OLED vagy QLED TV? Melyiket válasszam?

Napjainkban nem könnyű tévét vásárolni. Óriási a kínálat, szinte Dunát lehet rekeszteni a különböző típusú, árkategóriájú és tudású televíziókkal.

De még a széles választéktól is nagyobb probléma, hogy egy hétköznapi ember olyan műszaki szakkifejezésekkel találkozik egy tv vásárlás során, melyek nemhogy segítenék, hanem inkább elbizonytalanítják a választásban.

Aki ma prémium minőségű tévét szeretne vásárolni, annak biztosan fejtörést fog okozni, hogy OLED vagy QLED televíziót válasszon. Első hangzásra egy átlag halandó maximum annyit ért belőle, hogy ezek a kifejezések a tévé kijelzőjével kapcsolatosak, de hogy melyik mit jelent, azt kevesen tudják.

Vajon a QLED TV technológia jelenti a jelenlegi tévétechnika csúcsát? Vagy inkább az OLED technológia a jobb? Az OLED és a QLED méltó vetélytársak? Ismerjük meg őket közelebbről.

Mi az OLED?

Az OLED az Organic Light Emitting Diode, vagy magyarra fordítva szerves led diódák rövidítése. Az OLED képernyők működése azon alapul, hogy az organikus diódák egymástól függetlenül képesek fényt kibocsátani elektromosság hatására.

Minden egyes dióda önállóan működik, így azokat a képpontokat, melyek nincsenek használatban, ki lehet kapcsolni. Ez a magyarázata annak, hogy az OLED technológiával tökéletes kontrasztot lehet elérni, hisz az egymástól függetlenül működő képpont-technológia lehetővé teszi, hogy az egyik pixel fehér, a mellette lévő pedig fekete legyen.  

OLED előnyök – hátrányok

OLED előnyök

 • Vékony dizájn, kis súly.
 • Meggyőzőbb (domináns) fekete szín, ezáltal kitűnő kontraszt.
 • Gyors frissítési gyakoriság (0,001 ms), így játékra is alkalmasak.
 • A betekintési szög széles, így oldalról nézve is jó képélményt biztosít.
 • Energiatakarékosabb, hisz nincs háttérvilágításuk.

OLED hátrányok:

 • Korlátozott képernyőméretek: 55, 65, 77 hüvelyk, újabban megjelent 88 hüvelyk méretben is.
 • Gyatrább fényerő (1 000 nit), így egy világos szobában rosszabb a képminőség.
 • Drága

Mi a QLED?

A QLED az angol Quantum-dot Light-Emitting Diode elnevezés rövidítése. A QLED technológia 2017-ben a semmiből jelent meg, a Samsung SUHD televíziós sorozatának márkájaként.  Az elnevezésben a Q betű a Quantum szó első betűje, mely arra utal, hogy a LED LCD képalkotási eljárást kvantumpontokkal egészítik ki. No, ez még nem valami világos magyarázat, hisz azt sem tudjuk, mi az a kvantumpont.

Mi a kvantumpont?

A kvantumpontok speciális anyagból készült, nagyon apró kristályok, melyek attól függően, hogy milyen méretűek, különbözőképpen törik meg a fényt.

A Qled tévék specialitása, hogy a képernyőbe beépítenek egy réteget ezekből az apró kristályokból. Az ezen a rétegen áthaladó fényt a kristályok megtörik, mely során tökéletes fehér fény keletkezik. Ez megalapozza, hogy a végeredmény egy tökéletes színélményű kép legyen.  

QLED elŐnyök – hátrányok

QLED előnyök:

 • Nagyon pontos színek.
 • Nagyobb fényerő, így a megjelenített kép még valóság hűbb.
 • A nagy fényerőnek köszönhetően világos szobában is tökéletes tévézési élményt biztosít.
 • Nincs fakulás, még évek múlva sem.  
 • Különböző képernyőméretekben is alkalmazzák, 49-88 hüvelyk között.

QLED hátrányok:

 • Nem annyira vékony (25,4 mm).
 • Kevésbé meggyőző (nem domináns) fekete szín. A tökéletes feketét nem tudja megjeleníteni, hisz a kristályok között mindig szűrődik át valamennyi fény.
 • A fekete gyengébb megjelenítése miatt egy sötét szobában a kép minősége is gyengébb.
 • Lassú frissítési gyakoriság.

MELYIK MÁRKÁK TÁMOGATJÁK A QLED-ET?

A QLED technológiát alkalmazó paneleket a Samsung készíti, így többnyire a saját készülékeikben használják. A Samsung televíziókon kívül azonban más gyártók is e mellett a technológia mellett tették le a voksukat, mint pl. TCL vagy a Hisense.

MELYIK MÁRKÁK TÁMOGATJÁK AZ OLED-ET?

Az OLED TV-k belsejében található OLED paneleket az LG Displays fejlesztette, és szabadalmaztatta, melyeket az LG televíziókon kívül a Panasonic, Philips és a Sony készülékekben is alkalmaznak.  

OLED vagy QLED? Melyiket válasszam?

Az OLED és QLED televíziók előnyeit és hátrányait mérlegelve kell a döntést meghozni. Mindig egyénfüggő, hogy kinek, mi a fontosabb tulajdonság egy televízió esetén. Ha elsődleges szempont az ár, a tökéletes képminőség, és a gazdag színvilág, akkor a QLED a nyerő.

A két technológia között azonban nincs akkora különbség, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni, valamelyik markánsan jobb lenne a másiknál. Tovább fokozza a választás nehézségét, hogy két azonos technológiájú készülék között is lehetnek minöségbeli különbségek. Ezért a vásárlás során legjobb, ha a saját érzéseinkre hagyatkozunk. Ne csak azt nézzük, hogy OLED vagy QLED, hanem hogy melyiket kellemesebb érzés nézni, hisz mégiscsak ez a legfontosabb.

Képek forrása: https://www.lg.com/hu/televiziok