Így rendezd be a konyhát kis költségvetéssel

Csüggesztő érzés, ha ott állunk álmaink házában vagy lakásában, melyet végre megvásároltunk, de nincs túl sok pénzünk tökéletesen berendezni. Sokan vannak hasonló helyzetben, hisz a mai magas ingatlanárak mellett általában alacsony a költségvetés a bútorokra és a dekorációra.

Mivel a konyha az egyik legfontosabb helyiség, érdemes átgondolnunk, mégis hogyan tudnánk praktikusan berendezni. Írásunkból megtudhatod, hogyan lehet kevés pénzből élhetővé tenni a lakás ezen részét.

Használt konyhabútor új köntösben

Az új bútor súlyos összegekbe kerül. A silányabb minőségű viszont nem bírja évekig, ezért gyakorlatilag pénzkidobás. Átmeneti, vagy tartós megoldás lehet egy használt bútor felújítása.

Talán a nagymama garázsában rejtőzik egy értékes, de ódivatú darab, vagy akár ingyen elvihetőt is találunk másodkézből.

Annak érdekében, hogy ne lehangoló és kopott hatást keltsen, több mindent tehetünk:

  • Lefesthetjük a frontokat.
  • Megfelelő hobbi kiegészítőkkel készíthetünk antikolt bútort.
  • Teljes egészében le is cserélhetjük a frontot, s gyártathatunk új stílusút.
  • A fogantyúkat is lecserélhetjük a nekünk tetszőkre.

Bár néhány évtizede még tartósabb berendezési tárgyakat gyártottak, mindig győződjünk meg arról, hogy valóban jó minőségű bútor felújításába kezdünk.

Családi örökség - régi tányérok

Vintage a konyhában

Ha kis költségvetéssel dolgozunk, kapóra jön a vintage stílus sokfélesége. Így ugyanis több különféle helyről összeszedett használati tárgy is helyet kaphat, s így jön létre az otthonos érzés.

Családi örökség a polcokon

Mielőtt vagyonokat költenénk tányérra és evőeszközre, kérdezősködjünk a rokonságban! A dédmama hagyatékában, vagy a szüleink raktárában rejtőzhet olyan étkészlet, melyet sem dekorációs, sem étkezési céllal nem használnak. Előfordul, hogy nem is jut eszükbe felkínálni, mert nekik esetleg nem tetszik. Nekünk viszont értékes lehet.

A vintage konyhába dekorációs céllal vagy mindennapi használatra is kerülhet antik étkészlet. Így nemcsak spórolunk, de jó érzést is kelt használni őseink örökségét.

Székek, asztalok és az eklektika

Maga az eklektika is kapcsolódik a vintage stílushoz. Ennek jegyében nem baj, ha nincs két egyforma szék, vagy az asztal nem illik a konyhabútorhoz. A lényeg a sokféleség harmóniája. Bátran szerezd meg tehát innen-onnan a bútort, szükség esetén újítsd fel, s így teremts bájos összhangot!

Konyhai kiegészítők saját kezűleg

Kellékeket és dekorációt magunk is gyárthatunk az otthon található tárgyakból, vagy hobbi kellékekből. Az alábbi ötleteket érdemes megfontolni:

Lámpabúra

Ha szeretnénk több fényforrást, de sokalljuk a búrák árát, készítsünk ey régi kosárból, vagy befőttes üvegből lámpabúrát. Nagyon hangulatos hatást kelt egy vintage vagy modern helyiségben is.

Retró lámpabúra a konyhába

Pohártartó

A borospoharak számára fából is készíthetünk tartót. Ha azonban nincs kedvünk fúrni-faragni, egy használaton kívüli gereblyét is felhelyezhetünk a falra. Erről lóghatnak a poharak.

Polc kreatívan

Nem muszáj megvásárolni több tízezer forintért a vadonatúj polcot. Akár egy régi darab festése vagy antikolása is megteszi. Jó megoldás egy felesleges létra felfüggesztése vízszintesen, láncokkal. Erre nagyobb tárolódobozok kerülhetnek.

Fali dekoráció

Otthonos, de kis költségvetésű berendezésre vágysz? A fehér falra párszáz forintért vásárolhatsz matricát. Így máris vidámabban fogyasztjátok majd a kora reggeli kávét. Természetesen falfestéssel is próbálkozhatnak a nagy kézügyességgel megáldottak.

Konyhai kiegészítők

Mindennapi dekoráció

Nem szeretnél külön költeni a díszítésre? Nemcsak a keret, de a hely is kicsi? Vásárolj vagy készíts olyan használati tárgyakat, melyek egyben kifejezik stílusodat, ízlésedet is. Ilyen lehet egy jópofa konyharuha, asztalterítő, de akár egy feliratos vagy cicás bögre webshopból.


Kis költségvetésből kihívás berendezni a konyhát, viszont nem lehetetlen. Érdemes a családban rejlő régi tárgyakat felkutatni és felújítani, valamint kreatív kézműves megoldásokhoz folyamodni. Az eredmény magáért beszél majd.