Nincs karácsony mikulásvirág nélkül!

Advent beköszöntével és a karácsony közeledtével egyre több otthont díszít a tűzpiros levélű mikulásvirág.

Tudtad, hogy a mikulásvirág igazi virágai sárga, apró gömbök, melyek a növény közepén helyezkednek el? A virágnak tűnő színes korona nem más, mint a növény fellevele.

Az apró, feltünésmentes virágokhoz a nagy, élénk színű levelek terelik a méheket, hogy beporozzák.

A mikulásvirág eredete

A mikulásvirág eredete az aztékok idejére nyúlik vissza. Az aztékok, a mai Mexikó középső és déli részén az amerikai kontinens egyik legkiterjedtebb bennszülött civilizációját hozták létre a 14–15. században, a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán között.

Mikulásvirág piros levele és sárga virága

A legenda szerint egy azték istennő szíve, szerelmi bánatában meghasadt. Megtört szívéből vér csöpögött a földre, melynek helyén mindenhol vérvörös levélű növény, a mai mikulásvirág sarjadzott. Mexikóban „flora de la noche buena”, azaz a szent éjszaka virága néven ismerik a mikulásvirágot.

A növény eredeti neve Poinsettia, melyet egy mexikói amerikai nagykövetről és botanikusról, Joel Poinsette-ről neveztek el. Ez a név sokáig megmaradt, sőt, sok országban még ma is így nevezik a növényt.

A Kaliforniába kivándorolt német Paul Ecke az 1900-as évek elején kezdte el karácsonykor árulni a mikulásvirágot, mint vágott virág. Később elkezdte nemesíteni és cserepekben termeszteni, így valószínűleg ő tekinthető a mai mikulásvirág megalkotójának.

Piros, vagy fehér a mikulásvirág?

A klasszikus mikulásvirág fellevelei élénk piros színűek, de ma már a fehér és a vörös többféle árnyalatában is termesztik a növényt. Létezik fehér, lazac, rózsaszín és sötétvörös levélű mikulásvirág, de nem ritka a többszínű levelekkel rendelkező sem.  

Fehér levelű mikulásvirág

Hogyan válassz egészséges növényt?

Mielőtt mikulásvirágot vásárolsz, nem árt tudni, hogy hány nap van karácsonyig. A túl korai vásárlással és egy nem megfelelő gondozással kockáztatjuk, hogy az ünnepnapok dísze legyen a csodaszép vörös növény.

Vásárláskor is érdemes megvizsgálni a növényt, nehogy egy elöregedett példányt vigyél haza, ami nem bírja ki ünnepekig. Kukkants bele a növény közepébe és vizsgáld meg az apró virágait. A sárgászöld apró bimbós virágok azt mutatják, hogy a növény fiatal, életerős.

Ha a virágok barnás színűek és már hullanak, akkor az elvirágzás időszakában van a növény, ami azt jelenti, hogy a színes fellevelek hamar le fognak hullani, az ágak meg fognak kopaszodni.

Figyeld meg azt is, hogy a virágokat hol tárolják az üzletben. Mivel a mikulásvirág érzékeny a hidegre és a huzatra, ne vásárolj olyan cserepet, ami a bejárat közelében áll, mert fennáll a veszélye a megfázásnak, ami lerövidíti a növény élettartamát.

Vásárlás után, az üzletben alaposan csomagold be a mikulásvirágot, ami megakadályozza, hogy sokkot kapjon a növény a nagy hőmérséklet különbségtől, ha a meleg helyiségből kiviszed a téli hidegbe.

Tarka levelű mikulásvirág

Hol érzi jól magát?

A mikulásvirág szobahőmérsékleten érzi jól magát és mérsékelten fényigényes. Nem szereti a huzatos, hűvös helyeket. A szoba egy védett szegletében remekül fogja magát érezni. Egy törtfehér fal előtt a vörös és zöld levelek igazán impozáns látványt nyújtanak.

