Lakás felkészítése eladásra – 5 home staging tipp

Manapság egyre gyakoribb a Home Staging vagyis egy ingatlan előkészítése értékesítésre vagy bérbe adásra, többnyire erre specializálódott szakember által. Ezt a szolgáltatást azonban nem mindenki engedheti meg magának, de az alábbi 5 tipp segítségével azoknak is egyszerűbbé válik a lakás felkészítése eladásra, akik maguk szeretnék ingatlanukat vonzóbbá tenni a piacon.

Napjainkban felélénkült az ingatlanpiac. Az árak már annyira csábítóak, hogy sokszor az is eladásban gondolkodik, aki egyébként nem is tervezte. Az ingatlan értékesítésére azonban fel kell készülni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az adottságaiból.

Egy stylist szakmailag természetesen többet ki tud hozni a lehetőségekből, nem ismer lehetetlent és ámulatba ejtő változásokat tud véghez vinni. Viszont mérlegelni kell, hogy a szakemberre fordított idő, pénz és energia megtérül-e az ingatlan eladásakor.

Ha úgy ítéljük meg, hogy nem térülne meg egy home staging, mi magunk is sokat tehetünk, hogy lakásunk a lehető legjobb oldalát mutassa az ingatlanpiacon. Vannak bárki által elvégezhető javítások, változtatások, melyek vonzóbbá tehetik a lakást. Mindez több érdeklődőt generál, ami növeli az esélyét a gyors és sikeres eladásnak.

Mi az a home staging?

A home staging röviden összefoglalva a lakás felkészítése eladásra. Célja, hogy minél több embernek felkeltse a figyelmét és növelje az eladás esélyét. A home staging nem egyenlő a lakásfelújítással, de a lakberendezéssel sem.

A home staging során újíthatunk a lakás állapotán, de nem cél a teljes felújítás. Bútorokat is cserélhetünk, de nem cél a komplett lakberendezés.

Az eladásra történő előkészítés során vonzóbbá tesszük az ingatlant, megmutatjuk a benne rejlő lehetőségeket, otthonossá varázsoljuk, ahol az érdeklődő el tudja képzelni az életét.

Mivel egy ingatlan vásárlásakor az első benyomás meghatározó, értékesítés előtt mindent meg kell tenni, hogy a lakásba először belépőben kellemes érzések alakuljanak ki.

Tipp1 – Lakás felkészítése eladásra takarítással

Banálisnak tűnik, de ha végignézzük az ingatlanhirdetésekben közzétett fotókat, rájövünk, hogy a többség abszolút nem foglalkozik az értékesítés előtti takarítással. Rendetlen, lomos, koszos lakások fényképei köszönnek vissza a hirdetésekből, jelentősen rontva az eladás esélyeit.

Mielőtt nekiállunk fényképet készíteni az eladó sorba került ingatlanunkról, az első és legfontosabb lépés az alapos takarítás. Ha semmi mást nem fogadsz meg a többi javaslatunkból, csak ezt, már akkor is jobb vagy a többségnél.

• Porszívózás, törölgetés, felmosás, ablakpucolás.
• Mosogatás, majd a száradó edények elpakolása.
• A zsúfolásig megrakott konyhapult felszabadítása, a fűszerek, dobozok, mosogatószeres flakonok szekrénybe pakolása.
• A vacsorafőzés nyomainak eltüntetése, vágódeszkák, fazekak elrejtése.
• Ruhaszárító, száradó ruhák eltüntetése.
• Fürdőszoba, WC alapos takarítása, vízkőtelenítése.
• Kád peremének felszabadítása a flakonoktól.
• WC tető lehajtása, a földön heverő WC-papíros zacskó elrejtése.
• Bejárati ajtónál lévő cipők elrejtése, a fogason lógó kabátok elpakolása.
• Szekrények tetejére halmozott dobozok, bőröndök elrejtése.
• Ágy alá dugott porszívó, a sarokba állított vasalódeszka elpakolása.
• Szeméttől kicsorduló szemetes ürítése.
• Leszakadt függöny visszacsipeszezése.
• Asztalra halmozott újságok, levelek selejtezése, fiókba süllyesztése.

Tipp2 – Lakás felkészítése eladásra kisebb felújítással, selejtezéssel

Az évek során egyre több tárggyal vesszük körbe magunkat. Vonatkozik ez a bútorokra is. Nagyobb asztalt veszünk a kelleténél, több széket, mint ami elfér, ide egy polc, oda egy szekrényke, csak hogy lehessen hová pakolni a lomot.

Általános tény, hogy a lakások többsége túlzsúfolt, megmozdulni is alig lehet benne. A zsúfoltság azonban rossz érzetet kelt egy potenciális lakásvásárlóban, mert sokan nem tudják elképzelni, hogy milyen lenne az a lakás, ha üres lenne, vagy ha a saját bútorai lennének benne.

A lakás eladásra történő felkészítése során igyekezz szellőssé tenni a helyiségeket. Ha teheted, akkor szabadulj meg néhány felesleges szekrénytől, pótágytól és csak azokat hagyd a lakásban, amik kényelmesen elférnek, körbejárhatók.

