Augusztus a zöldségimádók kánaánja. A napon érett, vitamindús paradicsom, paprika és más zöldségek íze semmihez nem hasonlítható, így mi sem természetesebb, hogy télen is szeretnénk élvezni őket. Erre a legjobb eljárás a tartósítás. A cukkinis sült paradicsomszósz nagyon egyszerű módja, hogy a nyár ízeit átmentsük télre.
Akár a saját termésünket hasznosítjuk, akár helyi termelőktől szerezzük be a hozzávalókat, a végeredmény ellenállhatatlan lesz. Ez az olaszos sült paradicsomszósz biztosan az egész család kedvence lesz, ráadásul az elkészítése sem bonyolult.
A süt paradicsomszószban az a nagyszerű, hogy nem kell pontos arányokat betartani a receptben, hanem ki-ki a saját ízlésére és az éppen aktuális zöldségkínálat alapján formálhatja.
Zöldséges paradicsomszósz hozzávalók
- Kb. 2 kg paradicsom
- Kb. 1 dl olíva olaj
- 2-3 db paprika
- 2-3 db közepes hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 nagy (vagy 2 kisebb) cukkini
- Só
- Bors
- Bazsalikom
- Oregánó
- Kakukkfű
- Petrezselyemzöld
- Zellerzöld
A fűszerek lehetnek szárítottak is, de a frissnek nincs párja. A zöld fűszerek közül mindenki az ízlésének megfelelőt használhatja, akár el is hagyhatja. Az oregánó, a kakukkfű és a bazsalikom adja a cukkinis tésztaszósz kissé olaszos ízvilágát.
A fent leírt mennyiség egy hagyományos, 30×20 cm-es, zománcozott, magas falú tepsire értendő. Ebből a mennyiségből kb. 4 db 3 dl-es üveg cukkinis tésztaszószt fogunk kapni.
Sült paradicsomszósz előkészületek
Üvegek előkészítése
A befőttes üvegek csírátlanítása, fertőtlenítése azért fontos, hogy a télire eltett zöldséges paradicsomszósz ne romoljon meg. Mivel a cukkinis sült paradicsomunk tartósítószer nélkül kerül az üvegekbe, így fokozottan fontos, hogy baktériummentes, tiszta üvegeket használjunk.
Az üvegek csírátlanítására több módszer is létezik, melyről már részletesen írtam, a linkre kattintva mindenki kiválaszthatja a neki megfelelőt.
A sült paradicsomszósz alapanyagainak előkészítése
Igazán nem kell nagy dologra gondolni, ami az előkészületeket illeti. A hozzávalókat alaposan megmostam. A hagymát, a fokhagymát és a zellert igen, de sem a paradicsomot, sem a cukkinit nem hámoztam meg. A cukkini magházát sem szedtem ki, de ha túl erős magvai vannak, vagyis a magház már nagyon kemény, akkor nem árt kikaparni vagdosás előtt.
A házi sült paradicsomszósz készítése
A tepsi aljára öntöttem az olajat, majd elkezdtem a zöldségeket beledarabolni. Mindent nagyjából hasonló nagyságúakra vagdostam, de azért nem kell erre túl nagy gondot fordítani. A fokhagymagerezdeket egészben raktam a zöldségkupacba.
Amikor minden zöldség belekerült a tepsibe, következett a fűszerezés és egy alapos összekeverés. Ha bizonytalan vagy a fűszerek mennyiségét tekintve, akkor kezdd kevesebbel, majd később, ha már összesült az egész, utólag is fűszerezheted.
Egy tepsi olaszos cukkinis sült paradicsomszószhoz 1 evőkanálnyi sót és 1-1 kávéskanálnyi borsot, oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet használtam. Volt, amikor a szárított bazsalikom helyett egy maréknyi friss bazsalikomlevelet tettem a tepsibe.
Ezek után nincs más hátra, mehet a tepsi a sütőbe. Nekem gázsütőm van, így nem tudom, hogy villanysütőben mennyi ideig és milyen fokozaton kell sütni, de kb. úgy kell vele bánni, mintha sült húst készítenénk. Én a gázsütőben 4-es fokozaton sütöttem. Mivel 8 fokozata van a sütőnek, mondhatom, hogy közepes lángon.
