Ha gyors karácsonyi ételek után kutatsz, akkor bizonyára olyan helyzetbe kerültél, ami miatt nincs sok időd felkészülni az ünnepre. Lehet ez egy betegség, de az évvégi hajrá is keresztbe vághatja az ünnepre hangolódást.
No de karácsonykor mégiscsak szeretne az ember kicsit meghitt hangulatba kerülni és valami finomat tenni az ünnepi asztalra. Szerencsére nem kell órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy finomsággal lepd meg a családod Szentestén.
A karácsonyi gyors ételek elkészítése mellett még a fenyőfa feldíszítésére is van idő. Mire a csúcsdísz felkerül a fára, a karácsonyi vacsora is tálalásra kész lesz.
Segítségképpen következzenek azok a gyors karácsonyi ételek, melyek nem csak egyszerűek, de finomak is.
1. A legegyszerűbb karácsonyi étel a Sonkatekercs
Hozzávalók:
- 10 szelet sonka
- 100 g sajtkrém
- 1 sárgarépa, vékonyan felvágva
- 1 uborka, vékonyan felvágva
- 1 zöldpaprika, vékonyan felvágva
Elkészítés:
- Vedd elő a sonkaszeleteket, majd mindegyiket kend meg egyenletesen sajtkrémmel.
- Helyezd a vékonyra vágott sárgarépát, uborkát és zöldpaprikát a sonkaszeletekre.
- Tekerd fel a sonkaszeleteket szorosan, majd tedd hűtőbe legalább fél órára, hogy szilárdabbá váljon a tekercs.
Hogyan variálhatod ezt a gyors karácsonyi ételt?
Sonkatekercset sokféleképpen lehet készíteni, így ha valami más töltelékkel szeretnéd a sonkát feltekerni, akkor íme néhány ötlet:
- A tölteléket készítheted túró, tejföl keverékkel is, melyet sóval, borssal és egy kis fokhagymával ízesíthetsz.
- Körözöttel is töltheted a sonkaszeleteket.
- A sajtkrémes tölteléket megbolondíthatod egy kis tormával, amitól pikáns ízt kap ez a gyors karácsonyi étel.
2. A leggyorsabb karácsonyi étel a baconba tekert csirkemáj
A baconba tekert csirkemáj egy nagyon ízletes és egyszerűen elkészíthető étel. A gyors karácsonyi ételek leggyorsabbika. De ha még ennyit időd sincs, ezt az ételt előre is elkészítheted, fagyaszthatod és szenteste már csak sütni kell. Itt recept, amely négy főre elegendő:
Hozzávalók:
- 500 g csirkemáj, tisztítva
- 14-16 szelet bacon
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Vedd elő a csirkemájat, tisztítsd meg és mosd át alaposan.
- Helyezd őket papírtörlőre, ami felissza a fölösleges vizet a májdarabokról.
- Tekerd a csirkemáj darabokat a bacon szeletekbe, majd rögzítsd őket fogpiszkálóval.
- Egy jénai edényt vékonyan kenj ki olíva olajjal, majd szorosan egymás mellé rakd bele a baconba tekert májat.
- Helyezd a jénait az előmelegített sütőbe és sütsd 20-30 percig, amíg a csirkemáj teljesen átsül és a bacon ropogósra sül.
- Melegen tálalva a legfinomabb, de hidegen sem vész kárba.
3. Csirke fajitas
A fajitas eredetileg mexikói étel, de ízvilága remekül illik a mi ízlésünkhöz is. Szerencsére ez a recept sincs kőbe vésve, az összetevők szabadon változtathatók a család ízlése szerint.
Mi is az a fajitas? A fűszerezett sült csirkehús darabokat tortillába tekerve tálaljuk, friss zöldségekkel, avokádóval és tejföllel. A fajitás nem sok előkészületet igényel, ezért is kapott helyet a karácsonyi gyors ételek között.
Hozzávalók 4 személy részére:
- 500 g csirkemellfilé, csíkokra vágva
- 1 nagy fej hagyma, vékonyan felvágva
- 2 paprika (piros és zöld), csíkokra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál fekete bors
- 8 tortilla
- Reszelt sajt, tejföl és avokádó szeletek, a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és a felszeletelt paprikát, majd párold körülbelül 3-4 percig, amíg kissé megpuhulnak.
- Add hozzá a csirkét, majd fűszerezd paprikával, korianderrel, fokhagymaporral, köménnyel, sóval és borssal. Addig kell sütni, amíg a csirkehús teljesen átsül és a zöldségek enyhén megpirulnak, ez körülbelül 8-10 percig tart.
