Spórolási ötletek – 15 remek tipp, hogy túléld fizetésig

Az árak sokkal nagyobb mértékben emelkednek, mint a fizetések, így egyre nehezebb kihúzni fizetéstől fizetésig. Spórolási ötletek sokaságára lesz szükséged, hogy nehézségek nélkül teljenek a fizetés előtti utolsó napok.

Íme a spórolási tippek 2023-as listája, amiket te magad is betarthatsz, hogy könnyebb legyen beosztani a családi bevételt. Ezeknek többségéhez nem kell más, csak egy kis tudatosság és odafigyelés.

Ötleteink között megtalálsz régi spórolási tippeket, melyeket már nagyanyáink is alkalmaztak, úgy, mint étel spórolási tippek és más egyéb ötletek, amivel kímélheted a pénztárcádat anélkül, hogy az életszínvonalad jelentősen romlana.

1. Spórolási ötlet: Készíts bevásárlólistát

A bevásárlólista készítésével megtervezed a vásárlást, így elkerülheted, hogy felesleges termékek landoljanak a kosaradban, ezáltal megelőződ az élelmiszerpazarlást.

Mindez persze jótékony hatással van a pénztárcádra is. A tervezéssel és a bevásárlólista készítéssel ritkábban kell boltokba járnod, csökken az esély a túlköltekezésre. Először kezdd heti rendszerességet beiktatni, majd ha már rutinos vagy, akkor kétheti, vagy akár havi rendszerességre is csökkentheted a boltlátogatást.

Bevásárlólista készítése egy spórolási tipp

Íme egy lepésről – lépésre útmutató, hogyan készíts bevásárlólistát:

 1. Ha kifogyott valami a háztartásban, azonnal írd fel, így a legközelebbi nagyobb bevásárláskor nem marad ki, nem kell újra visszamenni egy boltba.
 2. Tervezd meg, hogy mit szeretnél főzni az elkövetkezendő héten. Ellenőrizd le, hogy milyen alapanyagok vannak otthon és mi az, amit meg kell venned. A hiányzó hozzávalók kerüljenek rá a listára.
 3. Az árucikkeket rendezd kategóriák szerint, mint pl. húsok, tejtermékek, pékáruk, zöldségek stb. Ez segít abban, hogy a vásárlás során könnyen megtaláld az összes szükséges dolgot, ne keljen sokat bolyongani az áruházban.
 4. A bevásárlás során kövesd a listát, igyekezz csak azt tenni a kosárba, amit felírtál.

2. Spórolási ötlet: Keresd a közeli lejáratú termékeket

Minden nagyobb áruházban találsz olyan polcot, vagy rekeszt, ahová a hamarosan lejáró élelmiszerek kerülnek jelentős árengedménnyel. Az élelmiszerek lejárati dátuma többségében nem azt jelenti, hogy aznaptól már nem fogyasztható, csak egy iránymutatás, hogy utána, már nem garantált a minőség.

Mivel az áruházak a lejárt szavatosságú terméket nem árusíthatják, igyekeznek előtte értékesíteni, akár féláron is. Ezekre a termékekre érdemes vadászni, hisz sokszor több ezer Ft takarítható meg csupán ezzel a módszerrel.

3. spórolási tipp: Saját szatyrok és zacskók bevásárláskor

Biztosan te is jártál már úgy, hogy beugrottál a boltba, de nem volt nálad szatyor. Nem gond – gondolja ilyenkor az ember – majd veszek a pénztárnál. Ezt a fölösleges kiadást el tudod kerülni egy kis odafigyeléssel. Minden bevásárlás után tedd vissza az autóba, vagy a kézitáskádba a bevásárlószatyrot is, így legközelebb nem ér meglepetés.

Bevásárlás saját szatyorral

Ugyanez vonatkozik a zöldséges zacskókra is. Tarts magadnál néhány hálót, amibe rakhatod a friss zöldségeket, így elkerülöd, hogy fölöslegesen fizess a zacskókért, ami aztán úgyis a kukában landol.

4. Ötlet: Használd ki a kuponos akciókat

Lehet, hogy eddig nem foglalkoztál vele, de hidd el érdemes. A kuponhasználat nem csak spórolási tipp, hanem számos más előnye is van:

 1. Jobb ajánlatok: A kuponokat gyakran olyan ajánlatokkal párosítják, amelyek még kedvezőbbé teszik az árakat. Például kaphatsz ingyenes szállítást, extra terméket, vagy akár nagyobb kedvezményt.
 2. Új termékek kipróbálása: A kuponok használata lehetővé teszi számodra, hogy kipróbálj olyan termékeket, amelyekről korábban még nem hallottál, de most akciós áron kínálják őket.
 3. Magasabb minőségű termékek: A kuponok néha drágább, jobb minőségű termékekre vonatkoznak, melyeket egyébként nem engedhetnél meg magadnak.

