Meggy magozása 3 egyszerű módszerrel

Bár nem kedveljük, de a meggy magozása elkerülhetetlen, ha valami meggyből készült finomságot szeretnénk készíteni. Mutatok 3 módszert, amivel gyorsabbá és könnyebbé teheted ezt a nem éppen kellemes tevékenységet.

Az idén elég bőséges volt a meggytermés, ami fokozatosan érett be, így több napon keresztül tartott a feldolgozása. Készült belőle cukormentes meggylekvár és aszalt meggy is, amihez ki kellett magozni a gyümölcsöt. De akkor sem kerülhetjük el ezt a munkát, ha pl. egy meggyes süteményt szeretnénk készíteni.

Egy-egy alkalommal 3-4 kg meggyet dolgoztam fel egyszerre, így kerestem a módszert, amivel a lehető leggyorsabban, legpraktikusabban és a legkevesebb rumlival tudom kimagozni a gyümölcsöt.

1. Meggy magozása a puszta kezünkkel

Meggy magozása a puszta kezünkkel

A legkézenfekvőbb megoldás a saját kezünk, hisz mindig kéznél van 🙂

Emlékszem, nagymamám is mindig így magvalta a meggyet, bordó fröccsenés is lett a fél konyha.

Ennél a módszernél a szár helyén próbálunk rést nyitni a körmünkkel. Igen, ez fontos információ, hisz ha valakinek tövig le van vágva a körme, bele se kezdjen, mert ujjbeggyel csak trancsírozás lesz a vége, rengeteg szétfröccsenő meggylével.

Ezzel a módszerrel úgy jutunk a gyümölcs belsejében levő maghoz, hogy szinte ketté kell hasítani a meggyszemet. Sok esetben nem probléma, ha a szem nem marad egyben, de pl. aszalt meggy készítésekor ez kifejezetten hátrány.

Pozitívum, hogy teljesen feltárul előttünk a meggy belseje, így minden romlott, kukacos gyümölcsre fény derül.

ElőnyeHátránya
Mindig kéznél vanFreccsen a meggylé
Nem kell hozzá semmiBefesti a körmöt
Lehet látni, ha hibás a meggyTövig levágott körömmel kínlódás
Biztos nem marad benne a magA meggyszem nem marad egyben

2. Meggy magozása biztostűvel

Meggy magozása biztostűvel

Minden háztartásban van egy biztostű/biztosítótű a fiók mélyén. Nekem csak ziherász tű, így tanultam a nagymamámtól.

Legalább 4-5 cm hosszú legyen, a kisebbekkel kínlódás meggyet magozni.

Nem tagadom, ez a meggy magozási módszer lett a kedvencem. Végtelenül egyszerű, nem fröcsög, nem sérül a meggyszem.

A ziherász tű tekercses végét a szár helyén a meggy belsejébe csúsztatjuk, majd egy laza kis tekerő mozdulattal a magot kiemeljük.

Az egyszerűség mellett még amiatt is elnyerte a tetszésemet ez a módszer, hogy annak ellenére, hogy nem látok a meggy belsejébe, a mag színéből azonnal meg lehet állapítani, hogy egészséges-e a meggy, vagy sem. A csontszínű, törtfehér mag mutatja, hogy minden rendben van a gyümölccsel. Ha viszont a mag felületén szürkés, nyálkás réteg van, akkor a meggyet jobb kidobni.

ElőnyeHátránya
GyorsNem találtam hátrányt
Egyben marad a meggy
Lehet látni, ha hibás a meggy
Biztos nem marad benne a mag
Könnyű elmosogatni

3. Meggy magozása magozó eszközzel

Meggymagozó eszköz

Édesanyámnak vettem, hogy megkönnyítsem a dolgát, de én próbáltam ki először.

Sajnos, ki kell mondjam, egy lommal több a konyhában.

Az időhúzás elkezdődik az összeszereléssel. Rugó ide, műanyag kis lapocska oda, fedő illesztgetése, hogy pontosan a helyére kerüljön.

Ezt követi a rögzítés, ami vákuum talpacskával történik. Nekem kb. harmadjára sikerült alaposan az asztalhoz erősíteni, de sajnos nem volt tartós. A meggy magozása közben többször kilazult és mozgott az egész szerkezet, így elölről kellett kezdeni a vákuumos rögzítést.

Maga a meggy magozása hihetetlen gyors, de sajnos abszolút megbízhatatlan. A szerkezet sokszor visszahúzza a magot is a meggyel együtt, amit nem lehet észrevenni. A magvalt meggyek közé sok olyan is keveredik, amiben benne maradt a mag. Ez veszélyes tud lenni, hisz egy meggyes süteményben senki nem szeretné a fogát otthagyni.

Továbbá az sem tetszett, hogy két lyukat szúr a gyümölcsre, plusz még ott van a szár helye is, szóval teljesen összetöri a meggyet. Mint ahogy korábban már írtam, néha ez hátrány.

A hibás szemeket sem lehet látni ezzel a módszerrel, így elkerülhetetlen, hogy belekeveredjen az egészséges szemek közé.

Amikor végeztem a magozással, jött a szétszedés és mosogatás. Itt már teljesen elment a kedvem, hisz az apró vájatokból nehéz a meggycafatokat kimosni.

Lehet, hogy létezik precízebb meggymagozó szerkezet, de az általam kipróbált nem valami minőségi termék. Mint módszer adott, de biztos nem adtam volna ki érte pénzt, ha előre tudom, hogy milyen.

ElőnyeHátránya
A leggyorsabbA vákuumos rögzítés gyakran kilazul
Nem látszik, ha a meggy hibás
2 lyukat szúr a gyümölcsre
Sokszor benne marad a mag is
Nehézkes az alapos mosogatás

Nem állítom, hogy a meggy magozása a világ legnagyobb problémája, de ha már éppen ezzel kell foglalkoznunk, akkor könnyítsük meg a helyzetünket és válasszuk a legjobb, legeffektívebb módszert.