- Amíg a hús sül, szeletelj fel zöldségeket a tálaláshoz. Itt aztán bármi jöhet, amit a család szeret: paprika, paradicsom, uborka, csemegekukorica, hagyma, lilakáposzta, zöldsaláta, avokádó.
- Tálalás előtt melegítsd fel a tortillákat mikrohullámú sütőben vagy sütőben. Töltsd meg a tortillákat a csirkehússal, majd szórd meg reszelt sajttal. Tejföllel kínáljuk.
4. Zöldséges csirkecomb sütőzacskóban
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb
- 4-6 db sárgarépa, egészben hagyva
- 4-6 db nagyobb burgonya, meghámozva, félbe vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál frissen őrölt bors
- Ízlés szerint fűszerezhető oregánóval, vagy majoránnával.
- 1 db nagyobb méretű sütőzacskó
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- A megmosott csirkecombot fűszerezd be, majd helyezd el a sütőzacskóban.
- A megpucolt zöldségeket tedd a csirkehús mellé.
- Önts a zacskóba 2 evőkanálnyi olíva olajat.
- Szórd meg a zöldségeket is egy kis fűszerrel.
- Szorosan zárd le a zacskót, majd alaposan forgasd össze a bennelévőket, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol érjék a húst és a zöldségeket.
- Tedd a sütőbe, egy tepsire helyezve.
- Ollóval 3-4 helyen vágj pici rést a zacskón, ahol a gőz távozni tud sülés közben.
- Sütsd a csirkecombokat 40-45 percig, vagy amíg a csirkehús teljesen átsült és a zöldségek puhák lesznek.
- Tálald az ételt azonnal, melegen a legfinomabb.
5. fasírt sütőben sült zöldségekkel
Azt hiszem, a fasírtot nem kell bemutatni, hisz valamilyen változata minden családnál a kedvencek közé tartozik. A fasírt méltán kapott helyet a gyors karácsonyi ételek között, hisz a darált húst pillanatok alatt össze lehet keverni a fűszerekkel, és már mehet is a sütőbe.
Mivel a köret együtt sül a fasírttal, így a karácsonyi étel még gyorsabban elkészül, ráadásul sokkal ízletesebb is lesz.
Hozzávalók:
- 500 g darált hús (sertés, marha vagy vegyesen)
- 1 közepes fej vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1-2 tojás
- 1/2 csésze zsemlemorzsa, vagy 1 áztatott zsemle
- 1/2 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál só
- 2 közepes burgonya, kockára vágva
- 2 közepes sárgarépa, karikára vágva
- 1 közepes padlizsán, kockára vágva
- 1 közepes cukkini, kockára vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, a finomra vágott vöröshagymát, a finomra vágott fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a borsot és a sót.
- Formázz golyókat a húskeverékből és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Egy másik tálban keverd össze a kockára vágott burgonyát, sárgarépát, padlizsánt és cukkinit az olívaolajjal.
- Tedd a zöldségeket a húsgolyók köré a tepsiben.
- Sütsd a fasírtot és a zöldségeket 30-35 percig, vagy amíg a hús átsül és a zöldségek enyhén pirultak.
- A sütőből kivéve, melegen tálald.
+1 Kukoricasaláta a gyors karácsonyi ételek mellé
A gyors karácsonyi ételek után következik egy ráadás, egy igazi jolly joker. Ez nem más, mint a kukoricasaláta. ami szinte percek alatt elkészíthető és többféle főétellel párosítható.
A kukoricasaláta az egyik olyan étel, amire nehéz pontos receptet írni, hisz ahány ház, annyi szokás. Egyesek a majonézes változatokra esküsznek, míg mások az olajos öntetre.
Az előzőekben felsorolt gyors karácsonyi ételek közül mindegyikhez tálalhatunk egy adag kukoricasalátát, mindegyiket remekül kiegészít és ünnepivé varázsol.
Hozzávalók:
- 2 doboz csemegekukorica
- 3 dl tejföl (vagy joghurt)
- 1 fej lilahagyma, apróra vágva
- 5-6 db piros retek, kis kockákra vágva
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál mustár
- Ízlés szerint 1 evőkanál majonéz
- Só és fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A konzervkukorica levét szűrd le.
- Egy tálban keverd össze a tejfölt, a citrom levét, a felkockázott lilahagymát, retket és a mustárt.
- Add hozzá a kukoricát, majd keverd össze. Sózd és borsozd ízlés szerint.
Hogyan variálhatod ezt a gyors karácsonyi ételt?
- Hagyma és retek helyett keverheted a kukoricát savanyú almakockákkal is.
- Majonézes öntet helyett meglocsolhatod a kukoricát 1-2 kanál olíva olajjal, majd madársalátával és jégsalátával keverheted össze.
Remélem, sikerült a gyors karácsonyi ételek között megtalálni a család kedvencét.