Befőttes üveg csírátlanítása, sterilizálása befőzéshez

A befőzés során nagyon értékes zöldségek és gyümölcsök kerülnek feldolgozásra, így nem mindegy, hogy a végeredmény sikeres lesz-e, vagy sem. A befőttes üveg csírátlanítása, vagy más néven sterilizálása az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy a télire eltett finomságok ne romoljanak meg.

Mi az a csírátlanítás?

Használhatjuk még a fertőtlenítés, sterilizálás, vagy baktériummentesítés kifejezéseket is. A lényeg, hogy a befőttes üvegben a sterilizálás során minden baktérium elpusztuljon, ezzel elejét véve, hogy az üvegbe tett étel erjedésnek, bomlásnak induljon.

Az üveg sterilizálása kiemelkedően fontos akkor, ha tartósítószermentes befőtteket szeretnénk készíteni. Ebben az esetben a csírátlanított üvegekbe belehelyezett gyümölcsöket száraz, vagy nedves dunszttal tesszük baktériummentessé. A légmentesen lezárt üvegekbe így már semmilyen baktérium nem kerül bele, tehát hónapokig, vagy akár évekig is megőrzik frissességüket.

Befőttes üveg csírátlanítása sütőben

Az egyik legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer a sterilizálásra a befőttes üvegek sütőben történő melegítése. Az üvegeket alaposan meg kell mosni, öblíteni, majd vizesen, szájukkal felfelé egy tepsire helyezve, sütőbe kell tenni.

A sütőt 70-80 fokra kapcsoljuk, majd ezen a hőmérsékleten tartjuk 20-30 percig.

A módszer előnye, hogy a befőttes üveg fedelei is mehetnek a sütőbe, így a sterilizálás egyszerre történik. A fedőket az üvegek közé függőlegesen, vagy belsejükkel felfelé kell a tepsire helyezni.

Befőttes üvegek sterilizálása befőzéshez sütőben

Érdemes a befőzessél egyidében végezni az üvegek sterilizálását, mert így biztosan baktériummentes üvegbe kerülnek a finomságok. Ha valami ok miatt hamarabb történik a befőttes üveg csírátlanítása, mint a befőzés, akkor az üvegekre lazán tekerjük rá a fedőt, majd egy tálcára helyezve, egy tiszta terítővel letakarva védjük meg őket a porosodástól és szennyeződéstől.

Üveg csírátlanítása mikróban

Ezzel a módszerrel gyorsan lehet sterilizálni az üvegeket, de a fém fedők nem kerülhetnek be a mikróba. Ez egy kicsit bonyolítja a helyzetet, de természetesen erre is van megoldás.

Az alaposan kimosott és öblített üvegek aljára öntsünk egy kevéske vizet. Helyezzük a mikrohullámú sütőbe, majd kapcsoljuk a legerősebb fokozatra néhány percre. Ez az időtartam függ attól, hogy a mikrohullámú sütő milyen teljesítményű és hány üveget teszünk bele.

Nekem a 800 wattos sütőben, 5 db 3 dl-es befőttes üveg csírátlanítása közel 4 percig tartott. A csírátlanítás akkor jó, ha a befőttes üvegek alján lévő víz forr, a sütő ajtaját kinyitva pedig gőz hömpölyög ki.

Befőttes üveg csírátlanítása mikrohullámú sütőben

Miközben a befőttes üvegek csírátlanítása folyik, a fém fedőket lábasba helyezzük, majd annyi vizet öntünk rá, ami teljesen ellepi. Forrástól számítva néhány percig főzzük őket, majd a vízben hagyjuk felhasználásig.

Befőttes üveg csírátlanítása mosogatógépben

A mai modern világban számos háztartási gép könnyíti meg a mindennapjainkat, mint pl. a mosogatógép, amit nem csak a koszos edények elmosására lehet használni, hanem a befőttes üveg csírátlanítására is.

Ha ezt a módszert alkalmazom, akkor nem teszek más edényt a mosogatógépbe, csak a befőttes üvegeket. Az üvegek és a fedők is mehetnek a gépbe, nem kell őket külön kezelni.

A mosogatógépet a legmelegebb programra kell állítani, ami általában 70 fok. A mosogatás végén a szárító programban, a forró gőzben alaposan sterilizálódnak az üvegek, amiket már csak meg kell tölteni a befőttekkel.

Csírátlanítási tapasztalataim

A három módszer közül legszívesebben a sütőben csírátlanítást alkalmazom. Gyors, alaposan csírátlanít és a fedőkkel együtt alkalmazhatom. Csak annyi üveget teszek a tálcára, amit fel is fogok használni, így mindig frissen fertőtlenített üvegekbe töltöm a befőtteket.

