OLED vagy QLED TV? Melyiket válasszam?

A TV-technológia terminológiája zavaró lehet: OLED vagy QLED TV? Organikus vagy kvantum? Sokan nem biztosak abban, hogy milyen tévére van szükségük, és mit kell vásárolniuk, amikor meg kell hozniuk ezt a fontos döntést.

Bár úgy tűnhet, hogy minden héten új tévés szókincset kell megtanulni, az OLED és a QLED versengés ma a prémium TV vásárlók számára a legfontosabb kérdéssé válik.

Az OLED képernyők a plazma TV egyfajta spirituális folytatása. Az elmúlt években az OLED technológia jelentősége gyorsan növekedett, támogatva a nagy technikai neveket, például az LG-t, a Panasonic-ot és a Sony-t, és egy ideig a Hisense-t – néhány igazán kiváló választék, amely garantálja saját OLED-jüket.

Ezzel szemben a QLED TV tech 2017-ben a semmiből jelent meg – technikailag a Samsung SUHD televíziós sorozatának márkájaként -, de most a legjobb Samsung tévék nagy részét alkotja. Valójában a QLED készletek minden eddiginél újabb Samsung tévéket alkotnak, a legolcsóbb modellek jelentősen leértékelik a legolcsóbb OLED-eket.

De vajon a QLED TV technológia a jelenlegi tévétechnika csúcsa, amint azt sokan vitathatják, vagy egyre nagyobb a reklámlökés? A versenyképes OLED technológia – amelyet szinte minden más TV-márka támogat – valóban ez az igazi?

Ha utálod a rövidítéseket, és nem tudod, hogyan kezdj el választani közöttük, akkor ezt kell tudnod mind a QLED, mind az OLED TV technológiákról – mik ezek, miben különböznek és melyik márkák támogatják őket.

OLED vagy QLED tv? Jobb az organikus LED?

OLED előnyök

 • Világosabb és vékonyabb (2,57 mm) – Önvilágító képpontok
 • Meggyőzőbb (domináns) feketék
 • Gyorsabb frissítési gyakoriság ( 0,001 ms )

OLED hátrányok:

 • Korlátozott képernyőméretek: 55, 65, 77 hüvelyk (most 88 hüvelyk)
 • Gyatrább fényerő (1 000 nit)
 • Drága

A QLED és az OLED csatáját a legjobban egy mondatban lehet összefoglalni: A QLED a meglévő LCD technológia rosszul megnevezett csípése, míg az OLED teljesen új technológia.

A kulcsmondat itt az „önkibocsátó”. A szerves fénykibocsátó diódát jelentő OLED szénalapú filmet használ, amely saját fényt bocsát ki, amikor elektromos áram halad át két vezető között.

Mivel a pixelek maguk is fényt produkálnak, teljesen kikapcsolnak, amikor fekete színűnek kell lenniük. Ez vaskos LCD háttérvilágítást, ultrarealisztikus feketéket, „végtelen” kontrasztot, villámgyors frissítési gyakoriságot és filmekhez ideális csendes fényerőt jelent – ha a LED-es szabványok tompítják. Az első OLED TV-nézés azt a ritka érzést kelti, hogy valami egészen különleges szemtanúja lehet.

Az OLED az utóbbi években csak néhány TV-méretben ragadt, tekintve, hogy a LED-hez képest kisebb a termelés, de az LG most 88 hüvelykes LG 8K OLED-re bővült, és 48 hüvelykes paneleket fejleszt, hogy a nézők az OLED méretek szélesebb választéka.

A 2020-ban telepített új fényérzékelők a Panasonic és az LG tévékészülékek is javítják az OLED-ek képességét a világos környezetek kezelésében, még akkor is, ha még nem használják őket a kezeléshez.

QLED vs OLED: A kvantum pontok esete

QLED előnyök:

 • Ragyogó fehér ledek
 • Ultra fényes (2000nit)
 • Különböző képernyőméretek 49-88 hüvelyk között

QLED hátrányok:

 • Nem vékony (25,4 mm)
 • Kevésbé meggyőző (nem domináns) fekete led-ek
 • Lassú frissítési gyakoriság

A QLED nem annyira új TV-technológia, mint márka. Tavalyig a Samsung SUHD-nak nevezte zászlóshajó tévéit, de ez nem repült, így most QLED-nek hívják őket. Igen, nagyon-nagyon úgy hangzik, mintha döntés vagy alacsonyabbrendűség-komplexusra utalna a TV nyilvános vásárlási elméjének elrontása. Vagy mindkettő.

Valójában a QLED, amely a Quantum-dot fénykibocsátó diódát jelenti, nagyon különbözik az OLED-től.

A legfurcsább az, hogy a QLED tévék nem QLED tévék. A QLED TV-nek olyannak kell lennie, mint egy OLED TV-nek egy önterülő panellel, hogy az egyes képpontokat be- és kikapcsolhassa. A Samsung QLED tévéi nem tudják ezt megtenni, és valójában egy kvantum pont színszűrőt tesznek az LCD háttérvilágítás elé. Korai QLED-nek hívni őket, és valóban QLCD-LED-nek kellene hívni. Szerencsére még a tévé szakma sem tudott élni vele.

A QLED panel szervetlen kvantumpont fénykibocsátó diódái nem saját fényt bocsátanak ki, hanem háttérvilágítással világítják meg őket, mint bármely LCD TV-t. Ezért nem olyan vékonyak, mint az OLED tévék.

Tehát valójában ez nem egy új generációs megjelenítési technológia, csupán változás az LCD TV technológiában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lenyűgöző – nagyon jó.

Melyik márkák támogatják az OLED-et és a QLED-et?

Az OLED és a QLED TV harca a márkaépítésről és a dél-koreai rivalizálásról szól. Az OLED TV-k belsejében található OLED paneleket az LG Displays, a QLED paneleket pedig a Samsung készíti.

Képek forrása: https://www.lg.com/hu/televiziok