Ötletek a pár négyzetméteres erkélyekhez

Lényegesen kelendőbbek az erkélyes lakások. Ez nem meglepő, hiszen ez a plusz tér rengeteg praktikus és kellemes célra használható leginkább nyáron, de az év bármely szakában.

A nagyobb, zártabb típusúakon akár egy jakuzzi, vagy egy kis konyhakert is elfér. De mi a helyzet a pár négyzetméteres változatokkal? Hogyan rendezzük be, és mire használjuk ezeket a kis tereket? Adunk pár ötletet, hogy Te is a legtöbbet hozhasd ki lakásod ezen részéből!

Reggeli ébredés, riss levegő az erkélyen

Ne tárolónak használd!

Illúzióromboló és sokszor értelmetlen ezt a szabadtéri lehetőséget felesleges lomok tárolására használni. A mindennapos mókuskerék után kevés lehetőségünk van a szabadban lenni, miért vennénk el magunktól ezt a pár négyzetmétert?

Először érdemes egy alapos lomtalanítást végezni. Hajlamosak vagyunk minden fölösleges kacatot megtartani, és a lakás kevésbé használt részein gyűjtögetni, mint pl. az erkélyen. A sok kacattal irány a szeméttelep, a ritkán használt tárgyak pedig kapjanak helyet a garázsban vagy a gardróbban. Kintre csak az odaillő berendezések kerüljenek!

Adj az erkélynek stílust!

Az apró erkélyed egy komplett és önálló térnek tűnik majd, ha egy meghatározott témában rendezed be. Ez a képzeletedre és a család ízlésére van bízva. Az erkély lehet a nappalid folytatása, de képviselhet egy teljesen egyedi stílust is. Mindenképp olyat válassz, ami valami pluszt ad az életedhez, gyönyörködteti a szemed, és megnyugtat! A leggyakrabban használt stílusok:

 • Zöld oázis
 • Levendulás stílusú
 • Vintage
 • Letisztult, modern
 • Bohém
 • Romantikus
 • Frissítően nyári
 • Évszaknak megfelelő

Mini bútorok

Semmiképp ne válasszunk robosztus és nehéz berendezést! A legjobb, ha minden könnyű és összecsukható. Apró székek és egy kis asztalka teszik hangulatossá és élhetővé a helyet. Hasznos megoldás a lehajtható, vagy lépcsőzetes kialakítású pakolóasztal is. Hasonlóan nagyszerű helykihasználást nyújt az egyik oldalra beépített ülőpad.

Zöld erkély

Zöld erkély

A növényeket akkor se hagyjuk ki, ha kicsi a hely! Természetközelibb és varázslatosabb lesz a hangulat egy mini fűszerkerttől, vagy néhány színpompás cserepes virágtól. Ráadásul bármilyen stílushoz illenek. Néhány ötlet a zöldesítésre:

 • A fűszerkert elfér az erkély oldalán. Szereljünk fel fából készült függőleges bordázatot, s erre akasszunk nagyobb cserepeket szellősen, egymás fölé, a földtől egészen a plafonig.
 • Ha a virágok a korlát felett lógnak, meghittebb és hűvösebb lesz a hely. Ha nem szép a kilátás, azt is eltakarhatjuk vele.
 • A természetesség jegyében a burkolat lehet műfüves, kavicsos vagy fa is.

Mielőtt megvásároljuk a virágokat, győződjünk meg róla, mennyire bírják a napsütést és a szárazságot!

Textíliák erkélyre

Akkor lesz otthonos ez a kis zug, ha felszereled stílusos és puha szőnyegekkel, pokrócokkal, díszpárnákkal, a puffokat pedig huzatokkal. Ne aggódj, ettől nem feltétlenül tűnik kisebbnek a hely. Válassz világos árnyalatokat, melyek tágítják a teret!

Kis erkély, kis bútorok

Megvilágítás

Még egy apró erkély is nagyobbnak tűnik megfelelő megvilágításban. Helyezz el több fényforrást, például színes LED füzért, elektromos mécseseket vagy napenergiával működő lámpásokat!

Használd gyakran!

A kis erkélyt akkor zárod igazán a szívedbe, ha Te és családtagjaid rendszeresen használjátok. A legjobb, ha a napi rutin részeként, de akár különleges alkalmakon is.

Terasz laptopakkumulátor

Napi relaxációra

Próbáltad már a reggeli kávédat szabad levegőn elfogyasztani? El tudod képzelni, hogy ez a kis zug legyen a napi meditáció, vagy olvasás színtere? Meglátod, mennyivel nagyobb szabadságérzést nyújt, mint a zárt tér, még akkor is, ha csak pár négyzetméretes.

Szórakozásra

Nincs kerted, pedig szívesen grilleznél? Próbálj ki egy korlátra szerelhető mini grillt! Amíg a vendégek gyönyörködnek a rejtett kis zug berendezésében, pillanatok alatt elkészül a vacsora, és még együtt is lehetsz a meghívottakkal.

Laptopos munkasarok az erkélyen laptopakkumulátor

Munkára

Otthonról dolgozol? Hazahozod a munkát? Ha a munkaeszközöd egy laptop, nyugodtan kiülhetsz az erkélyre is dolgozni. Mivel nem praktikus az erkélyre áramot vinni, hisz egy hosszabbítóban feleshet az ember, és a limonádé is könnyen ráborulhat, így előnyös, ha a laptopod sokáig bírja töltés nélkül. Amennyiben már hamar lemerül, keress egy céget, melynek profilja a laptop akkumulátorok, mint például a Sony laptop akkumulátor forgalmazása.


Ne becsüld le a kicsi erkélyt! Örülj a szabad levegő lehetőségének és a kilátásnak! A fenti tippek segítségével rendezd be stílusosan és praktikusan! Meglátod, a család kedvenc helyévé válik.