Karácsonyfa csúcsdísz, a fenyő megkoronázása

Azt hiszem, abban megállapodhatunk, hogy nincs karácsonyfa csúcsdísz nélkül. Kinek ilyen, kinek olyan, de a fa megkoronázása kihagyhatatlan.

Családok sokaságában igazi rituálé a karácsonyi készülődés és a karácsonyfa feldíszítése. Sokan már nyáron elkezdik követni, hogy hány nap van még karácsonyig, hogy mindennel idejében elkészüljenek.

A szenteste előtti napokban beszerzik a mikulásvirágot, kiválasztják a család fenyőfáját, karácsonyfa díszeket készítenek a gyerekekkel, megsütik az ünnepi kekszeket, kihelyezik a karácsonyi ajtókopogtatót.

A fenyőfa díszítésének is megvan a maga varázsa. Elkezdődik a fának a tartóba rögzítésével, folytatódik az összekuszálódott égősor kibogozásával és fára tekerésével, majd jön a díszek felaggatása. Végül zárul a karácsonyfa megkoronázásával, a csúcsdísz felhelyezésével.

Karácsonyfa díszítés

Sokan vannak, akik minden évben követik az aktuális trendet és lecserélik a régi karácsonyfadíszeket, köztük a karácsonyfa csúcsdíszt is.

De azok sincsenek kevesen, akik ragaszkodnak a hagyományokhoz, és minden évben a család féltve őrzött díszeit aggatják a fára. A karácsonyfa csúcsdísz kiemelt helyet foglal el a gyűjteményben, az a legféltettebb kincs. Külön doboza és saját története van.

Milyen alakú lehet a karácsonyfa csúcsdísz?

Formáját tekintve bármilyen lehet a karácsonyfa csúcsdísz, de vannak alakzatok, melyek népszerűbbek, hagyományőrzők, így ezek gyakrabban kerülnek a fára.

Csillag

A legősibb, a legkedveltebb, a legtöbbször használt karácsonyfa csúcsdísz csillag alakú. Ennek oka, hogy a csillag Jézus születéséhez kapcsolódó szimbólum. A kisded születésekor világító betlehemi csillag útmutatóul szolgált a napkeleti bölcseknek, hogy megtalálják az általuk várt királyt.

Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték:
„ Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.

Máté evangéliuma

Angyal

A csillag mellett az angyal díszek is töretlen népszerűségnek örvendenek. Az angyalok a karácsony legősibb szimbólumai, hisz Jézus születésekor megjelentek Betlehem felett az égen és vigyáztak a kisdedre.

Azért tesszük az angyaldíszt a karácsonyfa legmagasabb pontjára, hogy a magasból lenézve vigyázzon a családra, mint régen Jézusra.

Az angyalokhoz más hiedelem is kötődik, ami miatt érdemes karácsonykor az otthonunkban tartani néhányat. Eszerint az angyalok elűzik a gonosz szellemeket, így nyugalom és szeretet költözik otthonunkba.

Csúcsos

Azt hiszem, ezt a csúcsdíszt nem kell bemutatnom, hisz nincs olyan család, akinél még ne lett volna valamilyen változata a fenyőfa tetején. Régen vékony falú üvegből készült, így a legkisebb ütődésre is könnyen eltört. Ezért a csúcsdísz felhelyezését csakis felnőtt végezhette.

Míg a fa öltöztetésekor ez volt az utolsó, ami a helyére került, leszedéskor elsőként emelték le a fa tetejéről, majd az alaposan kibélelt dobozában pihent a következő karácsonyig.

Masni

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy már évszázadokkal ezelőtt is díszítették a fenyőfát masnikkal. Különböző színű szalagokat kötöztek a fa ágaira, de sokszor a csúcsra is ez került.

Napjainkban a masnikötés a reneszánszát éli. Akiben van egy kis kreatív hajlam, hetekkel karácsony előtt kutatni kezd a masnikötési technikák után, ami alapján elkészíti a fa masnidíszeit.

Érdemes olyan szalagot vásárolni, melynek a szélében vékony, hajlítható drót erősítés van, mert az ezekből készült bokrétáknak tartása van, sokáig megmarad az alakjuk.

Miből készülhet a karácsonyfa csúcsdísze?

Gyakorlatilag bármiből készülhet a fenyő csúcsdísze, de arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy könnyű legyen. Mivel ez a dísz a fenyő legmagasabb pontjára kerül, ahol az ág meglehetősen vékony, ezért egy nehezebb anyag súlya alatt elhajlik.

Üveg: a legelterjedtebb alapanyag, ha csúcsdiszről beszélünk. Már a múlt század közepén is, még a szerényebb körülmények között élők is igyekeztek üveg karácsonyfa csúcsdíszt beszerezni, amire úgy vigyáztak, mint a szemük fényére.

Karácsonyfa csúcsdísz csillag alakú

Horgolt: az utóbbi évek divathulláma a horgolt karácsonyfadísz, így a csúcsdísz is horgolással készül. Legtöbbször horgolt angyalkákkal és harangokkal találkozunk a feldíszített fenyőfán.

Papír: előnye, hogy gyerekekkel is közösen elkészíthető, ragasztható, formázható, bármilyen színre festhető. Rendkívül sokoldalú anyag.

További előny, hogy az internet tele van jobbnál jobb bemutatókkal, hogyan lehet hajtogatással, vagy papírfonással különböző karácsonyfa díszeket készíteni, így nem okoz lelkiismeretfurdalást, ha évente új alkotás kerül a fa tetejére.

Milyen színű legyen a karácsonyfa csúcsdísz?

  • Arany – a gazdagság, az elegancia, a napfény, az isteni hatalom, a halhatatlanság és a dicsőség jelképe.
  • Ezüst – a tisztaság szimbóluma, az őszinteség, a biztonság és harmónia kifejezője.
  • Bordó – régen a legelőkelőbb színnek számított, a szentséget, az isteni és a királyi jelleget fejezte ki.
Karácsonyfa csúcsdísz masni
  • A többi fenyődisszel harmonizáló – sokszor az aktuális divat határozza meg, nem a színek mögötti jelentés.
  • Világító – számomra kissé giccses, de létezik. Drótból formázott alakzat, mely ugyanúgy világít, vagy villog, mint a karácsonyi égősor.