5. spórolási ötlet: Saját márkás termékek a túlreklámozott márkák helyett

Minden nagyobb áruháznak vannak saját márkás termékei, melyek sokkal olcsóbbak, mint bármely más termék a kategóriájában. Ezek a termékek többnyire nem azért olcsók, mert rosszak, hanem mert a csomagolásuk sokkal egyszerűbb és nincs az árba a drága reklámköltség beleszámolva.

A legtöbb csomagoláson megtalálod, hogy ki gyártja azt a terméket. Sokszor ugyanazok az üzemek, mint amiknek a termékét megveszed csili-vili csomagolásban.

6. Spórolási ötlet: Gyűjts recepteket olcsó ételekről

Sokszor előfordul, hogy amikor valamit konkrétan keresünk, akkor nem találunk. Így van ez a receptek esetén is. Ezért jobb, ha tudatosan gyűjtögeted az olcsó recepteket, olyat, amit kedvel a család. Egy kis változatosság elfeledteti, hogy szűkös napokat éltek át.

Az olcsó alapanyagú, egyszerű ételek készítése az igazán régi spórolási tippek egyike, hisz nagymamáink számos ételkülönlegességet tudtak készíteni egy kis krumpliból, vagy babból. Kincseket érő receptek szálltak nemzedékről nemzedékre, melyeket napjaink háziasszonyai egyre gyakrabban kutatnak elő a fiók mélyéről.

Spórolási tipp: ételrendelés helyett főzés

7. ötlet: Rendelés helyett főzd meg a vacsorát

Az otthoni főzésnek számos előnye van a megrendeléssel szemben. Íme néhány ok, amiért jobb megfőzni a vacsorát, mint megrendelni:

 1. Egészségesebb: Amikor saját magunk főzünk, tudjuk, hogy milyen összetevők kerülnek az ételbe. Ez lehetővé teszi, hogy egészségesebb ételeket készítsünk, és megakadályozzuk a felesleges kalória-, vagy tartósítószerbevitelét.
 2. Olcsóbb: A saját főzés sokkal olcsóbb lehet, mint a rendelés, mivel az élelmiszerboltban megvásárolhatjuk az összes szükséges összetevőt, ráadásul nem kell kifizetnünk az étterem fenntartási költségeit, ami a kiszállított étel árába bele van kalkulálva.
 3. Rugalmasabb: A saját főzés lehetővé teszi számunkra, hogy olyan ételeket készítsünk, amelyeket valóban szeretünk, és amelyek megfelelnek az ízlésünknek, a diétánknak vagy a táplálkozási preferenciánknak.
 4. Szórakoztatóbb: Az otthoni főzés lehet nagyon szórakoztató és kreatív tevékenység. Ez lehetőséget ad arra, hogy kísérletezzünk az összetevőkkel és az ízekkel, és hogy megismerjük az ételkészítés művészetét. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy az egész család együtt dolgozzon az étel elkészítésében, ami egy kellemes családi időtöltés.

8. Étel spórolási tipp: Maradék ételek felhasználása

Aki spórolni szeretne, annak meg kell tanulni a maradék ételek hasznosítását. Lehet, hogy régen kidobtad, az is lehet, hogy mindig frisset főztél, de a pazarlás ideje lejárt. Íme néhány spórolási tipp a maradék ételek felhasználására:

 1. Tárolás: Ha maradék ételt légmentesen záródó edénybe teszed és 4 fok körüli hőmérsékleten tárolod, akkor több napig is gond nélkül friss marad.
 2. Készítsünk belőlük új ételeket: Sok maradék ételből készíthetünk új ételeket, például leveseket, salátákat, szendvicseket, tésztákat, omletteket vagy pizzákat. Például, ha marad egy kis hús a vacsorából, akkor készíthetsz belőle egy finom omlettet reggelire.
 3. Fagyasztás: Ha az ételeket nem tervezed pár napon belül megenni, akkor jó ötlet a fagyasztás. A levesek, raguk, pörköltök és tésztaszószok kiválóan fagyaszthatók. Lehet, hogy egy-egy lefagyasztott adag nem elég az egész családnak, de az sem lesz probléma, ha vacsorakor 4-5 féle étel kerül az asztalra, amiból ki-ki kedvére válogathat.

