8 fontos kémiai elem a szervezetünkben

Ahogy egyre több tudományos kutatást végeznek a kémiai elemek fontosságáról, újabbnál újabb titkok tárulnak fel testünkről. Ez megerősít minket abban, hogy bármilyen nagy tudásúvá is válunk, még mindig sok van előttünk, mit felfedezhetünk.

Régebben nehéz volt meggyőzni az embereket arról, hogy a testükben a periódusos rendszer kémiai elemei találhatók, köztük olyan értékes elemek is, mint az arany és a réz. Most azonban, hogy számos tanulmány megerősítette, hogy ezek az elemek valóban léteznek a testünkben, a küldetés sokkal könnyebbé vált.

Az emberi test tömegének csaknem 99%-a hat fő elemből áll; nevezetesen: oxigén, szén, hidrogén, nitrogén, kalcium és foszfor. A test minden egyes sejtjének 65-90%-a vízből áll, így az oxigén és a hidrogén az emberi test fő alkotóelemei közé tartozik.

Az emberi szervezetet felépítő 6 elem mellett fontos még a kálium és a kén. Nézzük meg közelebbről, mit kell tudni erről a 8 fontos kémiai elemről.  

1. Oxigén – létfontosságú kémiai elem a légzéshez

Kémiai jele: O

Az emberi test tömegének 65%-a.

Általánosságban elmondható, hogy minden élő szervezetnek szüksége van az oxigénre a túléléshez. Az oxigén létfontosságú a légzéshez; az általunk belélegzett levegő 20%-át teszi ki.

Víz - H2O

Az emberi agynak oxigénre van szüksége biológiai funkcióinak ellátásához; ha az oxigén nem jutna el az agyba, a szervezet néhány percen belül meghalna. Az oxigén a testünkben főként víz formájában létezik; a víz tömegének 89%-át teszi ki.

Az oxigénhiányos szervezet tünetei: fáradtság, ásítozás, koncentrációhiány, lelassult mozgás és beszéd, magas pulzus, hideg végtagok. Súlyosabb oxigénhiányos állapotban légszomj, hallucináció, zavarodottság, ájulás.

Zárt helyiségekben alacsonyabb a levegő oxigéntartalma, mint a szabad téren, ezért az egészség megóvása érdekében gyakran kell friss levegőre menni, vagy a lakást szellőztetni. A szervezet oxigén ellátottságát testmozgással növelhetjük azáltal, hogy sportolás közben a légzés intenzívebbé válik, a tüdő kapacitása nő.

2. Szén – a legfontosabb energiaszolgáltató

Kémiai jele: C

Az emberi testtömeg 18%-a.

A szén négyértékű elem; vagyis négy kémiai elemmel képes kötődni, ami a szerves kémia alapvető atomjává teszi. Szénláncokból épülnek fel a szénhidrátok, zsírok és fehérjék; e láncok felbontása biztosítja az emberi szervezet számára az energiát.

A szénhidrátok a természetben a leggyakrabban előforduló szerves molekulák. Kizárólag három elemet tartalmaznak, ami a szén, a hidrogén és az oxigén.

A szénhidrátok a szervezetben a legfontosabb energiaszolgáltatók, a bevitt energia 50-70 százaléka származik szénhidrátokból, ezért a szén elengedhetetlen kémiai elem az életbenmaradáshoz.

3. Hidrogén – a víz egyik alkotórésze

Kémiai jele: H

Az emberi testtömeg 10%-a.

A hidrogén a DNS egyik fő alkotóeleme; mint ilyen, minden élő sejt minden molekulájában megtalálható. A DNS-ben lévő hidrogén mennyiségét befolyásolja az emberi testben lévő víz mennyisége.

Az emberi testnek a napi átlagos vízszükséglete két és fél liter, hogy a DNS egészséges maradjon és elkerülje a betegségeket. A hidrogénről, mint kémiai elemről még több információ olvasható a periodusosrendszer.hu weboldalon.

Atomium

4. Nitrogén

Kémiai jele: N

Az emberi testtömeg 3%-a.

A nitrogén elemi állapotban színtelen, szagtalan, íztelen, kevéssé reakcióképes kétatomos gáz. A nitrogén az állati sejtek protoplazmájának, valamint a fehérjéket alkotó aminosavaknak és a DNS-t alkotó savaknak a legfontosabb alkotóeleme.

5. Kalcium

Kémiai jele: Ca

Az emberi testtömeg 1,5%-a.

A kalcium az emberi szervezet alapvető eleme, főként a fogakban és a csontokban koncentrálódik; a kalcium szabályozza a fehérjék és az izmok összehúzódását. Emellett megőrzi a csontok sűrűségét és szilárdságát, valamint szabályozza a szívverést és a véralvadást.

A kalciumhiány gyermekkorban a csontfejlődésben okoz károkat, míg felnőttkorban csontritkuláshoz vezet, aminek következtében megnő a csonttörés kockázata. Ezen kívül izomgörcsöket, idegrendszeri problémákat, hajjullást is okozhat a kalcium hiánya.

A szükséges kalciumot megfelelő étrend kialakításával és/vagy táplálékkiegészítők formájában juttathatjuk be a szervezetbe. Fontos a D-vitamin bevitel is, hisz a kalcium felszívódásához szükséges.

6. Foszfor

Kémiai jele: P

Az emberi testtömeg 1%-a.

A foszfor az emberi szervezetben foszfátok formájában található, egy foszforatom négy oxigénatomhoz társul. Az emberi csontváz és az agy a foszfátok tárháza, ahol kalcium-foszfát formájában található meg.

Kémiai elemek

A foszfátok az adenozin-trifoszfát (ATP) energiamolekula formájában is jelen vannak, amely 7,3 Kcal/mol energiát szabadít fel a különböző biológiai funkciók elvégzéséhez.

7. Kálium

Kémiai jele: K

Az emberi testtömeg 0,35%-a.

A vörösvértestek tartalmazzák a szervezetben található kálium legnagyobb részét, ezt követik az izmok, majd az agyszövetek. A kálium továbbítja az idegi jeleket, szabályozza a szívverést és csökkenti a vércukorszintet.

Emellett fenntartja a csontok egészségét, növeli azok sűrűségét, és megakadályozza törékenységét azáltal, hogy fenntartja a kalciumot a szervezetben tároló savak egyensúlyát.

A káliumban gazdag étrend nagyon sok egészségügyi előnnyel jár: csökkenti a vérnyomást, segít megelőzni a sztrókot és a csontritkulást.

8. Kén

Kémiai jele: S

Az emberi testtömeg 0,25%-a.

A kén megtartja a sejtfal rugalmasságát és azt áteresztővé teszi. Így a méreganyagok ki,- és tápanyagok beáramlása megfelelően biztosított. A kén szerepet játszik abban is, hogy a fehérjéknek a funkcióik ellátásához szükséges alakot biztosítsa.

A kénhiány tünetei többek között az allergia, különböző bőrbetegségek, ízületi gyulladások és immunrendszeri problémák. A szervezet kénpótlása magas kéntartalmú élelmiszerekkel, mint például az uborka, a hagyma, a brokkoli, a káposzta, vagy étrendkiegészítőkkel történhet.