Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában

Az alkoholos italok es italkülönlegességek nem csak önmagukban fogyaszthatók, hanem a gasztronómiába is remekül beilleszthetők. Egy kevés alkohol pikáns, különleges ízt ad egyes ételeknek, így érdemes vele kísérletezni az ízek szerelmeseinek. Most nézzük, hogy mely italt milyen ételhez párosítsunk.

Italok a konyhában

Az alkoholos italoknak, valamint az alkoholfogyasztásnak rendkívül széles kultúrája van. Családi események, ünnepek nem múlnak el egy-egy koccintás nélkül. De sokan nem csak önmagában, vagy egy szuper étel mellé fogyasztják, hanem az ételeket is megbolondítják egy kis alkohollal, ami rendkívül különlegessé teheti ételeinket, ízüket meggazdagítva.

Ha a hagyományos italkínálás helyett valami különlegességgel is le szeretnénk nyűgözni a vendégeinket, akkor célszerű megtanulni a flambírozást, vagy a koktélkészítést.

Mixertanfolyam

Ha vonzanak az italkülönlegességek és kíváncsi vagy a legújabb italfogyasztási szokásokra, akkor érdemes belemélyedni a mixer szakma rejtelmeibe is, hiszen ez egy rendkívül izgalmas világ.

Számos módszer létezik a fortélyok elsajátítására, de egy gyakorlatias mixerképzés Szegeden is elvégezhető, ahol profi szakemberek segítségével sajátíthatjuk el a szakma fogásait.

Sörös ételek

Bizony, kedvenc sörünket nem csak önmagában fogyaszthatjuk, hanem számos ételt is megbolondíthatunk vele. Az egyik legnépszerűbb étel, amit sörrel készíthetünk, a csülök Pékné módra, amivel aztán igazi lakomát csaphatunk. A csülök húsa omlós, bőre ropogós lesz, ha sörrel locsolgatjuk. Az igazán ínyencek barna sört használnak ehhez az ételhez.

A csülök mellett megemlíthetjük még a különféle leveseket is, mint például a hagymalevest, savanyú káposztás, vagy a chedar sajtos sörleves. Sör hozzáadásával rendkívül ízletes kenyereket is készíthetünk házilag. A sörös kenyér élesztő helyett sütőporral készül, így még várni sem kell a kelesztésre, összekeverés után azonnal süthető.

Bor a konyhában

Ízletes vörösborainkból nem csak forralt bort készíthetünk, hanem akár főételeinkhez is adhatjuk. Gyakran raknak vörösbort olyan olasz ételekbe, mint például a bolonyai vagy a lasagna. Ezeken kívül a vörös hússal készült ételekhez is bátran adhatjuk, legyen az őz, marha, vagy szarvas hús.

A vörösbor nemcsak, hogy kifinomult és különleges ízt ad az elkészített ételünknek, hanem puhítja is a húsokat, ezért akár pácolhatjuk is benne. Az év bármelyik napjáról legyen is szó, biztosak lehetünk abban, hogy a borral dúsított ételeink rendkívül különlegessé teszik napunkat.

Pezsgő

A pezsgő egy olyan alkoholos ital, amit többnyire különlegesebb események esetén nyitunk ki. Ennek köszönhetően a belőle készíthető ételek is inkább a különleges oldalon állnak.

Desszertek terén megemlíthetjük a sabayont, ami egy igazán egzotikus spanyol édesség. Elkészítésénél a pezsgőt a cukorral habosítjuk ki a tojás sárgájával. Ez mellett természetesen krémekbe is rakhatjuk, legyen szó bármilyen desszertről.

Pálinka az ételekben

A pálinka erőssége és erős íze miatt az az ital, amiről sokan nem is gondolnák, hogy ételekbe is megfelelő választás lehet. Ezzel ellentétben egy kis adag pálinka számos ételt ízletesebbé és különlegesebbé tehet.

Megemlíthetjük itt a pálinkás meggybefőttet, ami ünnepek közeledtével rendkívül finom töltelék lehet süteményeinkbe. Abban az esetben, ha bonbon készítéshez is értünk, mindenképp érdemes egyszer kipróbálnunk pálinkát a töltelékükben. Ezek mellett szószokba és levesekbe is bátran adagolhatjuk.

Gin, vodka és más tömény italok

A pálinkához hasonlóan a többi töménynek nevezett itallal is óvatosan érdemes bánni, de egy pár korty könnyen nyithat meg teljesen új ízvilágokat számunkra. Ráadásul egy kis töményebb italban való flambírozás nem csak hogy ízek terén jelenthet némi pluszt, hanem látványosságnak sem utolsó, ha mások előtt készül az étel.

A kevesebb néha több szlogen érvényesül ezeknek az italoknak a használatánál, hisz ha túl sokat adagolunk, és a tömény ital íze dominál, tönkre tesszük vele az ételt.


Kedvenc alkoholos italainkat tehát nem csak önmagukban fogyaszthatjuk, hanem akár ételeinket, desszertjeinket megbolondítva is. Ne feledjük, az alkohol nem gyerekeknek való, így az alkoholos ételeket csak felnőtt társaságnak készítsük.