Sokszor nem elegendő csak a felesleges bútorok kiselejtezése, a tér a sötét falaktól és a rossz világítástól is szűkösnek hat. Ha van rá mód, fesd át a falat világos színre és cserélj ki pár pislákoló égőt erősebbre. A színek használatáról nem árt kicsit olvasgatni, hisz nem mindegy milyen szobába mit választunk és milyen színt mivel párosítunk.

Ne feledd, hogy az erkély is a lakás része, ugyanaz vonatkozik rá, mint a többi helyiségre. Ötletességgel vonzóbbá lehet tenni még a kis erkélyeket is.

Tipp3 – Lakás felkészítése eladásra textíliákkal

A textíliák barátságosabbá, melegebbé teszik a lakást és csökkentik a visszhangot. Még a legunalmasabb fehér fürdőszobát is feldobhatod szép új, színes törölközőkkel, zuhanyfüggönnyel.

A megsárgult régi függönyök helyett is vehetsz újat. A költsége elhanyagolható a hatás mellett. A régi, nehéz, poros szőnyegek sem bizalomgerjesztőek. A szobához színben passzoló, kisebb összekötő szőnyegekkel sokkal jobb hatást lehet elérni.

A nappali sarokkanapéja is sokkal barátságosabban néz ki néhány színes párnával, vagy a karfára hajtott puha, meleg takaróval.

A hálószobáról se feledkezzünk meg! Egy szép ágynemű, ágytakaró, néhány díszpárna és máris semlegessé vált a családi pihenés színhelye.

Tipp4 – Lakás felkészítése eladásra kisebb kiegészítökkel

Egy állólámpa a sarokban, vagy a törölközőkhöz passzoló szappanadagoló és fogkefetartó a fürdőszobában, esetleg néhány szobanövény az ablak környékén rögtön más hatást eredményez. A konyhát is átrendezheted kis költségvetésssel, ami csak emelhet a színvonalon.

Ha az anyagi kereted megengedi, akkor a lakás eladásra való felkészítése során érdemes néhány kisebb bútort kicserélni, modernizálni. A fürdőszobát is teljesen más fényben mutatja egy nem túl drága, de mutatós kézmosó szekrény a régi, kopott kagyló helyett.

Tipp5 – Lakás felkészítése eladásra fotókkal

Ha megtörtént a lakás felkészítése az eladáshoz, akkor következik a fényképezés. Ha te magad nem tudsz szép képeket készíteni, akkor kérd meg egy hozzá értő ismerősödet vagy egy fotóst. Fontos, hogy minél vonzóbb fotók készüljenek, hisz rajtuk keresztül alakul ki egyfajta vágy, érdeklődés a potenciális vásárlókban.

Törekedni kell arra, hogy a fotókon a lehető legnagyobb rész látszódjon a helyiségekből. Ezt akkor érhetjük el, ha egy sarokból fotózunk. Fontos az is, hogy világos, éles képek készüljenek. Hiába jó a lakás, ha sötét, elmosódott képeket teszünk ki a hirdetésben, nem sok ember érdeklődését fogja felkelteni.

Tipikus hiba, hogy az eladók nem mellékelnek alaprajzot a hirdetéshez. Vagy ha csatolnak is, az sem méretarányos. Találkoztam már olyan alaprajzzal, ahol a szűk folyosót akkorának rajzolták, mint egy szobát. Ez a lakásba lépve óriási csalódást okoz az érdeklődőben. A legjobb egy méretarányos alaprajz készítése, amin a méretek is fel vannak tüntetve.

+1 tipp – Szívélyes lakásbemutató

Felkészítetted a lakást az eladásra, elkészültek a fotók is, megjelent a hirdetés, elérkeztünk a lakásbemutatókhoz. Minden egyes bemutatóra úgy tekints, hogy a potenciális vevőd érkezik hozzád.

A fotók és a paraméterek alapján már felébredt benne a kíváncsiság, ami a személyes benyomással vagy megerősödik benne, vagy elveti a vásárlást.

  • Tartsd továbbra is tisztán és rendezetten a lakást, a bemutató előtt az első pontban leírtakon menj végig újból.
  • Ne a lakásbemutató előtt főzz pörköltöt. A szagok nagyon rémisztőek tudnak lenni.
  • A zuhanyzást is halaszd a látogatás utánra, a vizes törölközők és a párás fürdőszoba elég kiábrándító.
  • Minden bemutató előtt szellőztess ki és kapcsold fel a villanyokat, hogy világos legyen minden helyiség.
  • Egy csokor friss virág az asztalon, vagy egy gyümölcsös tál az étkezőasztalon barátságosabbá teszi a hangulatot.
  • Légy kedves, mosolygós és válaszolj minden kérdésre.

Remélem, most már nem fog gondot okozni a lakás felkészítésre eladásra. Némi fantáziával és ráfordított idővel kis költségvetéssel is előhozhatjuk a lakás értékeit, melyek segítenek megtalálni a potenciális vevőt.