Tudtad, hogy versolvasás okosabbá tesz?

A verseknek óriási kulturális értéke van. Ezt talán senki sem vitatja. Arra viszont már ritkán gondolunk, hogy a versolvasás mennyi pozitív hatással van az életünk több területére is.

Az egyre fejlettebb agykutatások hatására már tudjuk, hogy minden, amivel kapcsolatba kerül az agyunk, hatással van rá. Új készségek elsajátítása, új eszközök használata, a nyelvtanulás, a műszaki ismeretek, a humán tudományok, mind más és más módon stimulálják az agyunkat. Éppen ezért a versolvasásnak is kimutatható hatásai vannak. Nézzük, melyek ezek!

A vers olvasása valóban okosabbá tesz

A költészet megnyitja az elmédet olyan gondolatok előtt, amelyek bennünk maradnak, de megértésük kihívást jelent. Serkenti a memóriádat, és segít kifejleszteni a mély problémamegoldó technikákat, amelyek elkerülhetetlenül okosabbá tesznek.

Minden más könyvtípustól eltérően a költészet lehetővé teszi, hogy átéld a költők életét, akik valószínűleg több tapasztalattal és bölcsességgel rendelkeznek, mint te.

Főleg a magyar költők életének tanulmányozását ajánljuk, hiszen több ismeretre teszünk szert saját történelmünket illetően is. Olyan összefüggéseket ismerünk meg, amikről eddig nem tudtunk.

A versolvasás okosabbá tesz

Elérkezve a gyakorlati okokhoz, amiért az olvasás okosabbá tehet, az az, hogy a költészetben megvan az a lehetőség, hogy fejlett szókincset és nyelvi szerkezeteket tárjon eléd, amelyeket a mindennapokban is használhatsz, hogy okosabban közvetítsd és érzékeld az információkat.

Másrészt azáltal, hogy valaki más szemüvegén keresztül nézed a világot, megváltozik a perspektívád, és természetesen fejlődik benned az a készség, hogy egy helyzetet minden szemszögből láss.

Egyéb okok, amiért a költészet hasznos lehet

Ha azt hiszed, hogy az a tény, hogy a költészet okossá tehet, elegendő ahhoz, hogy elmerülj a végtelen előnyeiben, akkor várj, amíg megtudod, mi mindent tud még nyújtani az olvasóinak.

1. A versolvasás empatikussá tesz

Egy 2006-ban végzett tanulmány szerint erősebb empátiakészséget tanúsítanak a versolvasók, mint akik nem olvasnak verseket. Ez azért van, mert a költészet olyan fikció, amely elmélyül a költő bánatában, boldogságában, küzdelmeiben és izgalmában. Ennek eredményeképpen kirángatod magad a gondjaidból, és elkezded figyelembe venni a körülötted élők érzéseit.

2. Javítja a memóriát

A versek memorizálása segít a szívünkbe vésni egy gyönyörű nyelvet. Ha hajlamosak vagyunk szeretni a verseket, akkor komoly esély van arra, hogy megjegyezzük és a legtöbbet hozzuk ki belőlük. Tapasztalhatjuk, hogy a gyermekek mennyire könnyen megjegyzik a verseket és milyen szívesen szavalnak.

Versolvasás - verseskötet

Tanulmányok kimutatták, hogy a versek memorizálása hosszú távon kiváló egészségügyi előnyökkel jár, mivel csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

3. A versolvasás javítja a szókincset

Biztosan mindannyian jártunk már így: először olvasol verset, és nehéz megragadni az átfogó gondolatot, hiszen eleve nem érted a szavakat. Azonban amint elkezdesz többet olvasni ebből az anyagból, rájössz, milyen könnyű megérteni a verseket. Mi változott tehát?

Olvasás közben egy teljesen új szókincset ismerhetsz meg, amiről nem is tudtad, hogy létezik. Ezért az elméd edződik az ilyen összetett szavakkal és mondatokkal érthető információk fogyasztására. Ez azt is lehetővé teszi, hogy különböző nézőpontokból fejezzen ki helyzeteket, miközben világos táblázatot verbalizál.

4. A versek segítenek ünnepelni is

A legörömtelibb pillanatot sosem lehet lufikkal vagy ajándékokkal kifejezni. Van valami egészen varázslatos a költészetben, ami segít rezonálni a szavakkal, és a lehető legjobban átadni az üzenetet.

Versek olvasása közösen

A versolvasás felkészít arra is, hogy bizonyos alkalmakkor saját verseket is tudjunk írni, hogy versben fejezzük ki szeretetünket és hálánkat szeretteink felé. A nagymama sem az ajándéktól, hanem az unokája által elszavalt anyák napi verstől hatódik meg a legjobban.

5. A versírás terápiás hatású

Számtalan versolvasó szerint, mivel a költészet kiváló módja az önreflexiónak, remek módja lehet a múltbéli traumákból való gyógyulásnak. A gyász kétségtelenül a legfájdalmasabb érzelem, amit valaha is átélhettünk, de a versek olvasása lehet az ajtó a megkönnyebbüléshez.

Sokan közülünk úgy birkóznak meg az ilyen erős érzelmekkel, hogy életük inkább boldogabb aspektusaira terelik a figyelmet. A versek olvasásával azonban megállhatsz, megragadhatod a pillanatot, hogy valóban átéld a fájdalmat, és bátorságot találsz, hogy a legegészségesebben juss ki belőle.


Azt is mondják, hogy a versolvasók nagyobb valószínűséggel jobb írók, mint azok, akik nem olvasnak verseket. A magyar-versek.hu weboldalon több ezer magyar vers olvasható.