Férfi, vagy női kerékpárok – Mi a különbség?

Kerékpárvásárlásra készülsz, és nem vagy biztos benne, hogy mi a különbség a férfi és a női kerékpár között?

Az igazság az, hogy minden kerékpár uniszex kerékpár, és hogy a különbség a „női kerékpárként” és a „férfi kerékpárként” nevezett kerékpárok között valójában csak a méretben és az illeszkedésben mutatkozik meg.

A nők általában alacsonyabbak, mint a férfiak, arányosan rövidebb a törzsük és hosszabb a lábuk, kisebb a kezük és keskenyebb a válluk. Ez azt jelenti, hogy a női kerékpárokat úgy tervezik, hogy figyelembe vegyék ezeket a testalkati különbségeket.

Továbbá, ha ingázó kerékpárokról és cruiser kerékpárokról beszélünk, a női specifikus vázak általában nagyon alacsony felső csővel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a szoknya viselését. A számodra legjobb kerékpár az lesz, amelyik a legjobban illeszkedik hozzád, nemtől függetlenül.

A legjobb kerékpár számodra nem biztos, hogy egy női specifikus kerékpár lesz.

Képzeld el a három legjobb barátnődet. Alacsonyak, magasak, vékonyak, zömökek? Nagy az esélye, hogy mindhármuknak nagyon különböző a testalkata. Az egyiknek valószínűleg hosszú lábai vannak, a másiknak pedig rövidek. Az egyiknek keskeny, a másiknak széles válla van.

Nő, kerékpár városban

A legtöbb női kerékpárt alacsonyabb, hosszú lábú, rövid törzsű és keskeny vállú hölgyeknek tervezték. Ha te ilyen vagy, akkor nagyszerű, pontosan az a fajta ember vagy, akinek előnyös lehet egy női kerékpár.

Ha nem te vagy az, akkor a legjobb kerékpár valószínűleg a hagyományos uniszex kerékpár. Még a kisebb hölgyek (történetesen én is ilyen vagyok) számára is egy uniszex kerékpár lehet a legmegfelelőbb.

Valójában egyre több márkánál látjuk, hogy a „női kerékpárokat” eltörlik, és inkább uniszex kerékpárokat kínálnak szélesebb méretválasztékban.

Én mindenképpen kipróbálnék több kerékpárt, mind a női specifikus, mind az uniszex kerékpárokat, mielőtt döntést hoznék. Ne korlátozd magadat csak a „női” kerékpárokra.

A legjobb női kerékpárok nem csak zsugorított, rózsaszínű termékek

A kerékpáros iparágon belül (és sok más iparágban is) a legnagyobb kritika a női specifikus felszerelésekkel kapcsolatban az, hogy az egy „zsugorítsd össze és rózsaszínezd ki” törekvés volt.

Színes női kerékpár

Ez azt jelenti, hogy a női kerékpár pontosan ugyanolyan, mint a férfi kerékpár, csak kisebb és szebb színekben készül. Az egész egy marketingfogás volt.

Ez sok esetben még mindig igaz, de vannak más márkák, amelyek valóban olyan kerékpárokat készítenek, amelyek sok (bár nem minden) nőt jobban kiszolgálnak.

Különbség a női és a férfi kerékpárok között

Kisebb vázak

A nőknek általában rövidebb a törzsük, hosszabbak a lábuk (arányosan) és rövidebb a lábszáruk, mint a férfiaknak. Ezért a női kerékpárok legnagyobb előnye a rövidebb felsőcsővel rendelkező, kisebb váz. Sok kivételesen vékony nőnek nehézséget okoz, hogy a hagyományos kerékpárgyártóktól elég kicsi vázat találjon.

Rövidebb forgattyúkarok

Ez talán a leginkább figyelmen kívül hagyott, de legfontosabb előnye annak, hogy női kerékpárt vásároljon a nagyon alacsony versenyzők számára.

Nő, kerékpár, naplemente

A legtöbb kerékpár, vázmérettől függetlenül, szabványos méretű hajtókarokkal érkezik. Ennek ellenére az alacsonyabb kerékpárosok számára a rövidebb hajtókarok előnyösek. A túl hosszú hajtókarok térdfájdalomhoz és egyéb problémákhoz vezethetnek.

Rövidebb hatótávolságú fékkarok

Ezzel a kérdéssel egész életemben küzdöttem kerékpárosként. Kicsi a kezem, és gyakran nehezen érem el a fékkarokat. A rövidebb fékkarok nagy különbséget jelenthetnek a kisebb kezű hölgyek számára.

Keskenyebb kormány

Általánosságban elmondható, hogy a nőknek keskenyebb a válluk, mint a férfiaknak. Ez azt jelenti, hogy nekik gyakran jobban megfelel egy kicsit keskenyebb kormány is.

Nő, kerékpár, természet

Az egyetlen alkalom, amikor azonban óva intenék a keskenyebb kormánytól, az a hegyi kerékpárok esetében van. A szélesebb kormány valójában jobb stabilitást és kezelhetőséget biztosít, és arra biztatnám a nőket, hogy legalább a szélesebb kormányt próbálják ki először, mielőtt lecserélnék.

Női specifikus nyergek

Az egyetlen hely, ahol minden nő különbözik a férfiaktól, az öv alatt van. A női anatómiához kialakított ülés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy mennyire érzed magad kényelmesen a kerékpáron.

A legjobb kerékpár nyereg nők esetében szélesebb ülőcsontoknak felel meg, és kivágással vagy alacsonyabb nyomáskamrával rendelkezik a lágy részek számára. További információért a nyergekről és arról, hogyan választhatod ki a számodra legjobbat, olvasd el a női kerékpárnyergekről szóló cikkünket.