Meggy aszalása géppel lépésről lépésre

A meggy aszalása kissé időigényes, de mindenképpen megéri a fáradalmakat. A kiszárított, savanykás apró meggy valódi ízbomba, ami szinte ellenállhatatlan. Ha elkezded csipegetni, nem tudod abbahagyni!

Aszalásra több féle módszer létezik, de géppel tart a legrövidebb ideig. Az előkészületeket viszont nem tudjuk megspórolni, azt minden esetben ugyanúgy végig kell csinálni.

Mi az az aszalás?

Az aszalás egy vízelvonásos tartósítási módszer, amikor a gyümölcs (vagy zöldség, de akár hús is) nedvességtartalmát 20 % körülire csökkentjük hőkezeléssel. Az aszalás, vagy szárítás történhet napsütéses időjáráskor szabad levegőn, vagy sütőben, újabban pedig speciális aszalógépekben.

A sikeres aszalás feltétele, hogy az aszalandó élelmiszer jól szellőző helyen legyen, hogy a nedvesség el tudjon párologni és ne penészedjen be. Ezért szokták a gyümölcsöt sűrű hálóra, vagy rácsra rakni, ami nem gátolja a párolgást.

Az aszalógépben rácsokra rakjuk az aszalandó zöldséget vagy gyümölcsöt. A gép kialakítása pedig olyan, hogy a meleg levegő keringetésével a pára is távozik.

Mik a teendők a meggy aszalása előtt?

Aszaláshoz a friss, egészséges meggyszemeket lehet felhasználni. Ráadásul a meggy nagyon hamar összeesik, meglöttyed, ezért törekedj arra, hogy meggyszedés és a feldolgozás között minél kevesebb idő teljen el.

Érett, egészséges meggy aszaláshoz

A meggyet először tedd egy nagy tál hideg vízbe és hagyd benne 15-20 percig. Ez alatt az idő alatt az esetleges kis kukacok kimenekülnek a gyümölcsből és a víz felszínén lebegnek.

Ha még biztosabb akarsz lenni a kukacmentesítésben, akkor a hideg vízbe még 1-2 evőkanál ecetet is önthetsz. Ez biztosan kiűzi a meggylakókat, de semmi kárt nem tesz a gyümölcsben.

Ezt követően több léről, alaposan mosd meg a meggyet. Most következik a meggyaszalás legunalmasabb része, a meggy magozása. Több féle módszer közül is választhatsz, de az aszalt meggy esetén jobb, ha a szemek szép egészségesek maradnak, nem hasítod ketté magozás közben.

Magozott megy szűrőben

Ezért én egy biztostűvel magoztam ki a meggyet, mert így pontosan a szár helyén tudtam kiszedni a magot, nem keletkezett a meggyen túl nagy lyuk.

A másik, ami miatt ezt a magozási módszert választottam, hogy a biztostűvel kifordított meggymagon azonnal látszik, ha a gyümölcs belseje romlott. Ha a mag szép fehér, egészséges, akkor a gyümölcs is hibátlan. Ha a magra szürkés, nyálkás réteg tapadt, akkor a meggy belseje romlott, ki kell dobni.

A kimagozott meggyszemeket tedd egy szűrőbe, hogy a lé minél jobban kicsöpögjön. A meggy aszalása annál gyorsabb, minél szárazabb gyümölcsöt teszel az aszalógépbe.

Amint lecsöpögött a kimagozott meggy, terítsd rá 2-3 réteg papírtörlőre. Ez fogja felszívni a felesleges nedvet. A gyümölcs tetejére is tégy papírtörlőt és enyhén nyomogasd hozzá a meggyszemekhez.

Megy előkészítése aszaláshoz

Aszalógép – no de melyik?

A meggy aszalásához én egy Gorenje FDK24DW aszalógépet használtam. Számtalan típus létezik a piacon, én a vevői vélemények és az ár alapján választottam ezt. Összehasonlítási alapom nincs, nem tudom, hogy más géppel gyorsabb-e, vagy másabb-e, ezzel viszont meg vagyok elégedve.

A szabályozható hőfokot hasznos funkciónak találtam vásárlás előtt, de őszintén szólva nem használom ki rajta. Sokat olvastam arról, hogy a 40 C fok körüli aszalás nem teszi tönkre a vitaminokat, ezért az első adagot ezen a hőfokon kezdtem aszalni.

Az alacsony hőfokon aszalás viszont annyira lassú, hogy több óra elteltével még csak meg sem ráncosodott a meggy, így felvettem 70 C fokra és azóta is ezen használom minden más gyümölcshöz is.

Hogyan rakjuk a meggyet az aszalógépbe?

Ahhoz, hogy az aszalás a lehető leggyorsabban történjen a gépben, biztosítani kell a meleg levegő akadálytalan áramlását. Ezt azzal érheted el, ha úgy pakolod a megyszemeket, hogy ne érjenek se egymáshoz, se a tálcák falához.

Meggy aszalása géppel

Az is fontos, hogy az aszalt meggyszemek lyukkal felfelé sorakozzanak a tálcán. Az a tapasztalatom, hogy ha a rács felé fordítottam a lyukas részt, akkor a meggy húsa ráaszalódott a rácsra, mintha lekvár száradt volna rá. Az aszalt meggynek ilyenkor nincs semmi baja, de a rácsot elég nehéz megtakarítani.

Mit kell tenned a meggy aszalása közben?

Ahogy elkészülsz a tálcák megrakásával, állítsd be a hőfokot és az időt, amíg aszalni szeretnéd a gyümölcsöt. A Gorenje aszalógépen maximum 16 órás időtartamot lehet beállítani. Ez még nem is lesz elég a meggy aszalásához, de kezdetnek jó lesz.

Úgy helyezd el az aszalót, hogy körülötte akadálytalanul tudjon áramlani a levegő. Ne takard le semmivel és ne állítsd egy szűk, zárt helyre.

Előnye ennek a szárítógépnek, hogy az egész átlátszó, így könnyen nyomon lehet követni, hol tart éppen a meggy aszalása. Tapasztalatom szerint az alsó és a felső tálcán gyorsabban aszalódnak a meggyszemek, mint középen, így 4-5 óránként cserélgettem őket.

Meggy aszalása aszaló géppel

Az aszalás nem teljesen egyenletesen megy végbe, lesznek szemek, amelyek teljesen kiszáradtak, mire mások még puhák és nedvesek. Az aszalási idő végé fele, ami nálam 20-22 óra volt, a már kész szemeket kiszedegettem, a többit pedig aszaltam tovább.

Az aszalás akkor jó, ha a meggyszemet két ujjaddal összenyomva már nem tudsz meggylevet kipréselni belőle, de még ruganyos, mint egy mazsola.

Hogyan tárold az aszalt meggyet?

Az elkészült aszalt meggyet a szabad levegőn hagytam néhány órát egy tálcára kiterítve, majd ezután zártam bele egy befőttes üvegbe.

A házilag készített aszalt meggy elvileg hónapokig tárolható, de ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, hisz nálunk nagyon hamar elfogyott ez a finomság, a következő meggytermésre pedig várhatunk nyárig.


Igaz, hogy a meggy aszalása kissé időigényes, az aszalógép pedig áramot fogyaszt, de mindenképpen megéri, hisz nagyon finom csemegét kapunk. Önmagában, mint nasi is kiváló, de müzlibe téve, zabpehelyhez keverve, vagy püspökkenyérbe sütve is felhasználható.