, ugyanis hajlamos a statikus elektromosságra.

Ágyneműshop - ágyneműhuzat

A flanel

A már említett flanellel biztosan jól fogunk járni. Ezt általában télre szokták alkalmazni, hiszen valamivel vastagabb, mint a többi változat. A 100% pamut miatt nagyon puha és meleg érzetet biztosít a számunkra. A flanelről kevesen tudják, hogy nagy anyagsűrűséggel rendelkezik, ám ez sem akadályozza meg abban, hogy mosógépben lehessen mosni. A gépben azonban érdemes öblítőt használni, hogy az anyag puha maradhasson.

A pamut-szatén

A szatén verziók nagy részben pamut-szaténból készülnek. Ezeknél a daraboknál a szövet szálait megduzzasztják, amivel létrehoznak egy speciális felületet, ez pedig nagyban hasonlít a szaténra. Ezeknek a huzatoknak jó a hőszabályzó képességük, így akár télen, akár nyáron is használhatjuk őket. Mosásnál érdemes őket kifordítani, szárítást követően pedig azonnal fel is húzhatjuk, hiszen vasalást nem igényelnek.

Ágyneműhuzat - ágyneműshop

A len

A lenből készült termékeknek bár magasabb az áruk, rendkívül tartósak. Nagy előnyük, hogy egyensúlyban tartják a testhőmérsékletet, az amúgy kemény anyag pedig a használattól válik puhává. Kiváló légzést biztosít a testünk számára, így a bőrünk még éjszaka is fellélegezhet. Egy len huzat bár nagy befektetés, hosszú távon biztosan nem fogjuk megbánni. Érdemes megemlíteni a környezetbarát jellegét is, amely miatt még a Földet is megóvhatjuk.

Összegezve

Az ágyneműk kínálata hatalmas, így nehéz eldönteni, hogy melyiket is érdemes választani otthonra. Reméljük, hogy ez a cikk segített a döntésben és a vásárlásban. Kiderült ugyanis, hogy mekkora méretet és milyen anyagú változatot érdemes beszerezni. A flanel ágyneműhuzat vásárlásával azonban biztos sikert arathatunk a családban!