Az összes lekvárt, így a cukormentes meggylekvárt is sütőben csírátlanított üvegekbe tettem. Van olyan lekvárom, ami 5 éves, de semmi baja nincs, pedig soha nem használok semmilyen tartósítószert.

A befőttes üveg csírátlanítása mikrohullámú sütőben akkor előnyös, ha csak 1-2 üvegre van szükségünk. Pl. ha nincs túl sok alapanyagunk, vagy menet közben elfogyott a sterilizált befőttes üveg. A fedelek külön főzése kissé meghosszabbítja a folyamatot.

Mikróban csírátlanítottam az üvegeket, amikor cukkinis sült paradicsomszószt készítettem, mert egy tepsi zöldségből kb. 4 kis üveg szósz lesz. Egyrészt a szósz lefoglalta a sütőt, másrészt négy kis üveget egyszerűbb a mikróba tenni.

Befőttes üvegek

A mosogatógépben sterilizálás is szuper, csak időigényes és kissé pazarló. Egy 70 fokos program közel 3 óra hossza, ráadásul egyszerre nem szoktam sok befőttet elrakni, így a mosogatógép majdnem üresen megy.

Ezt a módszert annak ajánlom, akinél „nagyüzemi” módon folyik a befőzés és tele tudja pakolni a gépet üvegekkel. Nálam ez akkor fordult elő, amikor házi kubu italt készítettem.

Mi kell még a sikeres befőzéshez?

Az üveg sterilizálása szükséges, de nem elégséges feltétele a sikeres befőzésnek. Ahhoz, hogy a télire eltett finomságok ne romoljanak meg, a következőkre is oda kell figyelni:

  • Az üveg kiválasztása: fontos, hogy ne legyenek a befőttes üvegeken repedések vagy sérülések, mivel ezek a területek gyenge pontot jelentenek, ahol könnyebben megtapadnak a baktériumok és az üveg is könnyebben eltörhet befőzés közben.
  • Gumi vagy szilikontömítés: a régi befőttesüvegeknél található gumi vagy szilikontömítések idővel elkopnak vagy megkeményednek. Érdemes ezeket rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén kicserélni, mert a nem megfelelő zárás beengedi a baktériumokat az üveg belsejébe, ami penészesedést eredményez.
  • Ellenőrzés: a befőzést követő napokban érdemes ellenőrizni az üveg fedelét. Ha nem „szívódik be”, vagyis nem homorú, hanem púpos, vagy kattogó hangot ad benyomásra, akkor valószínű, hogy nem záródott légmentesen, így a befőtt meg fog romlani.
  • Tárolás: a sterilizált és már befőttel megtöltött üvegeket sötét, hűvös, de fagypont feletti helyen érdemes tárolni. A hirtelen hőmérséklet-ingadozások kerülendők, mivel az üveg törését, vagy a fedő lazulását okozhatják.

Milyen kockázatot rejt a befőttes üveg fedele?

A leggyakoribb probléma a befőttes üvegek fedelével a rozsdásodás, ami számos kockázatot rejt magában.

  • Lezárási probléma: a rozsda gyengítheti a fedél szerkezetét, ami azt eredményezheti, hogy a fedél nem zár hermetikusan. Ennek eredményeképpen levegő és baktériumok kerülhetnek az üvegbe, ami a befőtt romlásához vezethet.
  • Rozsda a befőttben: ha a fedél belseje rozsdás, akkor a rozsdadarabok bekerülhetnek a befőttbe, ami nemcsak ízét és a kinézetét befolyásolja, de egészségügyi kockázatot is jelenthet.
  • Baktériumok és mikroorganizmusok: ha a fedél nem zár rendesen a rozsda miatt, ez megnöveli a baktériumok és egyéb káros mikroorganizmusok behatolásának kockázatát, ami penészedést okoz.
  • Toxikus vegyületek: bizonyos esetekben a rozsda reagálhat a befőtt tartalmával, különösen ha savas összetevőkről van szó. Ezen kémiai reakciók eredményeként toxikus vegyületek képződhetnek.
  • Esztétika: A rozsdás fedelek esztétikailag nem vonzóak, és azt sugallják, hogy a termék nem biztonságos fogyasztásra.

Mindegy, hogy melyik módszerrel történik a befőttes üveg csírátlanítása, lényeg, hogy megtörténjen. Az alaposan sterilizált üvegek nélkül sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a télire eltett befőttek megpenészednek, elromlanak. Fordíts figyelmet a fedelekre is. A legbiztonságosabbak az új fedelek, melyeknek a gumitömítése is ép és rozsda sincs bennük.