Legjobb, ha abban a cserépben marad, amiben megvásároltad, mert könnyebb benne szabályozni a víz mennyiségét. Nem javasolt cserépedénybe ültetni, mert a cserép hamar felszívja a vizet és a növény könnyen kiszárad.

A mikulásvirág gondozása

Nem túl igényes, szívós növény, így ha néhány apróságra odafigyelsz, akkor a mikulásvirág hosszan virágzik és sokáig megtartja a színes leveleit.

Mit nem szeret a mikulásvirág? Nem bírja a hideget, a huzatot, a hideg vizet és a közvetlen hőt. Ha ezektől távol tartod, sokáig gyönyörködhetsz a növényben.

Hogyan öntözd a mikulásvirágot?

Öntözd a növényt szobahőmérsékletű vízzel és ne engedd, hogy a földje teljesen átázzon. Mérsékelt öntözés szükséges, de csak akkor, amikor már száraz a virágföld. A növény alatt ne álljon víz a tálkában. Télen nem igényel tápanyagot, de tavasztól el lehet kezdeni tápoldatozni, mint bármely más szobanövényt.

Mikulásvirág piros és fehér

Mit kell tenni, hogy újra virágozzon a növény?

Nem mindenki vásárol minden évben új mikulásvirágot, hanem „átnyaraltatja” a következő télre. Ahhoz, hogy a növény újra virágba boruljon, sötétséget kell biztosítani neki, ami aktiválja a virágzást kiváltó hormonokat. Elsötétítés előtt néhány héttel érdemes a növényt kicsit megmetszeni.

Ha azt szeretnénk, hogy a növény karácsonykor virágozzon és szép, színes fellevelei legyenek, akkor szeptember közepe körül el kell kezdeni a sötétítést. Ez azt jelenti, hogy 10 héten keresztül napi 14 órát kell a növényt koromsötétben tartani. Nem elég a félhomály, teljes sötétség kell, így ajánlott a virágot letakarni ezekben az órákban.

A többi órában a növénynek erős fényre van szüksége. Mivel ősszel már a nappalok is elég szűrt fényűek, ami nem elegendő a virágzás beindulásához, ezért a mikulásvirágot növénylámpával kell megvilágítani. Ha mindent jól csináltál, akkor karácsony előtt megjelennek a kicsi sárga virágbimbók és a színes levelek.

Mikulásvirág a következő télre

Karácsony után, ha a növény ép és egészséges maradt, érdemes megmenteni a következő évre. Ehhez vágd le a felleveleit és az alsó levelekből a fonnyadtabbakat, majd tedd a cserepet világos helyre. Ilyenkor a növény pihen, nem kell tápoldatozni. Hamarosan újra magához tér és a levelek tövénél megjelennek az új hajtások. Ekkor ültesd át a virágot laza, porózus talajba.

Színes levelű mikulásvirág

Nyári éjszakákon kinn maradhat egy védett helyen, de a hűvös éjszakák nem tesznek jót a növénynek, ilyenkor be kell költöztetni a szobába. Érdemes tápoldatozni is, mint bármely más szobanövényt.

Ha azt szeretnéd, hogy a fellevelek színesek legyenek, akkor gondoskodnod kell arról, hogy több héten keresztül minden éjszaka, legalább 12 órán át zavartalanul tudjon aludni. Ennek legegyszerűbb módja, ha minden este egy teljesen fekete műanyag zacskóba tesszük a növényt. Fényt semmilyen körülmények között nem kaphat ez alatt az idő alatt, mert a legkisebb fény is tönkreteszi a kezelést.

Az éjszakai teljes sötétséggel szemben, nappal viszont olyan világos helyen legyen, amilyenen csak tud. A sötét éjszaka és a világos nappal biztosítását nem felejtheted el egy napra sem. Amint megjelennek a színes levelek a növény tetején, a folyamatot abba lehet hagyni.


A mikulásvirág meghálálja a gondozást, idővel nagyra és gyönyörűre nő, ezért érdemes rá időt és energiát áldozni.