9. Régi spórolási tipp: Mosószappan a drága mosószer helyett

Míg egy flakon mosószer több ezer, addig egy mosószappan párszáz forint, amiből otthon folyékony mosószert készíthetsz. Számos recept található a neten, nem kell hozzá sok minden, csak egy kis idő és akarat.

Mosószappan mosószer helyett

Ez szinten egy régi spórolási tipp, hisz nagyanyáink is házi szappannal mosták a ruhát. Nincs ebben semmi újdonság, csak vissza kell térni egy kicsit a gyökerekhez és az elfeledett régi hagyományokhoz. Ez a spórolási tipp 2023-ban havi szinten több ezer forint pluszt jelent a családi büdzsében.

10. Ötlet: Keress ingyenes szabadidős tevékenységeket

Az ingyenes koncertek, kiállítások, túrák és más szabadidős tevékenységek nagyszerű lehetőséget jelentenek arra, hogy szórakozz és kikapcsolódj anélkül, hogy rengeteg pénzt kellene költened.

11. Tipp: Add el, amire nincs szükséged

Selejtezz a szekrényben és add el, amire nincs szükséged. Azt szokták mondani, hogy amit nem használtál 3 évig, arra ezután sem lesz szükséged. Az évek során sok felesleges holmi gyűlik össze az ember körül, amit időről időre érdemes kiselejtezni.

Spórolási ötlet a fölösleges ruhák eladása

Ami neked fölösleges, az másnak értékes, így nyugodtan fotózd le, és tedd fel valamelyik Facebook csoportba, a Jófogásra, vagy más internetes felületre, ahol ingyenesen tudod meghirdetni a használt holmijaidat. Minden fillér számít, így bármit sikerül eladni, jól fog jönni a családi költségvetésben.

12. Spórolási ötlet: Vásárolj te is használtat

Ami másnak fölösleges, az nem jelenti azt, hogy rossz. Mint ahogy a te fölösleges dolgaid is hasznosak másnak, neked is sok kincset tartogathat a használt piac.

Költségmegtakarításon kívül környezeti szempontból is előnyös a használt termékek vásárlása, hisz így kevesebb új termék kerül gyártása és kevesebb hulladék keletkezik.

13. Spórolási ötlet: Vedd elő a kerékpárt!

Az autózás jelentős költségeket jelent, beleértve az üzemanyagot, a karbantartást és a parkolási díjat is. Ha lehetséges, használj alternatív közlekedési módokat, például kerékpárt, hosszabb útra elektromos kerékpárt, vagy tömegközlekedést. Minél többször tudod letenni a kocsit, annál több pénz marad a zsebedben.

Autó helyett kerékpár

14. spórolási tipp: Mondd fel a fölösleges előfizetéseket:

Az előfizetések, mint a különböző streaming szolgáltatások, fizetős klubtagságok, újságok vagy magazinok hosszú távon jelentős költséget jelenthetnek. Vizsgáld meg, mely előfizetéseket használod valóban, és mondd fel azokat, amelyekre nincs szükséged.

15. tipp: Légy kreatív ajándékozáskor!

Egy családi esemény alaposan meg tudja terhelni a családi költségvetést. De itt is be lehet vetni a spórolási technikákat. A legtöbbet az ajándékon és az ünnepi dekoráción spórolhatunk.

Nem szükséges drága ajándékokat vásárolni és több tízezer forintból feldíszíteni a lakást egy-egy családi eseményre, hisz nem az elköltött pénz számít, hanem a figyelmesség és az egyediség. Egy kreatív ajándéknak, vagy pl. egy házilag készített karácsonyfadísznek azon kívül, hogy remek spórolási ötlet, számos más előnye is van:

 1. Személyesebb: A saját készítésű ajándékok és dísztárgyak egyedibbek és személyesebbek, hiszen a készítő az idejét, az energiáját és a kreativitását fekteti bele az elkészítésbe. Az ajándék ezáltal sokkal értékesebb és különlegesebb lesz az ajándékozottnak.
 2. Kreatívabb: Szabadjára engedheted a fantáziádat, így valami igazán személyre szabottat, különlegeset alkothatsz.
 3. Kedvesebb: A saját készítésű ajándék kifejezi az ajándékozó szeretetét és tiszteletét az ajándékozott iránt, ami nagyon kedves és értékes gesztus.

Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Lehet, hogy néhány tipp apróságnak tűnik, de minél több spórolási ötletet tudsz beépíteni a mindennapokba, annál könnyebben tudod beosztani a fizetést egész hónapra.