Mi a rózsaolaj, hogyan készül és mire jó?

A rózsák a legkedveltebb virágok, csodálatos szépségükkel és kellemes illatukkal. A rózsavíz és a rózsákból nyert rózsaolaj viszont speciális termékek, amelyeket gyógyító tulajdonságaikkal számos területen – különösen a kozmetikai iparban – előnyben részesítenek.

A rózsaolaj, amelyet a szerelem szimbólumából nyernek, egyfajta növényi olaj, amelyet gyakran előnyben részesítenek az aromaterápiában.

Mi az a rózsaolaj, hogyan készül és mire jó? Összeállítottuk a rózsaolaj előnyeit és felhasználását, részletes válaszokkal.

Csodálatos olajnak tartják rózsaolajat Illóolajként, amelyet az aromás gyógyítás forrásaként mutatnak be, gyógyászati ​​tulajdonságai révén széles körben alkalmazható.

A rózsaolaj, amelynek számos előnye van, különös tekintettel a bőr egészségére, javítja a bőr általános minőségét, ha a bőrre kenik, másrészt segít a fájdalom és a gyulladás enyhítésében. A kozmetikai iparban vízzel bizonyos sebességgel keverve alkalmazzák. A rózsaolaj természetes olaj, amelyet széles körben használnak krémekben és parfümökben.

Mi az a rózsaolaj?

Ami a rózsaolajat illeti, először az jut eszembe, hogy rózsaszirmokból nyert növényi olajról van szó. Műszaki szempontból a rózsaolaj az egyik illóolaj típusként jelenik meg, amelyet a rózsaszirmok gőz desztillációs módszerrel végzett desztillációjának eredményeként kapunk. Mint említettük, ez az illatos olaj, amelyet széles körben használnak az aromaterápia területén, felbecsülhetetlen mértékben hozzájárul a test egészségéhez, miközben pihenteti az embereket.

Rózsaolaj, mint illóolaj

Hogyan készül rózsaolaj?

A rózsaolaj egyfajta olaj, amelyet gőz desztillációs módszerrel állítanak elő. Nagy mennyiségű rózsaszirmot használnak fel a rózsaolaj előállításához, amely fáradságos termelési folyamat.

Körülbelül 4 tonna rózsaszirom felhasználásával 1 liter rózsaolajat kapunk. A rózsaolajat gondosan állítják elő a növényi termékek szektorában működő különféle márkák és kínálják eladásra. A rózsaolaj az export területén is fontos szerepet játszik. Világszerte a kozmetikai és egészségügyi szektorban nagyon keresett termékként jelenik meg.

A rózsaolaj természetes módon történő megszerzésére különféle receptek házi alkalmazásával van lehetőség. Ezen módszerek között az olívaolajat alkalmazó módszer az ajánlott módszerek közé tartozik.

Ehhez a rózsaszínű rózsaszirmokat üvegpalackba vagy üvegbe helyezik. Ezután olívaolajat adnak a rózsasziromra. Ezt az üveget napsugárzásnak kitett helyen helyezzük el. Időnként az üveget megrázzák, és körülbelül másfél hónapig hagyják. Másfél hónap elteltével az üveget felforralják, és rózsaolajat kapnak.

Mire jó a rózsaolaj?

A rózsaolaj gyógyító tulajdonságai révén fontos előnyöket nyújt a bőr egészsége szempontjából. A rózsaolaj, amelyről ismert, hogy egészségesebb és élénkebb megjelenést kölcsönöz a bőrnek, ha a bőrt felviszik, a bőr masszírozásával felgyorsítja a vérkeringést.

A vérkeringés felgyorsításának hatására az ember elég erőteljesnek érzi magát. A bőr szárazságát enyhítő hatása mellett immunrendszer-erősítő tulajdonsága miatt véd a légzőszervi megbetegedések, például megfázás, influenza és megfázás ellen.

Rózsaolaj hatása a bőrre

A rózsaolaj előnyei

 • Fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Aromás jellege miatt hatékony a stressz ellen.
 • Székrekedés esetén kiválóan alkalmazható, ha a hasi régióba masszírozzuk.
 • Megszünteti a rossz leheletet.
 • Frissíti a lélegzetet.
 • Segít olyan betegségek kezelésében, mint a légszomj és az asztma.
 • Gyógyító hatása van az ekcémára és bőrhibákra, mint például a narancsbőr és striák.
 • Antiszeptikus tulajdonságával hatékony a baktériumok elpusztításában.
 • Enyhíti a bőrkiütéseket.
 • Nyugtatja a menopauza hatását a nőknél.
 • Olyan problémák esetén hasznos, mint az izomfájdalom, a rándulás és az ödéma.

A rózsaolaj használata

Az egészség szempontjából fontos, hogy ne vigyük túlzásba a rózsaolaj használatának mennyiségét. A rózsaolajat a bőr masszírozásával alkalmazzák. Azonban ajánlatos néhány csepp rózsaolajat hígítani hordozóolajokkal, például mandulaolajjal, mielőtt a bőrre kenjük.

A rózsaolaj használatával kapcsolatban felmerülő kérdések egyike az, hogy iható-e vagy sem. A rózsaolajat úgy lehet inni, hogy 2-3 cseppet adunk egy pohár vízhez reggel vagy este.