Elektromos kerékpárral a környezetünk védelmében

A klímaváltozás elleni küzdelemben a közlekedés jelenti az egyik legnagyobb kihívást, hiszen az ebből származó károsanyag kibocsátás nem csak, hogy nem csökkent, de az utóbbi években nőtt a legnagyobb mértékben.

Az ilyen jellegű környezetszennyezés ellen a legnagyobb fegyver az e-mobilitás, vagy mikromobilitás lehet, hogy megszűntethessük a közlekedés okozta környezeti károkat. A következőkben ezért többek között azt fejtegetjük, hogy miért is érdemes elektromos kerékpárral küzdeni a környezetvédelem érdekében.

Miért épp a kerékpár?

A klímaváltozás egyik fő mozgatórugója a levegőszennyezés, aminek egyik fő okozója a közúti közlekedés. Városi környezetben a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező autók és a tömegközlekedési eszközök felelősek a legtöbb káros anyag kibocsátásáért.

Elektromos kerékpár

Sajnos a közlekedési csúcsidőszakokban ezek a járművek még fokozottabban szennyezik a környezetet, hiszen a haladási sebesség jelentősen belassul, többszöri megállásra kényszerülnek a járművek, így hosszabb ideig terhelik a környezetet. Emellett a levegőszennyezésen túl az úgynevezett zajemisszió (zajszennyezés) is komoly probléma a lakott településeken.

A városokban ennek leküzdésére a kerékpárok nyújthatnak megoldást, az alábbiak miatt:

 • a biciklizés kisebb öko-lábnyomot hagy maga után,
 • közlekedési- és egyben sporteszköz is,
 • a gyártásához kevés nyersanyagra van szükség,
 • használatához nem kell üzemanyag,
 • élettartamuk elég hosszú, átlagban kb. 10 év,
 • nem kell gyakran cserélni,
 • csaknem valamennyi alkatrésze újrahasznosítható,
 • zajhatása minimális.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió több országában, és így Magyarországon is kormányzati célkitűzés a kerékpáros forgalom részarányának fokozatos növelése a városi közlekedésben.

Elektromos kerékpárral a városban?

Sajnos sokan a kerékpározás helyett azért választják az autóval való közlekedést, mert félnek attól, hogy fizikai kondíciójuk nem megfelelő szintű ahhoz, hogy hatékonyan közlekedhessenek, vagy magával a napirendjükkel nem egyeztethető össze ez a fajta közlekedési mód.

Nos, aki a fentiek szerint gondolkodik, azok számára van egy jó hírünk: többek között a minőségi és széles elektromos kerékpár kínálatnak is hála, ma már ezektől nem kell tartani.

Az elektromos kerékpárok ugyanis egyidejűleg adnak tökéletes alternatívát a kocsival való közlekedés helyett, miközben kényelmes utazást is biztosíthatnak számunkra.

Elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpárok használatának több komoly előnye is lehet, többek között:

 • nem terheli a térdet és az ízületeket, hála a rásegítő motornak
 • nem fáradunk el az emelkedőn és széllel szemben sem,
 • idősebbek számára is kiváló közlekedési megoldás,
 • nehéz ellopni őket, hiszen kulccsal indulnak,
 • nem szükséges hozzá jogosítvány,
 • gyorsabb, mint a hagyományos kétkerekű,
 • nagy közlekedési dugók esetén még az autóknál is gyorsabb.

Hol népszerűek az elektromos kerékpárok?

Az elektromos kerékpárok és magának a kerékpárnak a használata egyre népszerűbb, ami köszönhető többek között annak is, hogy az európai országokban rendkívüli aktívan népszerűsítik a használatukat.

Amennyiben erre szeretnénk bizonyítékokat látni, elég csak a videómegosztó oldalakon rákeresnünk a holland, vagy épp belga kerékpáros kultúrára. Emellett azonban Norvégiában, Franciaországban, az Egyesült Királyságban is igen népszerű választásnak számítanak közlekedés terén.

Elektromos kerékpárok Magyarországon

Magyarországon szintén egyre jobban előtérbe kerül az ilyen típusú közlekedési eszközök népszerűsítése és elérhetőbbé tétele. Ennek egyik alappillére a folyamatosan növekvő bicikli utak hossza, illetve az esetleges vásárlásokat elősegítő anyagi források biztosítása.

Ezen a téren például akár 150.000 Ft-os támogatást is elérhetünk pályázatok útján, amennyiben kifejezetten elektromos kerékpárra szeretnénk szert tenni.

Nem véletlen tehát, hogy ma már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk elektromos rásegítéssel hajtott kerékpárokkal, vagy akár robogókkal.


Az elektromos kerékpárok tehát egyre inkább elterjedő félben vannak nem csak hazánkban, hanem a világ többi országában is, hiszen nem csak könnyebb, de környezetkímélőbb közlekedési formát is jelentenek, főképp a nagyvárosi forgatagban.