Nekem kb. 2 óra hosszat tartott a sütés, de ez függ a zöldségek nedvességtartalmától és a sütőtől. Ezért az a legjobb támpont, hogy addig kell sütni, amíg a tepsi alján már nincs lé.
(Kiegészítés: a cikk írását követően légkeveréses villanysütőben is elkészítettem a cukkinis sült paradicsomszószt. 180 C fokon sült kb. 2 óra hosszat.)
Ekkor a sült paradicsomszószt átszedtem egy rozsdamentes fazékba, ahol botmixerrel simára turmixoltam. Itt még lehet fűszerezni, ha szükséges.
Most következik a házi paradicsomszósz készítésének utolsó fázisa. Mivel a fazékba átszedés és turmixolás során a paradicsomszósz alaposan lehűlt, ezért lassú tűzön újból fel kell forralni az egész masszát.
Azért fontos, hogy a lehető legforróbb állapotban kerüljön az üvegekbe a cukkinis sült paradicsomszósz, mert magas hőmérséklet szükséges a dunsztoláshoz és ezáltal a tartósítószermentes tároláshoz. Az alaposan átforralt szósz mehet az üvegekbe.
Igen, jól értetted: NEM KELL BELE SEMMILYEN TARTÓSÍTÓSZER!
Az olaszos sült paradicsomszósz dunsztolása
Amint a sterilizált üvegekbe szedtem a kész paradicsomszószt, jól rátekertem az üveg fedelét. Ekkor egy laza mozdulattal az üveget a feje tetejére állítom és addig úgy hagyom, míg a következő üveg is elkészül, vagyis 1-2 percig.
Ekkor az üveget visszafordítva, egy pléddel kibélelt dobozba állítom, majd jó alaposan betakargatom paplannal, vagy pléddel, vagy télikabáttal, esetleg a nagyi dunyhájával. A lényeg, hogy a paradicsomszószos üvegeket melegen tartsuk. Fontos, hogy csak nagyon lassan tudjanak kihűlni.
Ezt az eljárást nevezzük száraz dunsztnak, amit már nagyanyáink is használtak tartósításra. Az alaposan betakart forró sült paradicsomszósz kb. 2 nap alatt hűl ki, amit aztán bátran tárolhatunk a kamrában.
Praktikák a sült paradicsomszósz készítéséhez
- A tepsit ki lehet bélelni sütőpapírral, ami majd megkönnyíti a mosogatást.
- A tepsi alá és köré alufólia is tehető, ami megvédi a sütőt az esetlegesen szétfröccsenő paradicsomtól.
- A cukkinit helyettesíthetjük padlizsánnal, vagy zellerrel, kerülhet bele akár sárgarépa, de a sült paradicsomszósz készülhet csak paradicsomból is.
A házi sült paradicsomszósz tárolása
A cukkinis sült paradicsomszósz bontatlan üvegben hónapokig, vagy akár évekig is tárolható egy hűvös kamra polcain, már ha addig el nem fogy. A felbontott üvegeket hűtőben kell tárolni és minél hamarabb elfogyasztani, hisz nem tartalmaz tartósítószert, így hamar megromolhat.
A sült paradicsomszósz fogyasztása
Az olaszos sült paradicsomszósz nagyon sokoldalú. Fogyasztható főtt tésztával, így egy vegetáriánus fogást kapunk. A húsimádók darált húsra is önthetik, majd főtt tésztával fogyaszthatják.
Vágysz esetleg egy különleges pizzára? A sült paradicsom kiváló pizzaszósz, intenzív íze miatt elegendő egy kis sajtot szórni rá.
A legtöbbször nálunk pirítós kenyérre kenve fogy. Végtelenül praktikus reggel megkenni vele egy szelet kenyeret és máris indulhat a nap.
Ez a sokoldalúan felhasználható, fantasztikus ízvilágú házi sült paradicsomszósz nagyon könnyen elkészíthető, így kezdők is bátran belekezdhetnek. A család elismerése garantáltan nem marad el!